Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:19 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Echipajele feriboturilor, fara un leu de sarbatori

ro

06 Dec, 2010 11:51 1180 Marime text

Salariatii CFR Feery-Boat vor da in judecata societatea pentru neplata salariilor

Angajatii nu si-au primit salariile de cinci luni

Sfarsit de an in saracie pentru angajatii agentiei feribot din portul Constanta Sud- Agigea. Compania nu i-a platit de cinci luni de zile si nu sunt semne ca ar putea face acest lucru pana la sfarsitul acetui an. Noua echipa manageriala se pare ca nu a avut succes in fata consiliului de administratie al CFR Marfa in ceea ce priveste demersurile pentru deblocarea salariilor, iar personalul agentiei se pregateste sa actioneze in judecata statul. „S-a schimbat directorul si degeaba.Nu ne-am luat banii de cinci luni. Nu mai avem cuvinte pentru a descrie situatia in care ne aflam. Vom intenta proces. Facem asta ca o ultima incercare pentru ca nu mai avem alte solutii, nu mai exista nici un fel de dialog social", a precizat Gheorghe Victoras, liderul sindical al CFR CFR Feery-Boat. Potrivit acestuia, s-au operat noi concedieri la agentie. 12 angajati si-au pierdut locurile de munca, fara ca salariatii sa vada vreu plan de reorganizare sau restructurarea activitatii. Pe langa plata salariilor restante, oamenii doresc clarificare situatiei feroboturilor „Mangalia" si „Eforie", care nu au mai iesit de mai bine de un an pe mare, din cauza expirarii actelor de registru. Agentia nu poate sa acopere costurile obtinerii noilor documentelor, astfel ca navigatorii fac pe paznicii.

„Nu vor sa dea drumul la contracte, desi ele sunt. Spre exemplu, turcii ar fi dispusi sa retehnologizeze navele si sa reluam contractele cu ei, dar nu se misca nimic", a mai explicat Gheorghe Victoras. CFR Ferry- Boat mai avea, inainte de ultima disponibilizare, 46 de salariati incadrati ca personal navigant (23 la „Eforie" si 23 la „Mangalia"), Diurna pe care o primesc oamenii variaza intre 15 si 27 de dolari si numai pe perioada cand vasul naviga. Cele doua feriboturi romanesti au un deplasament de 12.000 tdw fiecare si pot incarca la bord 40 de tiruri sau 40 de vagoane. Destinatia initiala a vaselor era asigurarea unei singure linii maritime regulate, Constanta- Samsun (Turcia), port de unde vagoanele plecau spre Orientul Mijlociu. Principalul beneficiar al acestor transporturi civile si militare era Irakul. Dupa 1989, relatiile s-au rupt, iar agentia a cautat rute alternative. Feriboturile naviga in prezent pe trei linii maritime in Marea Neagra, doua cu Turcia (Samsun si Deringe, in cazul ultimului, in port fiind improvizata o instalatie de transfer a tirurilor) si una cu Georgia, durata maxima a unui mars fiind de 100 de ore.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Angajat 08 Dec, 2010 00:35 Ne mint, ne amana, ne ameninta... nimic bun sub soare. De salarii, nimic! Sarbatori fericite! Pentru altii, doar nu pentru noi...