Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:54 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Tot mai bun e trenul spre Bucureşti - Neurochirurgie cu instrumentar "malformat"

ro

25 Nov, 2010 11:55 922 Marime text

În lipsa unei dotări cu aparatură performantă de diagnostic şi a medicilor specialişti care să le manevreze, Clinica de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa trimite toţi bolnavii cu anevrisme cerebrale şi malformaţii artero-nervoase la Bucureşti. „Deşi sunt considerate urgenţe majore, deci trebuie intervenit imediat, sunt trimişi la Bucureşti. Un astfel de drum le scade considerabil şansele de supravieţuire. Mulţi dintre ei sunt transportaţi aşa, intubaţi, conectaţi la aparate. Afecţiunile sunt atât de grave încât 70 - 80% dintre ei mor înainte de a se prezenta la spital", a declarat dr. Bogdan Davidescu, şeful Clinicii de Neurochirurgie a SCJU Constanţa. Secţia, cu o capacitate de 40 de paturi, deserveşte o populaţie de aproximativ două milioane de locuitori, fiind unica specialitate din Doborogea. Anual, zeci de bolnavi ajung aici în stare critică din cauza afecţiunilor pe vasele de sânge din creier. Tot atâţia sunt trimişi la Bucureşti, dar puţini se mai întorc acasă.

Lipsa aparaturii şi a personalului specializat

Unul dintre aparatele vitale pentru pacienţii cu astfel de afecţiuni este angiograful. Potrivit dr. Davidescu, spitalul are două astfel de aparate, dar nu sunt folosite. Unul dintre ele este stricat de peste doi ani, iar costurile pentru repararea lui sunt mult prea mari. Şi chiar dacă ar funcţiona, n-ar avea cine să umble cu el. „Eu lucrez aici de 25 de ani şi nu am reuşit să fac vreo angiografie. Diagnosticăm după metoda utilizată şi acum 40 de ani, care necesită o puncţie. Nici colegii de la Neurologie nu au făcut angiografii", a afirmat şeful Clinicii de Neurochirurgie. Trusele pentru neurochirurgia vasculară, materialele sanitare lipsesc cu desăvârşire. „Materialele ce trebuie utilizate sunt extrem de scumpe. Spre exemplu, un clip (o agrafă) costă 100 de euro, iar pentru un bolnav se pot utiliza zeci de clipuri", a mai precizat dr. Bogdan Davidescu.

Investiţii de sute de mii de euro

Pentru ca şi judeţul nostru să beneficieze de un Centru de Neurochirurgie, „apt" să investigheze şi să opereze toate problemele de la nivelul capului, ar fi nevoie de o investiţie solidă, de sute de mii de euro. Planurile există de ceva ani, dar banii... nu! Până se vor găsi rezervele financiare, medicii constănţeni se specializează în ceea ei nu au cum să efectueze. Şeful Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni", prof. dr. Alexandru Ciurea, a acceptat schimbul de experienţă cu medicii constănţeni. În următoarea perioadă, la Constanţa vor sosi medici din toate specializările. În plus, medicii noştri vor avea posibilitatea să meargă în unităţile sanitare din Capitală.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii