Observator de Constanţa Se poarta munca la gri
Observator de Constanţa: Se poarta munca la griSpecialistii constanteni sustin ca fenomenul muncii la negru a palit in fata unei noi metode de a fenta legea
Multi angajatori fac contracte de munca pentru 2 sau 4 ore, desi angajatii muncesc cu norma intreaga, de 8 ore
Numarul persoanelor care muncesc la gri este mai mare, decat al celor care nu au nici un fel de forma de angajare, sunt de parere specialistii constanteni. Seful Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) din Constanta, Eugen Bola, a recunoscut ca sunt mai multe domenii in judetul Constanta in care se lucreaza la negru si a dat ca exemplu sectorul agricol. „Munca la negru exista, fara indoiala, in anumite domenii, iar munca fara forme legale este o forma de evaziune fiscala", a afirmat Eugen Bola. Acesta a recunoscut ca, inca de la inceputul crizei financiare, tot mai multi oameni de afaceri, din judetul Constanta, prefera sa plateasca angajatii la negru pentru a reusi sa supravietuiasca, asumandu-si foarte multe riscuri. Pentru diminuarea fenomenului de munca la negru, 20 de inspectori de munca, o zi pe saptamana, fac controale firmelor din intreg judetul pentru depistarea celor care muncesc ilegal. In urma ultimului control, au fost verificati 30 de agenti economici din alimentatie publica si s-a stabilit ca 5 persoane nu aveau forme legale de anagajare. De asemenea, si in domeniul constructiilor au fost depistate 8 persoane care lucrau ilegal. Eugen Bola a mai precizat ca munca la negru se regaseste foarte des in domeniul agricol, pe motiv ca proprietarii de ferme nu pot face contracte de munca celor care muncesc doar cateva zile intr-un sezon. Seful ITM Constanta sustine aparitia legii privind munca cu ziua pentru a putea exista o incadrare legala si pentru aceasta categorie. El a recunoscut ca nu este foarte mare numarul persoanelor care muncesc la negru, ci a persoanelor care muncesc la gri. Eugen Bola a explicat ca foarte multi angajati au contracte de munca pe 2 sau 4 ore, iar in realitate acestia lucreza cu norma intreaga de lucru (8 ore). „Cei mai multi angajatori au preferat sa functioneaze pe acest sistem pentru a reusi sa supravietuiasca pe perioada crizei. Exista si protectie pentru angajat, se platesc si contributiile catre stat, dar darile catre stat se reduc la jumatate", a declarat Eugen Bola.
In cazul in care agentii economici sunt prinsi folosind o astfel de metoda pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 3 si 4.000 de lei. Inspectorii de munca din Constanta sustin ca, de cele mai multe ori, salariatii, care reclama nereguli in cadrul societatilor la care lucreaza, renunta la sesizari pe parcursul verificarilor efectuate de specialisti. Seful institutiei, Eugen Bola, a declarat ca asa s-a intamplat si in localitatea Tortomanu. Inspectorii de munca au fost sesizati ca 45 de angajati din cadrul unei firme, lucreaza fara formele legale si nu si-au primit salariile. Cand echipa de control, formata din 6 inspectori, a ajuns in localitate, unul dintre salariatii care a facut plangerea le-a comunicat telefonic ca si-au primit salariile si ca nu mai este nevoie de verificare. Astfel, angajatul si-a inchis telefonul, iar echipa de control nu a mai putut ajunge la acel punct de lucru.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp