Liderul de opinie Udrea dă afară muştele de pe litoral
Liderul de opinie: Udrea dă afară muştele de pe litoralHotelierii de la mal de mare consideră utopică, abuzivă şi neconstituţională intenţia ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, de a-i expropria pe cei care au hoteluri pe litoral aflate în paragină sau închise. „Mi se pare o utopie propunerea. Ştim foarte bine că proprietatea este garantată de Constituţie. Ca atare, dacă hotelierul nu doreşte să vândă sau să deschidă unitatea de cazare nimeni nu poate să-i ia proprietatea", a declarat Lucian Iftimie, preşedintele Asociaţiei Investitorilor în Staţiunea Turistică Venus-Mangalia (AISTV). Ministrul Elena Udrea a mai dat de înţeles, vineri, la Mangalia, că există şi o lege a exproprierii ce a fost adoptată de Guvern în primăvara acestui an. Hotelierii de pe litoral se îndoiesc că ar exista această lege, ba mai mult ei susţin că un astfel de act normativ, dacă există, este nul. „O lege trebuie să fie în acord cu prevederile constituţionale, iar o lege a exproprierii contravine Constituţiei", a mai declarat Iftimie. Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, a menţionat, la rândul lui, că nu a văzut textul unei astfel de legi. „Nu am văzut niciun proiect de lege în sensul acesta. Mai mult, înainte de a fi aprobat un asemenea act normativ se impune o consultare a opiniei publice, iar noi, hotelierii, ar trebui să ştim ce prevederi cuprinde o astfel de lege", a explicat Bucovală.
Hotelierii se declară total sideraţi de intenţia Ministerului Turismului şi cred că exproprierea li se pregăteşte cu scopul ca hotelurile să fie vândute la preţuri de nimic unor chilipirgii interesaţi de acestea. „Poate au un parteneriat cu cineva care vrea să preia hoteluri pe litoral şi de aceea vor să exproprieze", a precizat Viorel Micula, care alături de fratele său, Ioan, deţine 12 hoteluri la Neptun. Hotelierii se aşteaptă ca Guvernul să se renunţe la această aberaţie şi tot speră că vor avea parte, ca şi-n turismul bulgar, de facilităţi fiscale. „Legislaţia românească nu oferă facilităţi pentru investitori, lucru care i-a îndepărtat pe mulţi dintre aceştia. Dar eu cred că doamna ministru va încerca să vină cu un anumit suport, va micşora TVA, va oferi facilităţi fiscale, va construi drumuri spre mare şi aşa va stimula investiţiile", a mai declarat Micula. Hotelierii ţin să transmită ministresei că nu ţin activitatea închisă de plăcere. „Ăia nu deschid pentru că, literalmente, n-au turişti. Unii încearcă să vândă hotelurile, dar nu le cumpără nimeni. Este proprietatea lor, au plătit-o şi nu poţi să le-o iei. Ei le ţin închise nu pentru că vor, ci pentru că nu rentează să le ţină deschise", a declarat Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România şi proprietarul lanţului hotelier Continental.
Lucian Iftimie, preşedintele AISTV, este de părere că ar trebui găsită o soluţie privind problema hotelurilor aflate în paragină. „Noi am propus o strategie care nu a fost luată în considerare. Ea se referă la dezvoltarea turismului românesc prin derularea de investiţii în infrastructură, în staţiuni, în agrement. Iar investiţiile să fie unele coerente, nu de genul celor la care am asistat de-a lungul anilor, precum închiderea bazelor de agrement şi transformarea lor în alimentări", a punctat Iftimie ce a ţinut să adauge faptul că, înainte de a se gândi la exproprieri, Guvernul ar trebui să asigure şi să încurajeze desfăşurarea unei activităţi economice. Totuşi hotelierii îşi doresc un litoral curat, aşa, cum îşi doresc şi turiştii români care au emigrat pe litoralul altor ţări. O primă măsură reperată de hotelieri de bun simţ şi constituţională este cea a renovării faţadelor imobilelor dărăpănate. Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, a precizat că dacă vrem să avem un litoral curat şi care să arate bine, se impune obligarea proprietarilor să refacă faţada imobilelor aflate în paragină.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp