Observator de Constanţa Cernavoda, orasul condamnat la radiere
Observator de Constanţa: Cernavoda, orasul condamnat la radiereUnul din trei locuitori ai orasului nu are asigurata doza de iod in caz de accident nuclear
Nu exista nici un plan de urgenta pentru protectia locuitorilor
In ciuda eforturilor conducerii CNE Cernavoda de a asigura populatia ca cele doua reactoare nucleare de tip CANDU sunt sigure si nu exista nici un pericol in ceea ce priveste populatia orasului, cele 25.000 de suflete care traiesc la Cernavoda sunt la mila lui Dumnezeu in cazul producerii vreunui accident. Pentru ca autoritatile centrale implicate in domeniul securitatii nucleare si interventiei in caz de necesitate, inclusiv societatea Nuclearelectrica si „pupila" sa de la Cernavoda, CNE, nu au comunicat aproape deloc cu autoritatile locale si judetene, termenul de „securitatea nucleara" nu mai are nici o valoare atunci cand iesi pe poarta centralei.
Doar 16.000 de pastile cu iod
In timp ce factorii de decizie din toate statele unde functioneaza centrale nucleare au intreprins masuri urgente pentru cresterea gradului de securitate a populatiei in urma accidentului de la Fukushima, la Cernavoda nu s-a facut nimic. Primaria incearca din rasputeri sa puna la punct un plan de interventie in caz de dezastru, insa CNE s-a limitat in a emite doar comunicate, fara nici o implicare in activitatile autoritatii locale. De fapt, la conferinta de presa sustinuta miercurea trecuta, directorii companiei au declarat sec ca salvarea populatiei nu este apanajul CNE. Altfel spus, competentele si interesul specialistilor centralei nucleare in ceea ce priveste protectia oamenilor se termina la poarta unitatii. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat pana la accidentul nuclear din Japonia, orasul nu dispunea decat de 10.000 de doze de iod, in timp ce la Cernavoda traiesc 25.000 de oameni. Ulterior, CNE a suplimentat rezerva de iod cu inca 6.000 de pastile, insa, chiar si asa, unu din trei locuitori este total expus in caz de accident.
Planuri copiate de la canadieni
Primarul din Cernavoda, Mariana Mircea, sustine ca autoritatile romane sunt total nepregatite pentru a salva populatia in caz de accident nuclear la Cernavoda si ca planul de interventie a fost, pur si simplu, copiat de la partenerii canadieni. „Suntem departe de a avea echipamente necesare si pregatirea pentru gestionarea unui eveniment nuclear. Suntem departe de ceea ce inseamna informare. CNE are obligatia ca, in caz de accident nuclear, sa informeze la timp autoritatile si populatia din Cernavoda", a explicat Mariana Mircea. De asemenea, Consiliul Judetean Constanta face eforturi pentru rezolvarea acestei probleme. „La Cernavoda nu exista nici un plan de urgenta in caz de incident nuclear, nici de evacuare. Am dat mandat celor 14 parlamentari din judetul Constanta sa faca, impreuna cu membrii Consiliului Judetean, tot ce depinde de ei, inclusiv proiecte de modificari legislative astfel incat sa permita o legislatie nationala si respectiv judeteana care sa ne asigure ca s-au luat masuri de minimalizare a riscurilor", a declarat Nicusor Cosntantinescu, presedintele CJC. Ar mai fi de spus ca nici CNE si nici Nuclearelectrica nu au investit un leu in infrastructura zonei pentru cresterea capacitatilor de evacuare a populatiei, desi au la dispozitie resurse financiare cu mult peste posibilitatilor autoritatilor locale.
Interventia Parlamentarilor de Constanta
„Am urmarit cu totii evenimentele teribile care se desfasoara in Japonia, evenimente care au tinut in suspans intreaga lume si ne-au reamintit cat de vulnerabili suntem in fata naturii dezlantuite. In acelasi timp, dezastrul cu care se confrunta poporul japonez a readus in discutie potentialul risc pe care il comporta energia nucleara si importanta respectarii cu strictete a celor mai inalte standarde de securitate. Aceste evenimente ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru toate tarile care opereaza reactoare nucleare, inclusiv pentru Romania. Compromisurile facute in respectarea standardelor de securitate pe motiv ca raul cel mai mare nu se va intampla, este una gresita... In ultimii doi ani, am atras atentia in nenumarate randuri asupra problemelor existente in institutiile responsabile cu securitatea si controlul activitatilor nucleare. Am depus interpelari cu privire la situatia din cadrul Comisiei Natioanele pentru Controlul Activitatii Nucleare, afectata de reduceri excesive de personal, de o politica manageriala lipsita de competenta si viziune, si de nepasarea de care a dat dovada Guvernul Romaniei in tot acest timp. Am strans, in doua randuri, semnaturile necesare pentru infiintarea unei comisii de ancheta care sa investigheze modul in care CNCAN isi desfasoara activitatea. La interpelarile depuse nici pana in ziua de azi nu am primit vreun raspuns, iar activitatea CNCAN nu a fost supusa unei verificari amanuntite, in ciuda rapoartelor mai mult decat nefavorabile venite din partea Corpului de control al Guvernului sau al Curtii de Conturi", a declarat Ileana Cristina Dumitrache, deputat PSD de Constanta. Parlamentarul a initiat o propunere legislativa care prevede ca CNCAN sa fie trecut in subordinea Parlamentului. „S-ar asigura astfel atat independenta, cat si resursele necesare functionarii institutiei la cele mai inalte standarde si s-ar elimina un potential conflict de interese intre institutii insarcinate cu dezvoltarea si respectiv, autorizarea sistemului nuclear... Siguranta nucleara este un subiect mult prea important pentru a fi tratat cu superficialitate si consider ca se impune o analiza profunda a strategiilor si a planurilor existente, precum si promovarea transparentei in acest domeniu prin actiuni concrete menite sa educe populatia si sa permita o supervizare atenta a sectorului nuclear", a conchis deputatul constantean.
Greenpeace: Un copil sub patru ani nu poate locui la Cernavoda
Intr-un contrast total cu CNE, care afirma ca reactoarele de la Cernavoda sunt sigure, Greenpeace a solicitat renuntarea la acest tip de reactor. Doi specialisti au prezentat rapoarte diferite care au insa aceleasi concluzii. Gordon R. Thompson - director al Institutului pentru Studierea Resurselor si Securitatii din Massachusetts, SUA, a redactat raportul "Riscurile operarii centralelor nucleare de tip CANDU 6" in care se arata o serie de probleme ale reactoarelor CANDU 6, printre care se numara acelasi design de reactor, care a determinat explozia de la Cernobil si primul accident nuclear din lume, in 1952, la laboratoarele Chalk River. De asemenea, studiul arata ca acest tip de reactor nu rezista in cazul unui atac terorist si nu indeplineste standardele de siguranta adoptate dupa 11 septembrie. In plus, impactul unor factori exerni, precum cutremurele frecvente in aceasta regiune a Romaniei nu sunt luate in considerare suficient. La randul sau, Jan Haverkamp, specialist in energie nucleara din partea Greenpeace Europe sustine ca, desi Romania are nevoie de energie nucleara, Cernavoda nu este o localitate in care un copil sub patru ani sa poata locui. „Reactoarele CANDU 6 au acelasi design ca cele de la Cernobil. Daca Romania continua construirea reactoarelor Cernavoda 3 si 4, este foarte clar ca trateaza populatia Romaniei ca pe niste cetateni second hand carora li se va furniza o centrala nucleara second hand", a explicat Jan Haverkamp.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp