Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:07 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Energie regenerabilă pentru Centrul Medical Agigea

ro

06 May, 2011 13:58 670 Marime text

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, a semnat, ieri, Ordinul de începere a lucrărilor privind adoptarea energiei regenerabile naturale pentru încălzirea Unităţii Medico-Sociale din Agigea. Este primul astfel de proiect care demarează în judeţul Constanţa, finanţarea aparţinând CJC în proporţie de 52%, iar restul banilor vin din partea Fondului de Mediu. Valoarea totală a proiectului este de peste 1,1 milioane lei, investiţie ce va fi amorsată în şapte ani prin economiile realizate la plata agentului termic. Obiectivul specific al proiectului îl constituie reducerea gradului de poluare a mediului înconjurător şi diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice prin înlocuirea sistemului clasic de încălzire cu GPL cu sisteme ce utilizează energia produsă din surse regenerabile. Potrivit inginerului Lucian Simion, responsabilul de proiect din partea CJC, în maximum 14 zile, vor fi instalate două pompe de căldură se tipul aer-apă, fiecare cu o putere maximă de 40 kw termici, ce vor asigura încălzirea şi apa caldă menajeră în pavilionul 1. Va fi instalată, de asemenea, o pompă de căldură tip sol-apă, cu o putere termică de 30 kw ce va asigura încălzirea şi prepararea apei calde menajere în pavilionul administrativ, dar şi un sistem de energie solară cu boiler de 750 litri, pentru acoperirea necesarului de apă caldă pentru spălătoria unităţii. La Constanţa, este primul proiect de acest gen care devine realitate. Trei proiecte similare se află în curs de derulare în prezent - la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean (1.783.000 lei), la Centrul „Albatros" (1.120.340 lei) şi la Spitalul de Ortopedie din Eforie Sud (1.627.710 lei). Deşi CJC a accesat acest proiect european în anul 2009, finanţarea a fost aprobată abia la finele anului trecut. Şi asta din cauza birocraţiei excesive, dar şi a unei greşeli făcute de Fondul de Mediu care a rătăcit pe undeva dosarul unităţii medico-sociale din Agigea. În plus, contestaţiile după atribuirea contractelor s-au ţinut lanţ şi au fost soluţionate abia luna aceasta. „Procedurile au fost destul de complicate. Totuşi, doi ani de aşteptare pentru un proiect este foarte mult, ori asistenţa socială este o prioritate pentru noi", după cum a declarat Cristian Gheorghe Darie, vicepreşedintele CJC.

Aberaţie: să plăteşti TVA pe banii europeni

Preşedintele CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, a subliniat că una dintre cele mai mari probleme în accesarea acestor fonduri se referă la obligativitatea plăţii TVA-ului chiar şi în cazul fondurilor europene, România fiind singura ţară care adoptă acest sistem descurajant mai ales pentru primăriile din zonele sărace. „Chiar şi în cazurile în care se recuperează, TVA-ul trebuie plătit la început, ceea ce este descurajant pentru primăriile sărace mai ales acum, în timp de criză. TVA-ul reprezintă, de multe ori, un sfert din valoarea totală a fondurilor pentru care se accesează. Am explicat şi am ţipat de multe ori că este imposibil să plăteşti TVA pentru fonduri europene, dar nu m-a ascultat nimeni. Este o prostie, un fixism al Ministerului de Finanţe. Ne punem singuri beţe-n roate", a explicat preşedintele CJC. Din această cauză, România a pierdut peste 10 miliarde de lei din taxe şi impozite, bani cu care, cel mai probabil, am fi ieşit de mult din criză.

Constanţa, cea mai "deschisă" către banii europeni

Cu toată birocraţia şi „reticenţa" Guvernului de a aproba proiectele europene, judeţul Constanţa se poate lăuda cu unul dintre cele mai bune grade de utilizare a acestor bani şi cu cele mai multe proiecte depuse. Judeţul nostru a accesat, în prima etapă, peste 18% din totalul fondurilor europene disponibile la nivel naţional, adică 14.621.445 lei prin Consiliul Judeţean, din totalul de peste 80 milioane lei. Proiectele demarate prin primării au totalizat 10.583.519 lei dintr-o valoare pe plan naţional de peste 108,453 milioane lei. Primăriile PSD au fost cele mai interesate de accesarea fondurilor europene - 97,1%. Valoarea totală a proiectelor eligibile depuse pe ţară în a doua sesiune din 2009, a fost de 108.453.493 lei, din care, la nivelul judeţului nostru, au fost depuse proiecte în valoare de 10.583.519 lei. Dintre acestea, primăriile PSD şi-au adjudecat proiecte europene în valoare de 4.357.808 lei (adică 83%), iar primăriile Murfatlar şi Hârşova au accesat fonduri în valoare de 1.802.688 lei. CJC a accesat, pe proiecte, peste 4.423.000 lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii