Observator de Constanţa Lacurile, marea si raurile, scoase la mezat
Observator de Constanţa: Lacurile, marea si raurile, scoase la mezatApele Romane vor organiza licitatii publice pentru inchirierea unor portiuni din Dunare, mare si pentru lacurile din administrare
Masura a fost luata dupa inregistrarea catorva zeci de cereri din partea unor mari companii
Cea mai profitabila intrebuintare este amplasarea de centrale eoliene pe Marea Neagra
Ajuns la fundul sacului si vesnic in cautare de noi surse de finantare, statul roman incearca acum sa scoata bani din orice bun pe care il mai administreaza, asa ca a lansat, de curand, invitatia de a inchiria suprafete de apa. Orice lac, rau sau portiuni din Marea Neagra vor putea fi inchiriate in anumite conditii si dupa ce se vor organiza licitatii.
Lacurile, orice curs de apa si portiuni din Marea Neagra aflate in judetele Constanta si Tulcea vor putea fi inchiriate prin licitare, iar institutia care se va ocupa de aceste licitatii este Administratia Bazinale de Apa Dobrogea Litoral. Purtatorul de cuvant al ABADL, Catalin Anton, spune ca poate fi scoasa la licitatie orice zona de apa, doar daca sunt solicitari pentru acele portiuni si nu se vor organiza licitatii pentru ape care nu prezinta interes. Anton precizeaza ca aceasta masura a fost luata dupa ce, de-a lungul anilor, au existat zeci de solicitari la ABADL, dar si la Ministerul Mediului, in ceea ce priveste inchirierea unor portiuni de apa cu scop comercial. Specialistii Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral spun ca cele mai multe solicitari au fost pentru anumite zone din Marea Neagra, unde mari companii energetice si-au exprimat intentia de a amplasa parcuri de eoliene in apele teritoriale romanesti.
ABADL intentioneaza sa scoata la inchiriere, prin licitatie publica, cuvetele lacurilor, a Dunarii, precum si cuveta Marii Negre pe care o administreaza. La licitatiile publice care vor fi organizate poate participa orice persoana fizica sau juridica de drept privat, romana sau straina care depune o oferta, care cumpara caietul de sarcini si care constituie garantia de participare.
Printre lacurile care sunt vor fi scoase la licitatie se numara lacul Techirghiol, lacul Tabacarie, balta Mangalia etc. De asemenea, in functie de cereri, pot fi inchiriate suprafete de pe fluviul Dunarea sau de pe Marea Neagra.
Administratia Nationala „Apele Romane" , prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral administreaza apele din domeniul public al statului si infrastructura Sistemului National de Gospodarire a Apelor formata din lacuri de acumulare, diguri de aparare impotriva inundatiilor, canale, derivatii interbazinale, prize de apa si alte lucrari specifice, precum si infrastructura sistemelor nationale de veghe hidrologica, hidrogeologica si de monitorizare a calitatii resurselor de apa aflate in patrimoniul sau, in scopul cunoasterii si a gestionarii unitare pe ansamblul tarii, a resurselor de apa de suprafata si subterane. Persoanele care inchiriaza luciul de apa pot desfasura diverse activitati, incepand cu constructia de turbine eoliene, pontoane si pana la cultura de alge si scoici sau activitati de agrement nautic. Cei interesati trebuie sa se adreseze Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea Litoral, strada Mircea cel Batran nr. 127, Constanta, cu cereri prin care isi prezinta interesul pentru o anumita portiune de apa, apoi, in functie de solicitarile primite se vor orgnaiza licitatii publice pentru inchiriere.
Potrivit lui Catalin Anton, exista cheltuieli pentru administrarea fiecarei portiuni de apa aflate in administrare, dar sunt anumite lacuri, de exemplu, care necesita sume enorme pentru intretinere. Exemplul cel mai elocvent este lacul Techirghiol, care este protejat prin lege si are un regulament strict de protectie, a carui salinitate trebuie mentinuta intre anumite limite, pentru a nu-i afecta calitatile terapeutice. Si lacurile care nu presupun cheltuieli mari pentru administrare au nevoie bani pentru intretinere; in acest caz se afla lacul Tabacarie care are, ca fiecare lac, un regulament propriu de exploatare, cum ar fi dragarea. Specialistii spun ca este foarte important ca la fiecare lac sa se mentina calitatea apei, astfel ca periodic sunt luate probe de apa, si tot regulat se fac masuratori cartografice si batimetrice (masurarea adancimii).
Inchirierea lacurilor, a Dunarii si a Marii va aduce sume suplimentare si in bugetul ABADL, pentru ca, potrivit legilor dupa care functioneaza institutia, jumatate din banii obtinuti din contractele de concediune sau inchiriere raman la Constanta, in vreme ce restul de 50% intra in bugetul de stat.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp