Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:12 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Votaţi pentru viitorul copiilor!

ro

02 May, 2011 12:43 510 Marime text

Programul Consiliului Judeţean Constanţa „Să scoatem judeţul din noroi", demarat încă de acum patru ani, continuă şi în Bărăganu şi Lanurile. Aşa cum arăta preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, programul se derulează pe baza legii şi a documentaţiei tehnice profesioniste. „Aici s-a făcut un proiect de execuţie, după care urmează să facem împreună cu banii accesaţi de societatea RAJA de la Uniunea Europeană reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare, respectiv schimbarea surselor de aprovizionare, pentru că sursele existente sunt compromise. Abia după aceea se vine cu asfaltarea", a declarat şeful administraţiei judeţene. Aflat vineri la Bărăganu, el le-a reamintit oamenilor din sat cum toată reconstrucţia localităţii a fost luată de la zero, după reînfiinţarea comunei în 2003. „Aici am luat-o de la zero, cu grădiniţe, şcoli, cămin cultural, dispensar, după ce localitatea a fost reînfiinţată, inclusiv la solicitarea Consiliului Judeţean, iar guvernele României nu ne-au ajutat cu nimic. Am făcut totul cu banii judeţului Constanţa, le-am luat pas cu pas, inclusiv şoseaua care străbate zona de la Medgidia, trece prin Ciocârlia, ajunge până la Mereni şi vrem s-o descărcăm pe litoral. Sunt lucruri reale, care necesită timp. Noi ştim că oamenii sunt nerăbdători, dar nu le putem face la comandă, nu avem zeci de milioane de euro la dispoziţie pentru fiecare sat, cum ne-am dori. Dar le facem, pentru că fără infrastructură nici oamenii nu au condiţii civilizate de trai, nici firmele care dau locuri de muncă nu-şi pot desfăşura activitatea normal, aici, în Bărăganu", a explicat Nicuşor Constantinescu, sperând ca oamenii de aici să-şi aleagă, duminică, cel mai bun gospodar.

Lucrare de amploare

Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) s-a apucat de treabă şi a finalizat deja peste trei kilometri, în cel mai scurt timp urmând a fi pietruiţi încă şapte, astfel încât calvarul drumurilor de noroi să rămână doar amintire. Specialiştii Regiei spun că lucrarea este efectuată după ultimele standarde. „Toate cele trei straturi pe rând sunt foarte bine compactate, astfel încât să nu se infiltreze apa, iar drumul să aibă o durată lungă de viaţă. În acelaşi timp, realizăm şi rigolele pentru scurgerea apei", a declarat Adrian Gâmbuţeanu, directorul RAJDP. Chiar dacă lucrarea este una de amploare, localnicii s-au convins că se poate face şi treabă de mântuială. Drumurile pietruite de reprezentanţii PDL, care la nici câteva zile de la aşa-zisa modernizare au început să se strice, sunt cel mai evident exemplu. Reprezentanţii CJC spun că piatra de slabă calitate cărată de camioanele electorale ale PDL va fi dusă la marginea satului, pe varianta localităţii, iar drumurile vor fi pietruite din nou. De această dată conform standardelor, astfel încât să nu mai fie probleme. De altfel, Regia de Drumuri şi Poduri este singura abilitată să facă astfel de lucrări.

Solarii pentru gospodari

Reprezentanţii autorităţilor judeţene au mai aflat şi alte păsuri ale localnicilor, în timp ce vorbeau cu ei. După ce partidul aflat la guvernare le-a tăiat din salarii, le-a ciopârţit subvenţiile din agricultură, le-a hăcuit indemnizaţia de creştere a copiilor, i-a lăsat fără locuri de muncă, portocaliii vor să cumpere voturile locuitorilor de la Bărăganu cu piatră ilegală, cu şepci şi cu tricouri însemnate. De mai bine de şase ani, de când e la guvernare, PDL nu a mişcat un deget, nu a alocat un sfanţ localităţii pe motiv că nu corespundea din punct de vedere al culorii... politice, dar ca să câştige primăria vinde acum localnicilor promisiuni deşarte. Pe modelul aplicat în multe comune constănţene, obişnuiţi cu fraudarea alegerilor, pedeliştii pregătesc pentru procesul electoral de duminică o nouă mită pentru cumpărarea alegătorilor: 500 de lei de familie, dacă face dovada votului în favoarea candidatului propriu. Prezent vineri la Bărăganu, la inaugurarea şi amenajarea celor 50 de solarii care vor asigura sute de locuri de muncă pentru oamenii locului, preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, i-a îndemnat să le ia banii pedeliştilor, dar să voteze pe cine trebuie, pentru viitorul copiilor. De altfel, judeţul Constanţa ar putea deveni un veritabil producător de fructe şi legume, nu mai puţin de 1.500 de solarii aşteptând să fie montate.

Atenţie pentru soluţii locale

O parte dintre produsele care vor rodi aici va fi împărţită localnicilor, iar o alta va fi vândută la preţuri mici. Programul de amenajare a solariilor se adresează gospodarilor din întreg judeţul şi vine ca o alternativă la fructele şi legumele importate. Pentru ca serele din Bărăganu să fie îmbelşugate a fost forat un puţ pentru alimentarea lor cu apă. Specialiştii spun că într-o astfel de seră pot fi recoltate până la trei producţii într-un singur an. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa le-a promis localnicilor că îi va ajuta astfel încât surplusul de legume să ajungă şi la oraş pe tarabe. „Dezvoltarea solariilor este o binecuvântare, mai ales că pământul este excepţional, este aur pentru ţară. Japonezii nu se pot lăuda cu un astfel de pământ", arăta senatorul Nicolae Moga. La rândul său, senatorul Alexandru Mazăre despre politicile catastrofale ale guvernării în domeniul agricol, în opinia sa fiind nevoie de o mai judicioasă cheltuire a banului public şi acordarea unei atenţii sporite soluţionării problemelor locale.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii