Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:40 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Sase spitale si sanatoriul Mangalia, sterse de pe harta judetului

ro

02 Feb, 2011 12:22 1004 Marime text

In ciuda protestelor personalului sanitar, Ministerul Sanatatii a injumatatit sanatatea constanteana

Ministerul Sanatatii taie in carne vie. Sapte din cele 13 unitati spitalicesti din judetul Constanta vor fi reprofilate sau comasate in perioada imediat urmatoare, fara ca, cel putin la pana la aceasta ora, personalului sanitar care in urma acestui proces va ramane pe dinafara sistemului, sa i se asigure un alt loc de munca. Cea mai controversata mutare facuta de ministrul Sanatatii este de departe desfiintarea Sanatoriului Balnear si de Recuperare Mangalia. In ciuda tuturor eforturilor Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta, a angajatilor si Primariei Mangalia, traditia de peste 50 de ani a unitatii se va spulbera la data de 30 martie 2011, cand sanatoriul va deveni sectie exterioara a Sanatoriului Balnear si de Recuperare Medicala Techirghiol.

Spitalul Clinic de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Eforie Nord va fi de asemenea desfiintat din punct de vedere juridic. Unitatea va fi comasata Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, desi DSP propusese ca institutia sa fie preluata de Universitatea Ovidius.

Pe lista neagra urmeaza Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie Sud, care va trece, impreuna cu Spitalul de Ftiziologie din Agigea, in administrarea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta. De asemenea, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanta va deveni sectie exterioara a Spitalului Clinic de Boli Infectioase.

Din proiectul de reorganizare a sistemului sanitar reiese ca ministerul de resort nu a tinut cont de recomandarile facute de Directia de Sanatate Publica Constanta privind oportunitatea reorganizarii spitalelor. Daca in cazul unitatilor preluate de SCJU si Spitalul de Infectioase decizia s-a facut in corelatie cu propunerile DSP, in cazul sanatoriului din Mangalia radierea acestei unitati ca brand si din punct de verere juridic pare a nu avea nici o noima. „Vom reanaliza situatia de la Mangalia.Daca vom gasi alte solutii vom interveni", a promis directorul DSPJ Constanta, Constantin Dina. Cel putin din punct de vedere financiar, unitatea din Mangalia a demostrat anul trecut ca este profitabila. Sanatoriului Balnear si de Recuperare Mangalia a incheiat anul cu un profit de 2, 6 milioane lei.

Camine de batrani la Cernavoda si Baneasa

Unitatilor mentionate mai sus li se adauga inca doua spitale care vor fi transformate in azile de batrani. Spitalul orasenesc din Cernavoda era propus de catre DSP pentru comasarea cu unitatea din Medgidia, insa va deveni centru pentru batrani. La fel se va intampla si cu Centrul de Sanatate Baneasa. Aici, vestea l-a aluat prin surprindere pe managerul Mihai Niculescu, care sustine ca stie despre reorganizare, dar nu crede ca se va intampla asa. „Transformarea in azil este o idee mai veche a ministerului, dar nu face parte din ceea ce s-a discutat, in decembrie, la sedinta cu DSP si managerii de spitale", a explicat directorul. Cele doua foste unitati medicale vor face parte dintr-o retea de 71 camine pentru persoane varstnice. „Prin acest program pe care-l initiem, este pentru prima data cand statul finanteaza fara implicarea autoritatilor localesau a ONG-urilor o serie de unitati destinate ingrijirii persoanelor varstnice", a explicat Ministrul Sanatatii Cseke Attila. Programul va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii