Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:40 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Export de alocatii si indemnizatii

ro

16 Feb, 2011 12:08 1243 Marime text

Muncesc in strainatate, dar isi cer drepturile in Romania

Anul trecut, 516 constanteni care muncesc in strainatate au solicitat alocatii de stat sau indemnizatii pentru cresterea copilului, care se pot obtine in acel stat sau in Romania

Aproape 800 de constanteni care desfasoara activitati in alte state ale Uniunii Europene au solicitat informatii despre plata prestatiilor sociale pe care le pot primi din statul in care isi desfasoara activitatea. Purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene de Prestatii Sociale (AJPS) din Constanta, Mariana Fatu, a precizat ca si in anul 2010 s-au aplicat prevederile Regulamentelor Consiliului European privind aplicarea regimurilor de securitate sociala, salariatilor, lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Comunitatii Europene. Salariatii si lucratorii independenti care au resedinta intr-un stat membru al Uniunii Europene si desfasoara o activitate intr-un stat membru beneficiaza de prestatii familiale conform statului respectiv, urmare a completarii unor formulare europene. Este vorba despre formularul E001 privind solicitarea unor informatii referitoare la prestatiile sociale, despre formularul E401 ce cuprinde date referitoare la componenta familiei si E405 care contine date despre perioada lucrata sau asigurata in state ale Uniunii Europene. De asemenea, ultimul formular, E411, este actul prin care se acorda exportarea uneia sau mai multor prestatii sociale. Conform legislatiei din Romania, se asigura exportarea urmatoarelor prestatii sociale: alocatia de stat pentru copii, indemnizatia pentru cresterea copilului sau, dupa caz, stimulent lunar si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap, conform Legii 448/2006. Documentele privind exportarea prestatiilor s-au primit prin intermediul organismelor de legatura, al ANPS sau direct de la beneficiar. Aceste documente au fost solutionate in termenul legal, iar in situatia in care acestea nu pot fi solutionate, au fost solicitate informatii suplimentare. In anul 2010, au fost primite de Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale din Constanta de la institutii similare ale unor state diferite din UE formulare prin care se solicita punerea in drepturi cu aceste prestatii sociale.

Mai exact, 516 constanteni care muncesc in strainatate au solicitat prin intermediul institutiilor din acea tara sau prin intermediul rudelor de gradul I din tara dreptul de a primi una dintre aceste prestatii care se pot obtine in acel stat sau in Romania. De asemenea, alte 252 de solicitari au fost pentru copiii care s-au nascut in strainatate, iar statul roman trebuia sa confirme faptul ca acestia nu primesc alocatia de stat si in Romania, dar dintre acestia 100 au fost pusi in plata in tara noastra. De asemenea, numarul de cazuri de suspendare de la plata alocatiei de stat in vederea exportarii s-a ridicat, in anul trecut, la 200 de cazuri. Specialistii spun ca poate primi acest drept persoana care lucreaza intr-un stat membru, de exemplu sotul, chiar daca sotia se afla in tara cu minorul, dar numai cu conditia ca sotia sa-si desfasoare activitatea in tara. In acest caz, alocatia de stat pentru copil se acorda de statul roman, iar statul in care munceste sotul acorda diferenta pe care o reprezinta alocatia in acea tara.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii