Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:38 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Reforma Sănătăţii… ucide!

ro

08 Apr, 2011 12:04 773 Marime text

Un bărbat în vârstă de 60 din localitatea constănţeană Băneasa a murit cu zile din cauză că unitatea sanitară din localitate a fost desfiinţată de Ministerul Sănătăţii. Bărbatul a ajuns, în cursul serii de miercuri, mai mult mort decât viu, la un dispensar din Băneasa: tensiunea era sub parametri care puteau asigura circulaţia în condiţii de supravieţuire, era cianotic, cu dificultăţi respiratorii grave, transpirat şi acuza dureri în regiunea precordială. Potrivit dr. Dan Niculescu, fostul manager al fostului Centru de Sănătate Băneasa, bărbatul era cunoscut ca suferind de mai multe afecţiuni cardiace. „Practic, când s-a prezentat la dispensar era în şoc cardio-vascular, situaţie în care vorbim de un pacient cu risc maxim. Ce puteau să îi facă de la dispensar? I-au dat algocalmin, i-au făcu o perfuzie şi l-au urcat în ambulanţă. Părerea mea este că mutarea lui a fost o decizie greşită. Dacă spitalul nostru nu era desfiinţat de Ministerul Sănătăţii, am fi putut face mai mult de atât. L-am fi putut stabiliza cu un tratament energetic astfel încât, ulterior, să poată fi transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. În starea în care se afla nu i-ar fi garantat nimeni că ar fi supravieţuit, dar i-ar fi crescut şansele. Ar mai fi avut o şansă...", a declarat fostul manager, dr. Dan Niculescu. Deşi ambulanţa a ajuns la el în nouă minute, bărbatul a decedat, la Deleni, în drum spre Spitalul de Urgenţă amplasat la 80 km distanţă de Băneasa. Un prieten de-al victimei ar fi avut aceeaşi soartă, luna trecută, dacă nu ar fi primit îngrijirile medicale la spitalul din Băneasa.

"De pe ce poziţie vorbeşte dr. Niculescu?"

Reprezentantul Ministerul Sănătăţii în teritoriu, dr. Constantin Dina - şeful Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa - refuză să accepte declaraţiile medicilor potrivit cărora bărbatul ar fi avut şanse mai mari dacă spitalul din Băneasa nu ar fi fost închis. „Dr. Niculescu nu este specialist cardiolog. Nu cred că ştie despre ce vorbeşte. Familia pacientului ştia despre starea de sănătate a acestuia şi se aştepta la aşa ceva. Nu ştiu de pe ce poziţie vorbeşte dr. Niculescu", a declarat dr. Dina. Acesta a mai precizat că moartea bărbatului de 60 de ani nu poate fi legată de închiderea spitalului. Şi totuşi... Ca o ironie, soţia bolnavului a lucrat până de curând în spitalul din Băneasa. Reamintim că, în luna ianuarie, odată cu apariţia listelor cu spitalele ce vor desfiinţate, directorul DSPJ a insistat ca Băneasa să fie scoasă din cărţi pentru că este singura unitate sanitară pe o rază de 80 de km ce deserveşte mii de locuitori. Ulterior, dr. Dina a devenit un susţinător înverşunat al desfiinţării spitalului pe motiv că... nu îşi justifică existenţa.

Oamenii cer demisia lui Dina

Atât personalul medical, cât şi locuitorii din zona Băneasa vor demisia directorului DSPJ Constanţa, Constanti Dina. „Dacă are un pic de demnitate, noi aşteptăm să demisioneze. Măcar atât să facă pentru populaţia din Băneasa. El este cel care a dezorganizat ceva ce era organizat pe zona noastră. Oricum, noi am dat Guvernul în judecată pentru ceea ce a făcut: a desfiinţat spitale, a lăsat tuberculoşii în liberate, acum vrea să lase pe drumuri, liberi, bolnavii psihic. Domnul Dina de la DSP nu a venit nici măcar o singură dată la noi să vadă situaţia de aici. Era obligaţia lui", a mai precizat dr. Dan Niculescu, fostul manager al Centrului de Sănătate Băneasa. Acesta îl acuză şi pe liderul de sindicat, Nicolae Manea, de duplicitate şi incompatibilitate, fapt pentru care îl va acţiona şi pe acesta în Instanţă. „Este angajatul DSPJ şi deţine şi funcţia de lider de sindicat. Este vorba despre un conflict de interese. Vrem şi noi să ne arate, cu dovezi, în Instanţă, cum a putut el, în condiţiile astea, să ne apere interesele", a declarat dr. Niculescu. Potrivit şefului DSPJ Constanţa, Nicolae Manea este angajat pe funcţia de inspector. „A găsit dr. Niculescu problema sistemului sanitar! Cât despre demisia mea... uite acesta e motivul pentru care noi nu mai putem trăi", a precizat reprezentantul MS în teritoriu.

Trataţi... ilegal

Dincolo de acest schimb de replici acide între cei doi se află soarta câtorva mii de suflete care au rămas fără o unitate sanitară. „Până pe 5 aprilie, noi am continuat să tratăm urgenţele. Am mers în ilegalitate, dar ce să facem cu aceşti oameni? Erau în stare gravă. Pe 5 aprilie ni s-a interzis orice activitate medicală. Atât în 2010, cât şi în primele trei luni ale lui 2011, bolnavii noştri nu au fost obligaţi să-şi cumpere niciodată medicamente. Am avut de toate datorită parteneriatelor noastre şi sprijinului Primăriei", a afirmat fostul manager al Centrului de Sănătate Băneasa. Tot în ilegalitate sunt „trataţi" şi cei 55 de oameni cu boli psihice cronice care au rămas într-o unitate sanitară... inexistentă. Cadrele medicale fac muncă voluntară şi aduc mâncare de acasă pentru a nu-i lăsa hămesiţi. „Ne-au transmis să îi externăm. Dar familiile i-au adus aici pentru că nu mai puteau să aibă grijă de ei. Aceşti bolnavi devin agresivi dacă nu-şi iau medicamentele. Avem doi pacienţi care au făcut crime. Legea nu poate obliga familiile să-i ia acasă, dar pe noi ne obligă să nu îi mai ajutăm. Vreau şi eu să văd cum o să mă acuze pe mine instanţa că am ajutat 55 de oameni dându-le ajutor medical fără autorizaţie", a adăugat medicul Niculescu. Direcţia de Sănătate Publică a informat că, azi, 20 dintre aceşti bolnavi vor fi „îmbarcaţi" şi transferaţi la un centru din Vaslui. Soarta celorlalţi este încă incertă...

Spital semiprivat

Medicul Niculescu nu se lasă bătut şi doreşte cu orice preţ ca Băneasa să beneficieze de o unitate sanitară. „Ni s-a spus că aici va fi înfiinţat un centru de permanenţă. Este frecţie la picior de lemn... ce să facă oamenii în stare critică la un centru de permanenţă care are un algocalmin şi câteva perfuzii? Am discutat cu primarul oraşului şi cu oamenii şi vrem un spital al nostru care fie să funcţioneze în parteneriat public-privat, fie numai privat. Şi îl vom avea, garantez pentru asta. Ne vor ajuta cei din Germania care ne-au sponsorizat mereu fostul spital", a declarat dr. Dan Niculescu. Băneasa are nevoie un centru de primiri urgenţe, dotat aşa cum trebuie.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii