Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:31 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Vin vremuri grele pentru Regionala CF Constanta

ro

25 Oct, 2010 11:57 954 Marime text

Unu din patru ceferisti trebuie disponibilizat pana la finalul anului
Tot in acest an trebuie vandute Spitalul si Policlinica CFR

Mii de angajati din cadrul Regionalei CF Constanta asteapta cu sufletul la gura decizia Ministerului Transporturilor in ceea ce priveste disponibilizarea celor peste 10.000 de angajati din cadrul Companiei. Liderul de sindicat al Regionalei CF Constanta, Vasile Anghel, spune ca aceasta restructurare din cadrul sistemului feroviar a fost decisa in urma cu cateva luni, pe cand ministru al Transporturilor era Radu Berceanu. Desi hotararea a fost luata cu mult timp in urma, pana la aceasta ora nu a fost facuta nici un fel de restructurare. Vasile Anghel a mentionat ca, la nivelul tarii, era vorba despre 10.200 de oameni care urmau sa paraseasca sistemul, dar la nivel local inca nu s-a stabilit cati angajati urmeaza sa paraseasca regionala. La nivel national, aproape 4.000 de salariati din cadrul Companiei CFR Marfa, alti 3.000 din cadrul CFR Calatori, 1.600 din Infrastructura, 1.000 din cadrul Societatii de Electrificare si alte cateva mii din cadrul Intreprinderii de Locomotive si respectiv din Intreprinderea de Reparatii Vagoane, ar urma sa plece acasa pana la finele anului 2010. In prezent, Compania CFR are aproape 40.000 de angajati. Sindicalistii din intreaga tara au avut o intalnire, zilele trecute, cu ministrul Traporturilor, Anca Boagiu, care le-a adus la cunostiinta liderilor sindicali ca reducerea numarului de salariati trebuie sa aiba loc pana la sfarsitul acestui an. Mai mult decat atat, sindicalistii au aflat ca in anul 2011 mai urmeaza o restructurare, iar in cazul in care acest lucru nu se va intampla, fondul de salarii al Companiei CFR trebuie sa scada cu cel putin 25%. Liderul de sindicat al Regionalei CFR Constanta, Vasile Anghel, sustine ca, in ceea ce priveste salariile angajatilor CFR, s-a sesizat si FMI, care a cerut ca veniturile celor din companiile si regiile de stat sa fie scazute. Vasile Anghel a precizat ca salariile din Compania CFR nu pot fi reduse, pentru ca este vorba despre salarii negociate prin contractul colectiv de munca, asltfel ca singura posibilitate ca acestea sa fie micsorate este de a reduce fondul de salarii.

„In ultimii ani nu s-au facut angajari, exceptie facand cei cativa oameni care au intrat in sistem pe pile. Eu vorbesc de angajari serioase in sistemul de infrastructura, unde este nevoie si unde vorbim de siguranta feroviara", a mai declarat liderul de sindicat al Regionalei CF Constanta, Vasile Anghel. Potrivit sindicalistului, se asteapta rezultatul votului la motiunea de cenzura, din aceasta saptamana, dupa care va urma o alta intalnire cu Anca Boagiu. Tot din cauza situatiei financiare dezastruoase din sistem, cel mai probabil pana la sfarsitul acestui an, Policlinica CFR si Spitalul CFR, situat in Portul Constanta, vor fi vandute. Mai exact, Ministerul Transporturilor a comandat un studiu unei agentii externe de reorganizare si restructurare a unitatilor din subordine. Astfel ca cel mai probabil, Directia de Sanatate din cadrul ministerului va fi desfiintata si totodata vor fi vandute si unitatile sanitare care se subordoneaza acesteia.

O alta masura care, cel mai probabil, va fi luata anul viitor de Compania CFR, este aceea de a nu mai acorda gratuitate elevilor si studentilor pe caile ferate.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii