Observator de Constanţa "Marea radiere" la Constanta
Observator de Constanţa: "Marea radiere" la ConstantaPeste 17.000 de firme au fost dizolvate de ONRC
Societatile care nu si-au depus bilantul, au sediul sau mandatul administratorul expirat vor fi radiate incepand din aceasta luna
Operatiune de dizolvare a firmelor de amploare la malul marii. Oficiul Registrului Comertului Constanta va inainta, incepand din acesta luna, sute de cereri privind dizolvarea firmelor care au sediul expirat sau mandatul administratorilor expirat, precum si a celor care nu si-au depus bilantul contabil din 2008 si pana in prezent. „Am convenit cu Tribunalul Constanta sa formulam 400 de cereri pe luna", a precizat Corina Tapu, directorul ONRC Constanta, care a adaugat ca listele cu persoanele juridice ce urmeaza a fi chemate in instanta pot fi consultate la sediul institutiei, precum si pe pagina de internet a ONRC. Cei care, din neglijenta, nu au depus actele necesare in termenul legal la registrul comertului, iar firmele in cauza figureaza pe „lista neagra", pot evita redierea daca depun aceste documente la ONRC. Procedura prevede ca, dupa publicarea listelor si formularea cererilor in instanta, aceasta din urma va cita, la randul sau, firmele, dupa care va hotari dizolvarea.
In baza de date a ONRC figureaza 3.300 de societati comerciale constantene cu sediul expirat, precum si nu mai putin de 13.900 de firme inregsitrate la malul marii si care nu si-au depus bilantul in ultimii doi ani. La sfarsitul lunii aprilie, guvernul a anuntat ca va simplifica procedurile de lichidare a firmelor aflate de mai multi ani in dizolvare, ca parte a masurilor solicitate de catre Comisia Europeana in negocierile cu autoritatile romane, pentru reducerea birocratiei in mediul de afaceri. Astfel, firmele vor fi lichidate in maximum un an de la inscrierea in Registrul Comertului a deciziei de dizolvare, iar societatile aflate acum in dizolvare sau lichidare voluntara de peste trei ani vor fi radiate din oficiu. Daca in termen de trei luni de la expirarea termenului, prelungit de tribunal dupa caz, Registrului Comertului nu a fost sesizat cu nici o cerere de radiere sau de numire a lichidatorului, firma va fi radiata, iar bunurile ramase in patrimoniu vor reveni actionarilor, care raspund in limita valorii acestora pentru acoperirea creantelor.
"Oile negre" fac evaziune
Majoritatea actiunilor comisarilor financiari s-au soldat cu descoperirea unor cazuri mai mari sau mai mici de evaziune fiscala implica societati care nu si- au depus actele la timp sau au alte nereguli. Cele mai frecvente deficiente sunt sediile sociale declarate in fals pentru ca organele de control sa nu poata da de firul facturilor. In ultima perioada numarul cazurilor de evaziune fiscala la malul marii este in crestere, astfel ca o actiune de radiere in masa a societatilor suspecte nu poate decat sa fie benefica.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp