Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:30 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Afacerea care scapa de puscarie - Spaga data de marinari firmelor de crewing se pedepseste cu amenda

ro

25 Jan, 2011 13:19 1264 Marime text
Meseria de marinar a fost şi va rămâne la mare căutare. Facultăţile din România „produc", anual, sute de ofiţeri maritimi, iar pentru obţinerea unui contract de câteva mii de euro de cele mai multe ori ajung pradă firmelor de crewing. Multe voci spun că şpaga a fost şi încă mai este „paşaportul" de plecare. Practic, în schimbul unui loc de muncă, „traficanţii de marinari", care s-au înmulţit în ultimii ani ca ciupercile după ploaie, au ajuns să perceapă sume cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro.

Deşi recrutarea şi plasarea marinarilor, munca şi viaţa lor la bordul navelor sunt reglementate de convenţii internaţionale, de legi naţionale, de contractele colective şi individuale, în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Reclamaţiile la adresa anumitor agenţi de crewing care iau şpagă de la marinari curg pe bandă rulantă. Unele cazuri sunt mai greu de dovedit, însă există şi firme care fac greşeala de a elibera chitanţe, dar chiar şi aşa nu prea au de suferit. Societăţi care recurg la astfel de practici ilegale de cele mai multe ori îşi continuă activitatea abia după ce îşi schimbă denumirea firmei. Sistemul este foarte permisiv, iar pentru o reglementare a situaţiei se impune răspunderea penală, este de părere Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor. „Adică, dacă eşti prins că iei comision, să fii pasibil de puşcărie. La noi luarea şi darea de mită se pedepseşte prin amendă. Dacă există probe, adică chitanţe, că firmele încasează comisioane ilegale, atunci sesizăm Autoritatea Navală Română, care aplică amenzi. Firma International Crew Service a fost reclamată în 2008 că ar fi luat unui marinar 400 euro, iar la scurt timp s-a desfiinţat", susţine Mihălcioiu, care mai spune că problemele unora dintre marinari încep încă de la depunerea cererilor de angajare, pentru că nu toate companiile de navigaţie, pentru care agenţiile de crewing recrutează echipaje, au contracte colective de muncă în conformitate cu normele internaţionale. Specialiştii atrag atenţia că orice sumă de bani este ilegală în cazul recrutării şi plasării de personal navigant, indiferent sub ce formă este percepută, prin contract de plasare, de comision, de îmbarcare, cu chitanţă sau fără. Singurele plăţi admise de lege sunt cele pentru pregătire şi pentru documentele eliberate de autorităţi.

Drepturi ştirbite


Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor susţine că, de cele mai multe ori, marinarii, în disperarea de a prinde un contract, ajung să semneze documente cu drepturi „ştirbite". „O altă problemă ar fi că marinarii acceptă să plece în străinătate în baza unor contracte cu drepturile ştirbite. Spre exemplu în cazul unor accidente contractele nu sunt prevăzute cu clauze de invaliditate, de deces, nivelul de salarizare mai mic decât cel impus pe piaţa internaţională, nu au drepturi la repatriere, sunt nevoiţi să-şi plătească vizele, biletele de avion", susţine Mihălcioiu. Deşi sunt autorizate pentru o perioadă de 5 ani, firmele de crewing încalcă legea fără nici o reţinere. „Fiecare societate trebuie să aibă un contract de tip ITF, adică societatea nu trebuie să facă contractul colectiv de muncă, ci sindicatul. Probabil dacă am avea toate navele cu contracte semnate de sindicat, nu ar mai exista dumping în toate porturile, nu am mai vorbi de bani la negru", susţine Mihălcioiu. Printre firmele care nu ţin cont de legislaţia internaţională figurează şi Romar, acuză anumite surse. „Firma Romar nu respectă contractul ITF", susţin marinarii.

Timonierii, jegmăniţi de escrocii care se dau drept comandanţi

În plus, mai nou, se fac bani sub pretextul „procesării unor date" sau în vederea „obţinerii unei vize de America". La Constanţa, un tip care se recomandă a fi Adrian Done a reuşit să păcălească un timonier de 55 de ani. A ajuns la adresa acestuia, i-a promis că-l va lua în voiaj pentru câteva mii de euro şi, sub pretextul că-i va procesa datele, i-a cerut 150 lei şi copii ale actelor. În schimbul banilor, aşa-zisul comandant i-a lăsat timonierului constănţean un număr de telefon la care, surpriză... nu răspunde nimeni. „Poate că o fi existând un comandant cu numele aceasta. Sunt tot felul de escroci care din vorbă în vorbă ajung la adresele marinarilor şi îi încântă că o să-i ia în voiaj pentru sume frumoase de bani. Timonierul avea nevoie disperată de bani, s-a împrumutat să-i plătească aşa-zisului comandant suma cerută pentru procesarea datelor, după care a dispărut. Mai nou se fac rost de bani sub pretextul unor procesări de date sau în vederea obţinerii unor vize de America. Cine nu ştie că vizele se obţin numai personal, acceptă să ofere anumite sume de bani şi apoi constată că au fost înşelaţi. În acest caz ,pe timonier l-am îndrumat la poliţie, pentru că respectivului comandant i-a oferit şi copii ale actelor sale, existând riscul să se trezească cu o gaură bancară. Unele persoane sunt atât de naive încât nu-şi dau seama la ce riscuri se expun. Timonierul e şi la o vârstă la care nu mai are şanse să plece şi atunci dacă a auzit că i se poate ivi o ocazie, a crezut că l-a prins pe Dumnezeu de picioare şi nu s-a mai gândit la consecinţe", susţine Mihălcioiu.

100 firme de crewing autorizate, doar 25 ar trebui să funcţioneze

Revenind la firmele de crewing, facem precizarea că Ministerul Transporturilor a autorizat 100 de agenţii în 2011. Însă, după părerea sindicalistului Adrian Mihălcioiu, din cele 100 de firme autorizate, doar 25 ar trebui să-şi mai desfăşoare activitatea. „Sunt câteva societăţi serioase, câteva care ar putea să devină serioase, şi marea majoritate ar trebui să dispară, iar dispariţia lor va interveni doar în momentul în care vizarea autorizaţiei lor va trebui să ţină cont de contractele colective de muncă pe care le folosesc. Din cele 100 de firme autorizate, după părerea mea doar 25 ar mai trebui să-şi desfăşoare activitatea", susţine Mihălcioiu. Conform acestuia, firma Barklav, deţinută de consulul onorific al Norvegiei, Laurenţiu Lazăr, este una dintre societăţile de crewing serioase, care are contracte ITF pentru toate navele şi care îşi respectă clauzele contractuale. Şi firma KRU Maritime, controlată de Cornel Pânchici, pare să fie o firmă serioasă, care are contracte ITF şi care până în prezent nu a avut reclamaţii din partea marinarilor. Nici firma Arpinav, controlată de profesorul univ. dr. inginer Haralambie Beizadea, din cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân", nu a intrat în vizorul autorităţilor. „Firma are contracte ITF şi este serioasă", suţine Mihălcioiu. Reprezentanţii Autorităţii Navale Române spun că autorizaţiile firmelor de crewing sunt eliberate pe o perioadă de 5 ani cu vizare anuală. „Conform Hotărârii de Guvern 876 prin care orice agent agent economic care încalcă legislaţia aplicăm amenzi. Pe anul 2010 nu avem o situaţie cu privire la situaţia controalelor şi a amenzilor aplicate, însă în 2009 au fost retrase 19 autorizaţii", a declarat, pentru „Replica" de Constanţa, Paul Brânză, directorul ANR.
Vom reveni.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii