Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:44 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Ziua… zidurilor deschise

ro

01 Apr, 2011 12:06 618 Marime text
O persoană şi-a pierdut viaţa şi o alta a ajuns la spital cu răni la picioare, după ce gardul cimitirului Central din Constanţa s-a prăbuşit. Incidentul s-a produs ieri, în jurul orei 11.30, pe strada I.L. Caragiale, în spatele bazarului „Intim". Din cauza faptului că gardul era şubred, iar, la ultima consolidare, muncitorii şi-au bătut joc, sudând gardul de câteva tone cu bare subţiri de fier-beton, o bucată de 50 de metri din gardul de beton s-a prăbuşit pe trotuarul străzii, pe unde, din nefericire, cele două victime treceau. În momentul în care zidul s-a prăbuşit peste trupurile celor doi bărbaţi, muncitorii unui service auto din zonă au sărit în ajutorul lor, ridicând zidul de pe picioarele lui Emilian Vuţă, de 58 de ani, cu ajutorul unor răngi. Din nefericire, greutatea imensă a gardului i-a fost fatală lui Ion Ciubotaru, un bărbat în vârstă de 63 de ani. Martorii au sunat imediat la 112, iar, în scurt timp, la faţa locului au ajuns reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, cu trei echipaje SMURD, două autospeciale şi un echipaj pentru descarcerare. De asemenea, în zonă au fost trimise şi două echipaje ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Pompierii militari au reuşit, cu ajutorul unor perne de aer, scoaterea trupului bărbatului surprins de zidul în cădere. Din nefericire, paramedicii SMURD nu l-au putut resuscita, victima suferind traumatisme incompatibile cu viaţa. Ulterior, pompierii au ridicat toate cele opt plăci de beton căzute, pentru a verifica dacă nu au fost prinse sub dărâmături şi alte persoane.

Prefect trădat de „subalterni"

După ce pompierii s-au retras şi au cedat locul colegilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie, respectiv criminaliştilor, pentru a-şi face treaba, la faţa locului şi-a făcut apariţia şi prefectul judeţului Constanţa, Iorga Palaz, care l-a certat pe Istvan Molnar, un inspector al Inspectoratului de Stat în Construcţii, sosit la faţa locului pentru a cerceta cauzele din care s-a prăbuşit zidul. În timp ce inspectorul ISC declara că stâlpii de fier prezentau urme de coroziune, însă că nu este sigur dacă acei stâlpi sunt de vină, prefectul a început să ţipe la inspectorul deja speriat de jurnaliştii care săriseră pe el. „Ai venit aici ca să mă ajuţi, nu ca să mă încurci!", a tunat prefectul Palaz. După cearta cu inspectorul ISC, prefectul Palaz a precizat că cimitirul, inclusiv gardul, se află în proprietatea primăriei. Ulterior, a fost contrazis de un contract de concesionare al cimitirului încheiat de Primăria Constanţa cu SC „Clares" SRL, încă din anul 1997. La locul incidentului a ajuns, între timp, şi Dumitru Drăghici, administratorul firmei „Clares" SRL, societate ce are în concesiune Cimitirul Central din 1997, pe o perioadă de 25 de ani. „Am efectuat lucrări de renovare a gardului anul trecut, însă ce s-a întâmplat azi este o tragedie. Nu îmi pot explica cum a căzut zidul", a declarat administratorul Dumitru Drăghici.

"Tragedie transformată în luptă politică"

Primarul Municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a ajuns ulterior la faţa locului. După ce s-a consultat cu autorităţile prezente la locul incidentului, primarul a declarat că ceea ce s-a întâmplat este o tragedie şi că societatea ce avea în concesiune Cimitirul Central avea în concesiune şi gardul împrejmuitor. „Vom face o expertiză şi vom vedea dacă administratorul cimitirului şi-a respectat sau nu termenii din contractul încheiat. Dacă nu a respectat termenii, îi vom rezilia contractul. În continuare, vom închide circulaţia pe prima bandă a străzii I.L. Caragiale, iar ulterior vom dărâma tot gardul şi vom face altul", a declarat primarul Constanţei, Radu Mazăre. Cât despre declaraţiile prefectului Iorga Palaz referitor la faptul că cimitirul ar fi în administrarea primăriei, primarul Mazăre a precizat că nu îl interesează declaraţiile unei persoane care transformă o tragedie într-o luptă politică. „De partea penală se ocupă Poliţia şi Procuratura. Dacă, prin expertiză, se dovedeşte că de vină pentru producerea acestei tragedii se face administratorul societăţii, acesta va plăti", a precizat primarul Mazăre.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii