Observator de Constanţa Noul Cod al Muncii incita la abuzuri
Observator de Constanţa:Noul Cod al Muncii incita la abuzuriSindicalistii constanteni, dar si mai multi avocati sunt de parere ca noua legislatie a muncii este ambigua, dand frau liber abuzurilor din partea angajatorilor
Zeci de angajatori, sindicalisti si avocati prezenti, ieri, la intalnire cu inspectorii de munca constanteni si-au aratat indignati de noul Cod al Muncii. Avocatul Emil Mihail Tatu a afirmat ca noile prevederi ale codului muncii privind criteriile de evaluare si cele de performanta sunt abuzive. Sindicalistii, dar si alti reprezentanti ai salariatilor, au scos in evidenta ca noile prevederi legale permit agentului economic sa intocmeasca la angajarea unui salariat anumite criterii de evaluare, pentru un anumit salariu, dupa care aceste criterii le poate schimba unilateral, chiar in timpul derularii contractului. Inspectorii de munca au precizat ca aceste criterii de evaluare nu trebuie introduse in contractul de munca, ci doar in regulamenul intern. La randul sau, liderul Sindicatului Cartel Alfa Constanta, Ion Caraignat, prezent la intalnire, a precizat ca nu sunt impuse norme standard de munca pentru anumite ramuri de activitate si vor fi foarte multe abuzuri din parte angajatorilor. „Aceste criterii de evaluare sunt intocmite unilateral si este foare clar ca sunt abuzive. Mai mult decat atat, angajatorul nu are obligatia la angajare sa-l informeze pe salariat asupra acestor norme", a precizat Caraignat. De asemenea, reprezentantul firmei SC Talpac SRL, Alexandru Ivanescu, a precizat ca aceste criterii de evaluare se pot schimba oricand si aplicand criteriile de valuare, angajatul poate fi concediat oricand.
O alta nelamurire a agentilor economici a fost legata de salariu minim garantat de stat de 670 de lei, care se aplica pentru toti salariatii, indiferent de studii, iar cei mai multi angajatorii au inceput deja sa profite de acest lucru. Avocatii prezenti la intalnire sustin ca noul cod al muncii nu este explicit. Acesta prevede ca in cazul in care o firma are probleme economice poate reduce saptamana de lucru de la 5 la 4 zile, dar nu specifica ce salariu trebuie dat angajatilor care deja au salariu minim garantat de 670 de lei. Inspectorii de munca constanteni le-au reamintit angajatorilor ca perioada de preaviz, in cazul concedierii, s-a majorat de la 15 zile la 20 de zile. De asemenea, in cazul demisiei, orice agent economic este obligat s-o accepte si s-o inregistreze, iar in cazul unui refuz salariatul o poate trimite prin posta cu confirmare de primire sau prin alte mijloce de transmitere care sa asigure si dovada.
Angajatorii care nu respecta aceasta prevedere risca amenzi de la 1.000 la 3.000 de lei. Reprezentantii ITM Constanta au avertizat din nou ca toti salariatii trebuie sa aiba asupra lor un exemplar al contractului de munca, astfel risca amenzi intre 500 si 1.000 de lei, in cazul unui control. Totodata angajatorii care refuza sa elibereze adeverinte privind vechimea in munca vor fi sanctionati cu amenzi intre 300 si 1.000 de lei. Tot potrivit noului cod al muncii perioada de proba s-a marit de la 90 la 120 de zile, iar primele 6 luni de munca pentru cei cu studii superioare poate fi considerata perioada de stagiu pentru care angajatorul elibereaza o adeverinta in acest sens, avizata de ITM.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp