Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Cacealmaua chip(i)urilor incompetente

ro

12 May, 2011 12:40 514 Marime text
Poliţia Judeţului Constanţa se pare că nu este făcută să aibă un comandant pentru mai mult de maximum doi ani, sau, poate, încă nu s-a găsit poliţistul care să poată rezista mai mult de atât la cârma luptei anti infracţionale, judeţul nostru fiind recunoscut ca printre fruntaşe la încălcări ale legii. Sau Constanţa este doar rampa de lansare spre o pensie grasă şi liniştită, de mai-marii din IGPR scot din jobenul lor, doar poliţişti gata-gata de pensionare?Poate de aceea niciunul dintre ei nu a reuşit să realizeze rezultate excepţionale, sau măcar bune, în lupta contra criminalităţii, fiind doar pe picior de plecare şi adus din afara oraşului. Fiecare la rândul său a spus că s-a pus la curent cu problemele din judeţ şi că va face faţă cu brio, dar, în afară de a pleca pe uşa din dos, toţi evitând să recunoască din proprie iniţiativă faptul că li s-a cerut, sau chiar au luat singuri decizia de a renunţa la conducerea IPJ Constanţa din varii motive, nu au făcut nimic strălucitor. Alegerea celor din MAI de a nu pune la conducere un om din Poliţia constănţeană, cineva care să cunoască grupările criminale şi specificul infracţiunilor, să i se dea mână liberă, nu ne poate duce cu gândul decât la faptul că cineva de sus protejează pe cineva. Şi, astfel, IPJ Constanţa s-a transformat într-un cimitir al elefanţilor din Poliţia Română, trimişi la malul mării să îşi încheie cariera, dar, culcaţi pe o ureche, aşteptând ziua de pensionare, managementul poliţienesc a fost lăsat în bătaia vântului.

Au sărit direct în papucii de casă

Ultimii doi inspectori-şefi „plini" - nefiind puşi la socoteală şi interimarii - au sărit de pe scaunul din IPJ direct în halatul şi papucii de casă de pensionari. Este vorba de comisarul-şef Aurelian Zaheu, care a cerut să iasă la pensie în martie 2010, decizia sa fiind doar o „coincidenţă" cu prezenţa sa în faţa Comisiei de Disciplină a IGPR cu puţin timp înainte. De fapt, decizia ar fi fost luată de membrii Consiliului de Disciplină al IGPR, care au analizat concluziile evaluării din 2009. Un an de zile de la data controlului şi până la comunicarea concluziilor şi a sancţiunilor, cei responsabili s-au tot gândit şi hotărât ce şi cum să facă. Aurelian Zaheu a fost numit inspector-şef al IPJ Constanţa în luna martie 2008, odată cu plecarea chestorului Mircea Bârgoz de la conducerea instituţiei, iniţial interimar şi apoi a „câştigat" concursul. Şi pensionarea chestorului Bârgoz, adus din liniştitul Sibiu în tumultoasa Constanţă, în ianuarie 2007, a fost o „coincidenţă", după ce a fost inclus de ministrul Cristian David pe lista şefilor de inspectorate care n-au fost în stare să pună capăt reglărilor de conturi din lumea interlopă. „Exacerbarea unor acte de violenţă în plină zi, repetarea acestora cu o frecvenţă îngrijorător de mare în unele oraşe este de neacceptat. Nu pot să înţeleg ce fac acei şefi de Poliţie în oraşele unde reglările de conturi şi luptele pentru supremaţie în lumea interlopă au devenit o constantă. Cred că acei şefi trebuie să facă loc altora mai buni", declara Cristian David, ministrul Internelor, înainte cu o lună ca inspectorul-şef de Constanţa să îşi depună cererea de pensionare. „Generalul" Bârgoz venise în locul comisarului-şef Victor Popescu, uns în funcţia de inspector şef în vara anului 2005, dar demis tot pentru management defectuos.

Îi urăm pensie uşoară!

Între comisarul-şef Aurelian Zaheu şi actualul inspector-şef, Dumitru Catană, tampon a fost un alt poliţist cu acelaşi grad, George Popa, ce revenise în ţară, după şase ani de „pribegie" în funcţia de ataşat pentru afaceri interne al Ambasadei României în Polonia. A participat şi el la concursul pentru a rămâne la conducerea Poliţiei Constanţa, dar s-a clasat al treilea. Pe scurt, IPJ Constanţa a reuşit să adune nu mai puţin de cinci şefi de inspectorat din 2005 şi până în prezent, iar, din câte se pare, până la sfârşitul anului, îl vom instala, poate doar interimar, şi pe al şaselea. Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, actualul inspector-şef, comisarul-şef Dumitru Catană, mai are mai puţin de o lună până când iese la pensie, iar Inspectoratul General îl mai poate ţine în funcţie alte trei luni până să îl lase la vatră. Informaţia a fost confirmată cu jumătate de gură de cel în cauză în cadrul conferinţei de săptămâna trecută, precizând că nu el face calculele, ci că există un calculator. În cursul zilei de ieri, am încercat să îl contactăm atât telefonic, cât şi prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituţiei ce o conduce, pentru a ne confirma/infirma informaţia referitoare la pensionarea sa, dar nu a binevoit să răspundă. Oricum, dacă a hotărât să se retragă, deşi, la venirea sa la Constanţa, a declarat sus şi tare că nu pentru a ieşi la pensie de pe o funcţie înaltă a candidat la acest post, îi urăm pensie uşoară!

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii