Observator de Constanţa Ultima inventie a oamenilor de la Rutiera - Indrumar pentru politistii... timizi
Observator de Constanţa: Ultima inventie a oamenilor de la Rutiera - Indrumar pentru politistii... timiziPentru a se simplifica intocmirea dosarelor penale, sefii Serviciului Rutier Constanta au intocmit un ghid al cercetarii penale
Pe 10 pagini sunt trecute toate etapele pe care un agent trebuie sa le urmeze pentru a se evita astfel orice surpriza in instanta
Desi are un veritabil record de procese castigate, Serviciul Rutier Constanta vrea sa atinga perfectiunea si nici o contestatie sa nu mai ajunga in instanta, iar dosarele penale sa se finalizeze cu pedepse, nu cu achitari. Astfel, dupa cateva surprize neplacute, sefii serviciului au decis sa editeze un indrumar al politistului, un fel de ghid pe care agentii trebuie sa-l urmeze atat in cercetarea penala, cat si in cea a accidentelor. Nici un detaliu nu va fi lasat la intamplare, iar ghidul va suporta adaugiri in cazul in care soferii transformati in infractori vor gasi totusi portite de scapare.
Indrumarul are 10 pagini, va fi editat in 200 de exemplare, si este structurat exact in ordinea in care trebuie efectuate cercetarile. Sunt trecute atat etapele necesare cercetarii locului unui accident, cat si cele care trebuie „bifate" in cazul depistarii unor infractiuni la volan, totul pentru a usura munca agentilor. Initiatorul proiectului, comisar Tudorel Dogaru, ne-a explicat ca, daca se vor urma intocmai pasii din ghid, lucrurile vor merge perfect iar surprizele neplacute vor disparea.
Si totusi, de ce a fost nevoie de acest indrumar atata timp cat politistii oricum au la indemana codul rutier si penal? „Pentru ca unii dintre agentii nostri se timoreaza in timpul cercetarilor sau, din neatentie, omit anumite elemente care apoi pot cantari decisiv in finalitatea actului penal. Avand toate etapele la indemana, agentii vor putea urma exact pasii necesari astfel ca si munca lor, si a noastra, va fi mai usoara si mai productiva", ne-a spus comisar Tudorel Dogaru. Acesta ne-a mai explicat si ca „s-a pus accent pe elementele care pot genera neplaceri si care sunt omise destul de des". Indrumarul nu este insa unul stufos, majoritatea etapelor de urmat fiind prezentate pe scurt si cu trimiteri catre codul penal sau rutier astfel incat politistii trebuie sa aiba cunostinte bine puse la punct pentru a nu avea surprize neplacute.
Ca un element inedit trebuie evidentiat faptul ca, in cazul in care sunt prinsi bauti la volan, soferii vor fi obligati sa declare, pe loc, tot ce au consumat. Este vorba atat de mancare cat si de alcool, orele la care au consumat dar si cantitatile. Motivul in reprezinta brusca „desteptare" a infractorilor la 3-4 zile dupa ce au fost prinsi in offside, cand multi isi schimba declaratiile iar la recalcularea alcoolemiei apar neconcordante care pot genera probleme in instanta.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp