Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:27 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Urme de iod radioactiv si la Constanta

ro

13 Apr, 2011 12:37 944 Marime text

Specialistii avertizeaza ca substanta a fost descoperita in cele 2 laboratoare, de la Constanta si Cernavoda, dar nu reprezinta pericol pentru populatie

Iodul radioactiv a fost adus de curentii de aer, de la Fukushima, Japonia

Urme de iod radioactiv au fost depistate si in judetul Constanta, nu doar la Slanic Prahova. Specialistii constantenii spun ca masuratorile privind iodul radioactiv sunt efectuate 24 de ore din 24, de catre laboratoarele din Cernavoda si Constanta. Aceste date sunt trimise la Bucuresti, la Ministerul Mediului si Padurilor care, prin intemediul Agentiei Nationale de Protectia Mediului, colecteaza informatii din intreaga tara.

In judetul Constanta, unul dintre laboratoare se afla in cladirea Centrului de Meteorologie Regional Dobrogea, iar celalalt se afla in Campusul Centralei Nucleare Electrice de la Cernavoda. In cele doua puncte din judet, ca si in alte judete din tara, unde se fac masuratori zilnice, s-au detectat urme de iod radioactiv, dar valorile nu sunt alarmante, spun specialistii, intrucat nu reprezinta nici un fel de pericol pentru populatie. „Faptul ca s-a identificat iod radioactiv nu duce la cresterea valorii la care este expus omul, iar cuvantul urme este reprezentativ pentru valorile detectate", sustin specialistii constanteni. Acestia afirma ca iodul radioactiv provine de la accidentul nuclear de la Fukushima, in nici un caz de la surse locale. Astfel de valori, extrem de mici, se intalnesc in toata emisfera nordica, avand in vedere ca au fost aduse de curentii de aer. Potrivit site-ului Agentiei Nationale de Protectia Mediului, iodul care il absoarbe omul din toate sursele naturale plus cele artificiale nu depasesc valorile admise si sunt mult sub limita de atentionare. Urme de iod radioactiv s-au detectat doar in probele de praf si apa provenita din precipitatii, pentru ca rezultatul analizelor privind prezenta acestor urme in sol sunt de durata. In perioada 23 martie - 01 aprilie 2011 s-au analizat gama spectrometric probe de aerosoli atmosferici prelevate zilnic pe teritoriul tarii. Ca si in alte statii, probele prelevate la anumite statii de Supraveghere a Radioactivitatii Mediului au pus in evidenta prezenta radionuclidului Iod -131in perioada 30-31martie 2011. Expunerea datorata inhalarii iodului-131 in punctul de prelevare este de peste 1.000 de ori mai mica decat cea data de fondul natural de iradiere.

O echipa de cercetatori romani a detectat, in laboratorul din mina Slanic Prahova, urme de iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie provenit din zona Slanic. Directorul general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara, Nicolae Zamfir, a declarat ca aceste valori sunt atat de mici, incat nu au niciun impact asupra mediului si populatiei. La randul lor, specialistii Institutului National pentru Sanatate Publica au anuntat ca nu exista un pericol pentru sanatatea populatiei expunerea la Iod 131. Dupa interpretarea datelor privind prezenta de iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie din zona Slanic Prahova, specialistii in sanatatea publica au ajuns la concluzia ca valorile descoperite, de 5,2 Bq/l, sunt cu mult mai mici fata de valorile admise. Pentru Iod 131, concentratiile maxim admise in laptele de consum pentru populatie sunt de 300 Bq/l pentru adulti si 100 Bq/l pentru copii si sugari.

http://observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii