Liderul de Opinie Patimile românilor, sub biciul PDL
Liderul de Opinie:Patimile românilor, sub biciul PDLMorţi pe altarul unei reforme antiumane
Culmea ironiei este că, deşi le cere românilor din nou bani pentru a consolida bugetul de sănătate, Boc le desfiinţează spitalele. Prioritare nu sunt nicidecum modernizarea unităţilor spitaliceşti şi plata salarială motivantă a medicilor, pentru ca aceştia să nu mai plece din ţară, ci pentru Guvernul Boc, ce s-a dovedit mârşav în toate chipurile, literă de lege este închiderea spitalelor neperformante. Măsura a lovit dur în oamenii de la sate ce mor în stradă, în lipsa unităţilor spitaliceşti. Să ne amintim de tragicul caz din localitatea Băneasa când doi bărbaţi au decedat în data de 8 aprilie la poarta spitalului din localitate, pe care guvernanţii au pus lacătul. Ce au avut de spus premierul Boc şi ministerul Sănătăţii, Cseke Attila puşi în faţa unei astfel de nenorociri de ei provocate: „pacienţii oricum nu puteau fi salvaţi întrucât spitalul nu beneficia de aparatura necesară"! Medicii din localitate au fost de altă părere: „pacienţii aveau şanse să supravieţuiască dacă unitatea spitalicească era deschisă". Oficialii morţii (Emil Boc şi Cseke Attila) au fost mai apoi contrazişi şi de un localnic din Băneasa care a fost salvat de infarct, dintr-o situaţie similară cu unul dintre bărbaţii decedaţi, chiar la spitalul pe care guvernanţii au decis să-l închidă. Aşadar spitalele se desfiinţează şi la noi în judeţ şi în celelalte din ţară, veniturile s-au redus pentru toţi, preţurile cresc alarmant la medicamente, mâncare, îmbrăcăminte. Ce înseamnă aceasta? Că nemernicul Guvern Boc se bazează, aşa cum de altfel a şi declarat cu multe ocazii, pe o selecţie naturală. Mai rezistă cine poate, cine îşi permite.
Ţăranii, lăsaţi de izbelişte
Să ne întoarcem puţin în timp, în perioada octombrie-noiembrie 2009 când crescătorii de taurine au ieşit cu camioanele în stradă pentru a solicita de urgenţă plata subvenţiilor pe cap de animal acuzând că nu se mai pot descurca. Preşedintele Băsescu s-a alăturat protestatarilor comunicându-le că nu sunt bani la buget, dar le-a făgăduit, în acelaşi timp, că îi va ajuta să obţină subvenţia prin intermediul creditelor bancare. Prea creduli, crescătorii de taurine au renunţat la protest - au crezut în vorbele goale ale preşedintelui. Rău au făcut şi s-au convins singuri de aceasta! La câteva luni, în 2010, ei au reluat acţiunile revendicative. Mii de fermieri şi agricultori au protestat faţă de faptul că preşedintele nu şi-a ţinut promisiunile şi că asta le-a atras falimentul. Aşadar ţăranii nu au parte de subvenţii pentru a lucra pământul şi a creşte animalele. Urmarea? Aveam 1,4 milioane de hectare de pământ nelucrate la nivelul întregii ţări. Cu ce să se apuce omul de la sat să are câmpul - cu carul cu boi?! Este aberant. Pentru a putea îngriji ogorul are nevoie de bani, adică de subvenţii ca să plătească un om care să vină să-i are cu tractorul, pentru aceasta îi trebuie, însă, şi bani de motorină - combustibil ce a ajuns, după o majorare de 15%, la aproape 6 lei litrul. Să ne mai întrebăm de ce este motorina 6 lei pe litru? Este simplu Guvernul „Taie tot şi ia tot" a mărit, din senin, accizele la combustibil. Ca atare, scumpirea cu 15% a motorinei, de la începutul anului, dar şi majorarea preţului la seminţele agricole şi chimicale îi determină pe ţărani să renunţe la prelucrarea terenurilor. Guvernul nu a fost în stare nici să-i sprijine pe ţărani în accesarea fondurilor europene pe bază cărora să ridice depozite pentru păstrarea în condiţii optime a roadelor pământului ce ajung nutreţ pentru animale. Trist este că ţăranii au ajuns să vândă marfă procesatorilor la un preţ de nimic, de nu reuşesc să-şi acopere nici măcar banii investiţi. Să luăm exemplul fermierilor care îşi vând laptele cu maxim 0,80 lei pe litru. Şi în timp ce ei iau maximum 0,80 lei pe litru, laptele ajunge în rafturile supermarketurilor cu cel puţin 3 lei! În astfel de condiţii ţăranul preferă să dea laptele la animale.
Fermierii falimentează, cresc importurile
Prostia guvernanţilor neputincioşi care nu au făcut nimic pentru redresarea domeniului agricol - nici măcar subvenţiile nu le plătesc - ne costă. Pentru că tot se apropie sărbătoarea pascală ar fi bine să ştim cu toţii că am ajuns în situaţia ridicolă de a importa miei româneşti! De ce aşa? Pentru că statul şi procesatorii, cum spuneam, dau prea puţini bani ţăranilor, iar fermierilor (care încă nu au falimentat) clar nu le convine situaţia pentru că ei ies în pierdere atât timp cât nutreţurile s-au scumpit, iar subvenţiile nu se dau. Astfel, mieii româneşti se duc la export unde preţurile sunt mult mai avantajoase pentru ţărani, iar de aici urmează traseul lung şi costisitor până ajung prin intermediul supermarketurilor tot pe masa românilor. Pentru că România o duce din ce în ce mai prost la capitolul agricultură, mâncăm foarte mult din import. O statistică recentă arată că valoarea mărfurilor aduse în ţară într-un an este de aproximativ 3,7 miliarde de euro. Brânza, carnea de porc sau de pasăre sunt importate din ţări nordice pentru că aceste produse vin la preţuri mult mai mici comparativ cu preţurile din România. Tot o astfel de situaţie face ca la piaţă, spre mâhnirea celor mulţi, portocala să fie mai ieftină decât mărul autohton.
Guvernul loveşte dur în sărăci
Am ajuns din ce în ce mai săraci, salariile au scăzut cu 25%, pensiile şi aşa de nimic, s-a redus cu 5,5%, ajutoarele sociale s-au diminuat şi ele pentru că se dau condiţionat de o serie de criterii aberante. Mai precis, au spus adio în acest an venitului minim garantat cei ce au maşină, laptop, tractor, sau o banală... cameră video. Cât priveşte alocaţiile pentru copii, acestea au rămas 42 de lei. Ce pot face părinţii, fie ei de la sat, fie ei de la oraş, cu aceşti bani? Pot cumpăra adidas-ul pentru piciorul stâng în prima lună, şi adidas-ul pentru piciorul drept în a doua lună. Hainele la fel, în câteva luni reuşesc să le ia şi pe acestea. Guvernul loveşte, pe mai departe, şi mai dur, în elevul de la ţara. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, închide şcolile de la sate şi le mută la comună. Următoarea mutarea va fi, cel mai sigur, închiderea şcolilor de la comune şi trecerea lor la oraş. Până atunci, prin noua Lege a Educaţiei, să spunem că ministrul a „rezolvat" problema închiderii şcolilor de la sate! „Nu ai o şcoală în localitatea ta? Vei fi sprijinit prin decontarea cheltuielilor de transport sau vei primi cazare şi masă, gratuite", se arată în actul normativ intrat deja în vigoare. Altfel spus, guvernanţii cer elevilor de la sate să facă naveta (!) aceasta în condiţiile în care, din cauza traiului mizer, mulţi copii cu greu merg la şcoală chiar dacă de unitatea de învăţământ îi desparte doar un metru distanţă!
Calvarul continuă, se anunţă preţuri şi mai mari
Acesta a fost doar începutul. Iată efectele noului acord încheiat în luna martie cu FMI: noi scumpiri, medicamente compensate mai puţine şi facturi mai mari la căldură, întrucât se vor reduce sau chiar elimina subvenţiile de la stat. Dacă astăzi românul şi implicit ţăranul primeşte din partea Guvernului lemne cât pentru a-şi încălzi casa o lună de zile, de la anul dacă va mai primi un mănuchi de surcele cât pentru o săptămână de căldură va fi mult. Transportul în comun va deveni un lux, la fel şi mâncarea. Litrul de ulei a depăşit deja 7 lei, kilogramul de zahăr trece şi el de 4 lei. Clar, pentru românii cu venituri de 300-1.000 lei lunar, mai scump de atât nu se poate, cu toate acestea guvernanţii ne pregătesc preţuri noi şi mai mari. Există doar două căi de scăpare din această situaţie: fie scăpăm cât mai repede de acest Guvern nemernic, fie scapă (cu viaţă) cine mai poate...
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp