Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Un “rechin” cu epoleţi în plasa DNA

ro

17 May, 2011 12:41 783 Marime text
În perioada 2009 - 2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar), precum şi selecţii pentru elevi sau studenţi în vederea admiterii la o serie de instituţii de învăţământ militar. Potrivit DNA, folosindu-se de puterea funcţiilor şi a gradelor militare pe care le deţineau, inculpaţii cu funcţii de conducere au acţionat în aşa fel încât unii candidaţi să promoveze în mod ilegal, după ce primiseră subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani. În cursul anilor 2009 şi 2010, inculpatul general de brigadă Marian Ion, în calitate de adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, a exercitat în mod repetat presiuni şi acte de influenţare asupra inculpatului colonel Richea Constantin, comandantul Centrului Zonal Breaza (preşedinte al comisiei de selecţie), pentru a-l determina să favorizeze anumiţi candidaţi care susţineau probe în vederea selecţiei la respectiva unitate. De fiecare dată, Marian Ion îl trimitea pe finul său, inculpatul maistru militar Din Dragoş, cu o serie de bileţele pe care erau scrise numele candidaţilor pentru a le preda comandantului Centrului Zonal Breaza, evitând astfel discuţiile telefonice.

Circuitul banilor şi al influenţei

În acest mod, în perioada 2009-2010, comandantul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza a primit bileţele conţinând numele a 51 de candidaţi, pe care i-a declarat admişi în mod ilegal, deoarece aceştia obţinuseră rezultate sub baremul legal. Pentru alţi 12 candidaţi la concursul pentru ocuparea unor funcţii de subofiţeri desfăşurat în luna august 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I" Piteşti, prin intermediul altei persoane interpuse, inculpatul Ion Marian a exercitat presiuni asupra inculpatului colonel Valerică Diaconu, comandantul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I" Piteşti, pentru ca acesta să le distribuie candidaţilor grilele de răspuns, înaintea probelor scrise. Cu privire la inculpatul Ion Marian, s-a stabilit că, împreună cu inculpatul maistru militar Din Dragoş, a participat la pretinderea sau/şi primirea, de la o parte dintre candidaţii favorizaţi de la unităţile miliare din Breaza şi Piteşti, a sumei totale de 52.100 euro. În anul 2010, inculpatul locotenent colonel Dan Costel Crăciuneanu, din cadrul Centrului Militar Judeţean Ilfov, a exercitat, prin intermediar, acelaşi tip de influenţe asupra comandantului Centrului Zonal Breaza, Constantin Richea, în scopul favorizării unui număr de 10 candidaţi, de la care a pretins şi primit sumele de 8.150 euro şi 6.300 lei, ca preţ al traficării influenţei.

Nereguli şi la Constanţa

Printre ofiţerii adunaţi laolaltă într-un singur dosar, potrivit DNA, se numără şi colonel Vasile Vreme, din cadrul UM 01375 Constanţa , în sarcina căruia s-au reţinut: instigare la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată, instigare la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Vasile Vreme este cunoscut ca (fost) comandant al Batalionului Rechinilor Topraisar, din această funcţie reuşind să ajungă singurul ofiţer român din ţară care a comandat o unitate în trei misiuni internaţionale, fiind vorba de Kosovo, Irak şi Afganistan.

Calcule şi pagube

La unitatea militară din Piteşti, 70 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal, fiind astfel înlăturaţi alţi 70 de candidaţi care ar fi fost îndrituiţi la ocuparea locurilor respective. Aceştia din urmă s-au constituit părţi civile sau vătămate în cauză, pentru suma totală de 194.080 lei şi 52.000 euro. În total, s-a stabilit că, în această grupare infracţională, o parte dintre inculpaţi au pretins şi au primit de la candidaţi echivalentul a peste 82.000 euro ca preţ al traficării influenţei.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii