Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:05 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie UE ne trage la mal cu 100 milioane euro - Unde este plaja?!?

ro

25 Feb, 2011 12:03 778 Marime text

Până când se vor lua măsuri concrete de conservare şi protejare a litoralului românesc, riscăm să nu mai avem plaje, nici pentru noi şi nici pentru turiştii pe care ne chinuim să îi aducem aici. Nu era de ajuns că toate staţiunile au ajuns un kitsch ieftin, cu clădiri care nu îşi au locul în peisaj şi care au răsărit una lângă cealaltă. De mai bine de un an de zile, efectul eroziunii costiere a devenit mai mult decât vizibil. Până acum, când ajungeai pe plajă, te gândeai că, parcă în urmă cu un an, era mai mult nisip. Dar, de când terase după terase ajung să fie înghiţite de ape, îţi dai seama că problema este mai gravă decât credeai. Responsabilii cu turismul şi îngrijirea plajelor şi a litoralului, Ministerul Turismului şi cei de la Administraţia Bazinală de Apă „Dobrogeaţ Litoral", s-au arătat şi ei îngrijoraţi de situaţie, dar numai după ce situaţia a fost prezentată în presă. Ba chiar s-a spus că situaţia este prezentată exagerat, dar concluzia este că nimeni nu a făcut nimic. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, Marea Neagră a înaintat semnificativ, acum ajungând să fie bătute de valuri terase din zona Radio Vacanţa, iar foişorul de salvamari este şi el acum înconjurat de apă, la fel cum este şi un stâlp de iluminat. Apa a săpat la temelia construcţiilor şi probabil nu va mai trece mult până când vom asista la alte surpări de construcţii. Situaţia nu pare, însă, a-i afecta prea tare nici pe deţinătorii localurilor, care, în loc să ia măsuri pentru a-şi consolida construcţiile, sunt preocupaţi să facă extinderi, să mai construiască etaje. Probabil să aibă ce se prăbuşi! În prezent, singurele măsuri luate de cei de la ABAD sunt panourile din stuf, împotriva eroziunii eoliene, pentru ca vântul să nu mai mute nisipul de pe plajă în parcările din staţiuni.

Proiect de peste 5 milioane de euro

Speranţe de a se face ceva curând nu există. Abia în urmă cu o lună de zile, prin licitaţie, a fost desemnată firma SC HALCROW ROMANIA SRL pentru elaborarea Master Planului privind protecţia şi reabilitarea zonei costiere româneşti pe cca. 240 km ai litoralului, întocmirea documentaţiilor tehnico-economice pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a plajelor, întocmirea documentaţilor pentru atribuirea contractelor de achiziţii pentru implementarea proiectelor prioritare de reducere a eroziunii costiere şi evaluarea strategică de mediu. Proiectul a fost atribuit firmei SC HALCROW Romania SRL la valoarea de 5.179.587 euro cu TVA. Acest proiect va avea o durată de 8,5 luni şi se va derula în perioada ianuarie - septembrie 2011. HALCROW Romania este „puiul" lui HALCROW INTERNATIONAL LIMITED şi HALCROW GROUP LIMITED, ambele persoane juridice britanice. Firma a mai câştigat licitaţii pe studii de fezabilitate şi în alte proiecte importante, printre acestea numărându-se şi unul de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale SA.

Previziuni sumbre

În ceea ce priveşte evoluţia zonei costiere, s-a ajuns la concluzia ca eroziunea costieră atinge, în unele zone, rata de cca. 2 m/an. Sectoarele cele mai afectate de fenomene de eroziune sunt în sudul litoralului: Mamaia Nord, Mamaia Sud, Tomis, Eforie Centru, Eforie Sud, Tuzla, Olimp-Venus, Saturn-Mangalia, 2 Mai - Vama Veche. Eroziunea cea mai accentuată se manifestă în staţiunea Mamaia, unde se estimează o retragere a liniei ţărmului de cca. 40 m în următorii 20 de ani. Adică, dacă nu se va interveni serios cu diguri sparge-val şi susţinerea artificială a plajelor, e posibil, în câţiva ani, să avem parte de o imagine de coşmar: hoteluri şi alte clădiri abandonate şi parţial prăbuşite, răsărind din mare. Şi, cum singuri nu suntem în stare să ne protejăm ce este al nostru, cei din conducerea ţării fiind prea preocupaţi să ţină cu dinţii de scaunele pe care sunt puşi, Uniunea Europeană va vărsa 100 milioane de euro până în anul 2014 pentru lucrări de refacere a plajelor litorale, dacă proiectul atribuit SC HALCROW ROMANIA SRL va fi considerat fiabil. Până când vor fi finalizate lucrările, să sperăm că vom mai avea nisip şi plaje.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii