Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:13 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie ANI, scoate banii!

ro

03 May, 2011 12:32 485 Marime text

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a confirmat decizia dată de Curtea de Apel Galaţi care a dat câştig de cauză primarului Radu Mazăre, acuzat de incompatibilitate în procesul cu Agenţia Naţională de Integritate. Anunţul a fost făcut de edil, ieri, în conferinţă de presă, susţinută pe ritmurile melodiei „Sună periculos", interpretată de trupa ASIA. Radu Mazăre a venit îmbrăcat în obişnuita-i uniformă militară şi vestita şapcă cu imaginea luptătorului cubanez Che Guevara. „Am decizia de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României prin care domnii de la ANI trebuie să-mi plătească 5.000 de lei daune morale şi cheltuielile de judecată", arăta primarul, citind un paragraf din rechizitoriul Curţii de Apel Galaţi, care i-a dat câştig de cauză încă din vara anului trecut. „Dacă ANI ar fi dat efectiv reclamantului posibilitatea de a se apăra, nu s-ar fi ajuns la situaţia de pretinsă incompatibilitate. Toate acestea sunt de natură a-i cauza reclamantului disconfortul de a se şti cercetat şi verificat într-o manieră ce sugerează mai degrabă patimă şi rea-credinţă decât imparţialitate şi obiectivitate", se arată în rechizitoriu.

Instituţii de hăituire

Potrivit aceluiaşi document, ANI a pronunţat o soluţie nefundamentată, tocmai prin graba nejustificată în care a fost rezolvat dosarul. Prin modul de desfăşurare a procedurii de verificare, primarului i-au fost încălcate drepturi recunoscute prin lege. „Ruşine, Băsescule! Ruşine! Să spună judecătorii aşa ceva despre instituţiile de hăituire pe care le-ai creat în România", a afirmat Radu Mazăre, în faţa unui panou în care erau înscrise sumele încasate de edil, în diverse procese cu instituţiile represive (ANI, DNA, Poliţie). Primarul a lipit „TAXAT - 5.000 RON" pe zona unde era inscripţionată ANI, acelaşi afiş şi în dreptul unde scria DNA, iar în dreptul Poliţiei Române a lipit suma de 25.000 de lei, aceşti bani fiind câştigaţi de Mazăre în procese cu instituţiile menţionate. „Până termină Băsescu mandatul, o să umplu tot panoul ăsta de taxări. Bani, taxat, adică, daune morale plus costurile de proces, avocat, şi altele", a explicat Mazăre. Totodată, el a reamintit că suma de 25.000 de lei a fost câştigată de la DNA după ce a cerut să-i fie puse la dispoziţie documentele celor care au întocmit raportul de constatare în dosarul retrocedărilor, aflat în prezent în instanţă. „De la DNA am luat 5.000 de lei, în 2008, prin decizia Curţii de Apel Constanţa. DNA nu a vrut să-mi pună la dispoziţie documentele celor care au făcut raportul de constatare din dosarul meu. Când apăruseră doi indivizi acolo şi eu nu ştiam ce e ăla, e bucătar, este expert şi domnii au refuzat şi atunci m-am judecat şi am câştigat şi le-am luat banii. De la Poliţie spuneau că am furat 6 milioane de euro, nu vă aduceţi aminte, când am făcut conferinţa de presă şi le-am transmis că o să mă pupe în fund? Nu m-au pupat, dar mi-au dat nişte bani", a mai afirmat Mazăre. El a mai spus că, după ce PSD va ajunge la Putere, va cere noilor directori ai acestor instituţii ca aceşti bani să fie plătiţi de cei care au executat ordinele. „După alegeri, când o să ajungem la Putere, am să cer ca aceşti bani să fie plătiţi de slugoii care au executat ordinele, nu de instituţii, ca acum. Acum banii pe care eu îi primesc sunt, de fapt, banii care le-au fost tăiaţi pensionarilor, ca să facem economii şi să plătim aparatul de opresiune. Când ajungem la Putere, o să cer noilor şefi ai instituţiilor să se îndrepte în instanţă şi să pună slugile executante să plătească aceşti bani pentru că nu trebuie să plătească pensionarul din pensia tăiată pentru porcăriile făcute de aceşti slugoi la ordin", a susţinut Radu Mazăre.

Cu surle şi trâmbiţe

Primarul Constanţei a explicat că ANI a început verificările în privinţa sa după ce s-ar fi descoperit o incompatibilitate cu funcţia de primar. „În 30 iulie 2009, ANI mă anunţa cu surle şi trâmbiţe că a început procedura de verificare a respectării dispoziţiilor privind regimul juridic al incompatibilităţilor. Şi tot pe 30 iulie, ca în ţara lui Băsescu, au şi întocmit actul de constatare. Iar în actul de constatare cântau şi fluierau bucuroşi că, gata, m-au găsit incompatibil. Acum dau banii. (...) Susţineau că eu aş fi fost acum 14 ani administrator într-o societate şi că ulterior am fost şi primar. Le-am arătat celor de la ANI că era o greşeală a Registrului Comerţului, s-a făcut rectificarea şi au avut tupeul pe banii statului să continue să susţină acelaşi lucru, inclusiv acum o săptămână când m-am judecat la Înalta Curte. Şi atunci şi completul de la Înalta Curte a zis că el are ANI, adică Băsescu, eu am banii", a mai spus Mazăre. De altfel, din rechizitoriul Curţii de Apel Galaţi reiese că, la data constatării incompatibilităţii, „niciuna dintre dispoziţiile Legii 161/2003 nu mai producea vreun efect în planul consecinţelor juridice. În speţă, starea de incompatibilitate se referă la mandatul 2000-2004, mandat care oricum a încetat, astfel încât actul de constatare este caduc raportat la un mandat expirat".

Daune morale+cheltuieli de judecată

Primarul a menţionat că anchetele Agenţiei Naţionale de Integritate în cazul său nu s-au încheiat şi că de doi ani îi este verificată averea, iar până în prezent nu a primit niciun răspuns. În iunie 2010, Curtea de Apel Galaţi a decis ca ANI să îi plătească lui Radu Mazăre 5.000 de lei daune morale şi 2.380 de lei cheltuieli de judecată, în procesul în care primarul Constanţei a contestat concluziile unui raport al ANI privind o situaţie de incompatibilitate. Sentinţa a fost atacată cu recurs, care s-a judecat la instanţa supremă. Procesul a fost deschis de Radu Mazăre, care a contestat concluziile unor cercetări făcute de către ANI în privinţa unei stări de incompatibilitate, determinată de faptul că, în anul 2003, timp de şase luni, acesta ar fi deţinut concomitent atât funcţia de primar al municipiului Constanţa, cât şi pe cea de administrator la o societate comercială. Primarul Constanţei a susţinut că este vorba despre o eroare făcută de reprezentanţii Registrului Comerţului şi a cerut anularea actului în instanţă. Dosarul a ajuns la Galaţi după ce Agenţia Naţională pentru Integritate a cerut strămutarea de la Curtea de Apel Constanţa către instanţa similară din Galaţi, invocând notorietatea şi influenţa pe care ar putea avea-o primarul constănţean.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii