Observator de Constanţa Potrivit autoritatilor locale, Zona peninsulara va deveni "a doua statiune Mamaia"
Observator de Constanţa: Potrivit autoritatilor locale, Zona peninsulara va deveni "a doua statiune Mamaia"Primul pas a fost facut prin demararea lucrarilor de reabilitare a Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie
Valoarea proiectului se ridica la pe zece milioane de lei, iar durata de implementare este de 19 luni
Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta se schimba la fata. Lucrarile sunt posibile cu bani de la Uniunea Europeana si co-finantare de la Guvernul Romaniei, prin Programul Operational Regional - Regio. Ieri, a fost semnat ordinul de incepe al lucrarilor ce urmeaza sa se desfasoare pe o perioada de 19 luni.
Beneficiarul proiectului „HIPERB - Muzeu al secolului XXI pentru turistii din Constanta" este Unitatea Administrativ Teritoriala a judetului Constanta, prin implementarea proiectului urmarindu-se dezvoltarea durabila a zonei peninsulare a municipiului Constanta si promovarea turismului din Dobrogea.
Conform datelor oferite de constructor, prin lucrari se va reface structura de rezistenta, respectiv consolidarea cladirilor si suplimentarea structurii de rezistenta pentru a fi adusa la un nivel potrivit normelor tehnice in vigoare. De precizat ca, in acest moment, cladirea Muzeului este incadrata in gradul de risc seismic I, ceea ce i-a determinat pe reprezentantii echipei de realizare a proiectului sa treaca in lista lucrarilor introducerea de pereti din beton armat pana la fundatie. De asemenea, pe langa aceasta consolidare pe directie verticala, este necesara si realizarea unui planseu general de beton armat peste mansarda deoarece, in timpul cutremurului de pamant de la 4 martie 1977, aceasta a fost serios avariata.
Turism si locuri de munca
Obiectivul general al proiectului il constituie dezvoltarea turismului, imbunatatirea gradului de atractivitate a regiunii si crearea de noi locuri de munca. Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu a catalogat lucrarile privind transformarea la fata a muzeului ca fiind „un pas important pentru reabilitarea zonei peninsulare a municipiului Constanta". „Investitiile in turism si cultura vor permite regiunilor de dezvoltare sa foloseasca avantajele oferite de potentialul lor turistic si cultural pentru a-si imbunatati avantajele competitive", a declarat presedintele CJC.
Reabilitarea zonei peninsulare, pe bani europeni
„Alaturi de primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, Consiliul Judetean Constanta va demara si proiectul privind reabilitarea zonei peninsulare a municipiului Constanta. Casa cu casa, proprietar cu proprietar vom avea grija sa facem din zona peninsulara a municipiului a doua statiune Mamaia pentru municipiul si judetul Constanta. Si va mai spun ca se lucreaza la reabilitarea Edificiului Roman cu Mozaic din aceasta zona, un alt pas important spre asigurarea de locuri de atractie turistica. Cu bani europeni, prin Zona Metropolitana avem cuprins acest proiect al reabilitarii zonei peninsulare a Constantei; vom avea o piata moderna, asa cum are Sibiul, prin fonduri de la Guvernul German", a mai declarat presedintele CJ. Totodata, Nicusor Constantinescu a precizat ca autoritatile cunosc faptul ca „zona peninsulara a fost supusa unui proces de erodare, insa lucrarile noastre vor face ca aceste probleme sa dispara".
In ceea ce priveste valoarea totala a lucrarilor, aceasta se ridica la suma de 10.559.065,40 lei, din care valoarea eligibila nerambursabila FERD este de 7.270.053,57, iar valoarea eligibila nerambursabila de la bugetul de stat se ridica la suma de 1.040.669,96 lei. De asemenea, contributia proprie a beneficiarului este urmatoare: co-finantare eligibila (2,83%), respectiv 242.280,67 lei, valoarea TVA aferenta cheltuielilor eligibile - 1.625.070,80 lei, iar valoarea neeligibila inclusiv TVA aferenta acesteia se ridica la suma de 380.990,40 lei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp