Observator de Constanţa Criza rezidentilor la Spitalul Judetean
Observator de Constanţa: Criza rezidentilor la Spitalul JudeteanDoctorii tineri, dar si medicii cu experienta pleaca pe capete in strainatate
Principalul motiv este cel financiar
In paralel cu lipsa resurselor financiare pentru asigurarea medicamentelor si materialelor sanitare, Spitalul Judetean Clinic de Urgenta Constanta se confrunta cu un deficit de medici tineri. De fapt, fenomenul migratiei medicilor in strainatate nu este o noutate, insa, in acest sfarsit de an, situatia s-a agravat. „Anul trecut, Facultatea de Medicina a scos 87 de medici rezidenti. 47 dintre ei sunt deja plecati, iar ceilalti au actele depuse pentru a pleca in strainatate", a precizat doctorul Florian Stoian, purtatorul de cuvant al SCJU. Acesta a mai adaugat ca nu numai medicii tineri pleaca pe capete in strainatate, ci si doctorii cu vechime din spital. „Am intalnit medici la 50 de ani care vor sa plece", a mai spus Florian Stoian, care a explicat ca unul dintre principalele motive pentru care medicii parasesc sistemul sanitar romanesc este salariul. „Medicii rezidenti din Romania sunt foarte bine pregatiti din punct de vedere teoretic si practic. In strainatate au un salariu de zece ori mai mare decat aici", a mentionat doctorul. De altfel, si chirurgii din unitatea sanitara constanteana au inceput sa-si faca probleme ca nu o sa mai aiba cu cine sa opereze. „Doua asistente de sala au demisionat si au plecat la munca in strainatate", a precizat dr. Bogdan Davidescu, seful Clinicii de Neurochirurgie, care a adaugat ca, cel putin in cazul asistentelor din sala de operatii, specializarea dureaza mai mult timp. „Nici un doctor nu operaza singur", a mentionat seful clinicii, care sustine ca o interventie chirugicala necesita, pe langa specialistul care opereza, si personal bine pregatit. In ritmul in care migreaza acum personalul medical de la malul marii, se estimeaza ca, in cel mult cinci ani, la Constanta, nu vor mai putea fi efectuate interventii chirugicale.
Potrivit estimarilor Ministerului Sanatatii, numarul medicilor care urmeaza sa plece in strainatate anul acesta ar putea ajunge la 2.500, cel mai mare din ultimii patru ani. In intervalul 2007-2009, din Romania au plecat 5.500 de medici: 1.500 in 2007, 2.100 in 2008 si 1.900 anul trecut. Conform statisticilor, salariul mediu al medicilor in statele dezvoltate ale Uniuniii Europene este de 3.500 de euro, de circa 10 ori mai mare decat cel din Romania.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp