Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:22 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Claudiu Palaz, despre afirmatia presedintelui CJC cum ca ar fi aroman - „Sunt si machidon daca vrea Nicusor Constantinescu, dar sa fie sigur ca sunt prefectul Constantei"

ro

26 Oct, 2010 12:12 981 Marime text

Prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, ţine în „suspans" conducerea Consiliului Judeţean: nu face declaraţii „în exclusivitate" despre o posibilă candidatură a sa în 2012, însă intenţia este clară pentru toată lumea. Pe seama intenţiei sale de a candida pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa a fost pusă şi anunţata caravană a reprezentantului Guvernului în teritoriu în teritoriu, însă Claudiu Palaz spune că este vorba despre o acţiune menită să îl aducă mai aproape de problemele cetăţenilor. Ca răspuns la speculaţiile angajaţiilor CJC pe această temă - angajaţi care zilele trecute, cu ocazia protestului bugetarilor şi a zilei lui de naştere i-au „servit" un tort din fluturaşii de salarii -, Palaz a adăugat că nu putea organiza caravana mai înainte întrucât „nu te poţi trezi dimineaţa şi să te urci în maşină; trebuia să existe o organizare". Traseul exact al caravanei va fi însă prezentat într-un comunicat de presă, pentru a asigura „obiectivitatea", spune prefectul, dar este clar că printre primele opriri se numără şi comuna Cogealac, asta pentru că acolo sunt destule probleme şi tensiuni, dar şi pentru că primarul Cati Hristu are interdicţia de a părăsi localitatea. Dincolo de primari şi primării, prefectul este cel trebuie să ţină legătura cu instituţiile deconcentrate. Referitor la acest subiect, Claudiu Palaz a ţinut să facă o precizare: vor sau nu vor şefii de deconcentrate, aceste instituţii le conduce el, pentru că aşa spune legea. Iar acest lucru ar trebui să îl ştie şi Gigi Chiru, şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii - din câte a reieşit din interviul acordat cotidianului „Replica" de Constanţa de Claudiu Palaz. Cât despre Dumitru Catană, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, prefectul a ocolit destul de elegant „suspiciunile" că nu ar avea o relaţie pe bunul său plac între cele două instituţii ori, mai bine spus, între conducătorii celor două instituţii. Claudiu Palaz a declarat că încă nu a reuşit, „probabil" din lipsă de timp, să se vadă şi să discute oficial cu Dumitru Catană privind planurile de măsuri şi acţiuni ale IPJ în teritoriu.

Reporter: Din momentul în care aţi fost investit prefect şi până în prezent, sunteţi mulţumit de activitatea dumneavoastră, aveţi ceva să vă reproşaţi? Ce anume?
Claudiu Iorga Palaz
: Sunt mulţumit cum au mers lucrurile, pe perioadă de un an de zile de mandat, dar nu pot să spun că în totalitate. Totuşi, nu s-a încheiat un an calendaristic, aştept până la sfârşitul anului să reuşesc să-mi finalizez delimitarea localităţilor din judeţul Constanţa, un lucru foarte bun, din toate punctele de vedere, pentru administraţiile locale şi e normal să fie şi nemulţumiri. Una dintre aceste nemulţumiri este cea legată de faptul că nu reuşesc să am mai multe audienţe în judeţ, practic să iau contactul cu cetăţenii, dar sper ca în următoarea perioadă - este prioritară pentru mine - să am o relaţie mai aproape de cetăţean şi mai ales şi în judeţ, nu doar în municipiu.
Rep.: Consideraţi că acţiunea de suspendare a primarului din Mangalia a fost una inspirată, o regretaţi acum, având în vedere decizia instanţei?
C.I.P.
<: Nu, nu regret absolut deloc. Am făcut exact cum spune legea. Totuşi, să nu uităm că sentinţa instanţei de judecată nu se referă la fondul cauzei, nu s-a considerat că ordinul prefectului ar fi fost nelegal, ci s-a considerat că ar fi trebuit mai întâi să fac sesizare către ANI. Asta nu înseamnă că starea de incompatibilitate nu există. Asta nu pot să spun şi nu comentez, şi nu cred că ar trebui să interpretaţi nici dumneavoastră, nici nimeni altcineva, inclusiv domnul primar că starea de incompatibilitate a încetat. Deci este exclus acest lucru. A fost anulat ordinul prefectului de eliberare din funcţie pe un motiv de procedură, nicidecum nu s-a pronunţat instanţa pe fond, ca să ne spună dacă este sau nu incompatibil. Deci îmi menţin acel punct de vedere.

Primarul Mangaliei nu a scăpat de „hopul" incompatibilităţii

Rep.: Există şanse să mai faceţi demersuri în cazul primarului din Mangalia, în aceste condiţii?
C.I.P.
: Vreau să vă acum cum este legislaţia în privinţa funcţionării ANI şi, în funcţie de ce va prevedea această lege, voi acţiona în continuare.
Rep.: atacaţi în contencios foarte multe hotărâri iniţiate de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Puteţi fi bănuit că aveţi poliţe să îi plătiţi. Sunteţi în război cu el? Sunt adevărate zvonuri cum că aveţi în plan să îi faceţi „câte una pe săptămână" (n.r.-acţiune în contencios)?
C.I.P.
: Nu. Eu zic că am o relaţie foarte bună cu domnul preşedinte Nicuşor Constantinescu. Avem o relaţie instituţională, nu cred că lucrurile trebuie interpretate în acest mod. Dacă am, aşa cum spuneţi dumneavoastră, câte o acţiune „pe săptămână", aşa cum aţi interpretat, probabil că dânsul face... cu ghilimelele de rigoare, câte o boacănă pe săptămână. Nu că îmi pun eu targetul acesta, sau că eu caut acul în carul cu fân şi nici nu vreau să bag băţul prin gard, ca să folosesc o expresie, dar dacă legislaţia se încalcă o dată pe săptămână, aşa cum spuneţi dumneavoastră, atunci sigur că voi lua poziţie. Dar, totodată, ţin să precizez că nu mi-am pus o ţintă din a-i face şican preşedintelui Consiliului Judeţean, departe de mine lucrul acesta, dar trebuie să înţeleagă că trebuie să respecte legea.
Rep.: Aţi spus că vreţi să fiţi mai aproape de cetăţenii judeţului, să le cunoaşte mai bine problemele şi aţi iniţiat şi o caravană în acest sens. Putem să suspectăm că aţi intrat în campanie electorală?
C.I.P.
: Nu. Pot să spun că am început o campanie aproape de cetăţean, de asta puteţi să mă suspectaţi, în nici un caz că am intrat în campanie electorală. În nici un caz, prefectul nu are legătură cu aceste campanii electorale şi nu poate fi implicat în acţiuni politice de nici un fel. Faptul că s-a aruncat pe piaţă aşa ceva, de către angajaţi ai Consiliului Judeţean, este problema dânşilor. Eu consider că, aşa ca mine, ar trebui să procedeze mulţi dintre aleşii judeţeni şi dintre directorii de servicii deconcentrate şi să ne ducem cât mai aproape de cetăţean. Poate că e mai uşor să stăm în birou şi să aşteptăm să vină cetăţenii la noi, dar eu consider că dacă vrem să facerm ceva pentru ei, sigur noi trebuie să mergem aproape de ei, pentru că le rezolvăm mai uşor problemele.


Rep.: Preiau o întrebare a celor de la Consiliul Judeţean: de ce nu aţi făcut până acum o astfel de caravană? Şi... ţintiţi preşedinţia Consiliului Judeţean?
C.I.P.
: Nu am făcut o astfel de caravană... vă referiţi de un an de zile, de când sunt prefect... Nu am intrat în posesia microbuzului în care voi avea un birou mobil decât de foarte puţin timp. Deci acesta a fost unul dintre motive. Nu fac audienţe în judeţ haotic, eu am o strategie şi am pus-o la punct. Am centralizate, pe fiecare localitate, problemele cetăţenilor, ştiu exact ce probleme sunt în fiecare localitate, deci nu ne ducem doar de dragul de a ne duce şi de a bifa în agendă că am avut o întâlnire. Avem problemele cetăţenilor şi vrem ca atunci când ne ducem într-o localitate să şi încercăm să rezolvăm din probleme. Nu ne ducem doar să ne zâmbim unul la altul. De aceea nu am început mai demult. S-a lucrat şi cred că fiecare, în momentul când ia o hotărâre, dacă într-adevăr suntem oameni cerebrali, o luăm făcând o strategie. Doar de dragul de a ne trezi dimineaţa şi de a spune: de mâine încep audienţele şi să mă urc în maşină şi să merg în judeţ... efectul e zero. Pot să spun că în toată perioada aceasta am lucrat la o strategie, o să vedeţi şi dumneavoastră, presa, că e foarte bine pusă la punct. Îmi pare rău că nu am început-o mai devreme, dar v-am spus din ce motive, din punct de vedere tehnic, nu al voinţei mele.
Rep.: Care este programul? De când şi care sunt primele localităţi?
C.I.P.
: Voi da un comunicat de presă, pentru a fi obiectiv cu toată lumea, dar sunt localităţi cu probleme. Una dintre primele localităţi cu probleme ar fi şi Cogealacul. Ştitţi că sunt multiple probleme acolo, avem şi un primar care nu poate să se deplaseze la Constanţa, având interdicţie de a părăsi Cogealacul. Sunt convins că cetăţenii ar avea multe de spus, deci este una dintre localităţile care se află pe agenda mea de priorităţi, dar asta nu înseamnă că localitatea Cogealac este prima unde voi asigura audienţele.
Rep.: Aţi spus Cogealac. Dar din sesizările de până acum, documentele pe care le-aţi studiat, spuneţi-ne alte câteva localităţi problematice din punctul de vedere al administraţiei locale.
C.I.P.
: Nu pot să spun că sunt neapărat problematice, poate că sunt primării care nu au o colaborare foarte bună cu cetăţenii şi, din anumite puncte de vedere, nu trebuie să îi acuzăm neapărat pe primari. Ştiţi foarte bine, sunt şi funcţionari care nu neapărat le face cinste faptul că sunt funcţionari publici din cadrul unei primării. Dar, aceştia sunt, ar fi însă ideal să aibă toţi o conduită extraordinară. Pot să spun că am avut Probleme cu Primăria Bărăganu, unde domnul primar a avut un comportament faţă de care eu am fost puţin şocat. Nu mi-a venit să cred când au venit colegii şi mi-au spus că i-au dat angajaţii afară din primărie. Am mers acolo pentru a face o verificare şi un alt angajat al Primăriei Bărăganu s-a dus şi i-a spus primarului, şi a dat angajaţii Prefecturii afară. Nu este comportamednt nici de ales local, nu numai de funcţionar public cum a procedat dânsul. Mi-a lăsat un gust amar că sunt şi astfel de oameni. Au mai fost probleme, dar nu neapărat cu primarul, ci şi cu angajaţii, la Ion Corvin, dar între timp s-au reglementat. Este foarte important ca primăriile să înţeleagă că trebuie să colaboreze cu Prefectura. Ţinta mea nu este să am aceste atacuri în contencios ale hotărârilor de consilii locale sau a sancţiona neapărat acţiunile primarilor. Sunt convins că, atâta timp cât mă ştiu de foarte mult timp - din 2001 sunt în Prefectură, am fost secretar general, subprefect, acum prefect - am o relaţie foarte bună cu primarii. Sunt convins că, aşa cum a existat deschidere până acum, poate cei care sunt aleşi din 2008 să nu ştie, există în continuare deschidere. Nu trebuie neapărat să aplic sancţiuni, dar, din câte se pare, există şi primării şi primari care nu văd lucrurile aşa. Poate sunt şi influenţaţi de alţii, nu ştiu...
Rep.: În afară de primării, trebuie să ţineţi legătura şi cu instituţiile deconcentrate. Cu care dintre ele aveţi o relaţie bună, cu care dintre ele mai puţin bună?
C.I.P.
: Probabil că vă referiţi la ultimul Colegiu Prefectural. Nu a fost o atenţionare dură din partea mea, a prefectului faţă de instituţiile deconcentrate. Îmi doresc o mai mare transparenţă a acestora - asta vă pot spune. Îmi doresc acele rapoarte ale primăriilor, nu neapărat să ţin aceste deconcentrate sub control, dar totuşi consider că prefectul trebuie să ştie ce face un serviciu deconcentrat. Mă interesează relaţia lor cu cetăţeanul, mă interesează o transparenţă decizională în ceea ce-i priveşte şi o transparenţă în ceea ce-l priveşte pe cel care conduce această instituţie. Din acest motiv am susţinut să se pună pe site-urile instituţiilor declaraţiole de avere, să fie ataşate CV-urile acolo. Sunt diferite interpretări, că unii sunt nu-ştiu-cum şi evită aceste lucruri. Eu spun că este un lucru bun. Şi dumneavoastră, când mergeţi la o instituţie deconcentrată, mai ales dumneavoastră, presa, intraţi mai întâi pe calculator şi n-ar fi bine să vedeţi acolo cine este şeful de deconcentrată, ce a făcut el la viaţa lui, de când a fost numit în funcţie, ce avere are sau ce avere nu are, să ştiţi cu cine aveţi de-a face? Sunt convins că da, şi la fel şi cetăţenii, iar pentru a uşura şi mai mult munca cetăţenilor, voi da pliante, în care vor fi centralizate numerele de telefon ale tuturor instituţiilor deconcentrate din judeţ.
Rep.: Aşadar, nu vreţi să ne spuneţi cu ce instituţii nu colaboraţi bine...

C.I.P.
: Colaborez bine cu toate instituţiile. Nu pot să spun că există instituţii cu care colaborez prost. Poate că unii şefi de instituţii au altă mentalitate în ceea priveşte prefectul. Consider însă că sunt un prefect care ştiu să conduc deconcentratele. După cum ştiţi, în lege se spune clar că prefectul conduce serviciile publice deconcentrate, nu se spune că are doar relaţii cu instituţiile. Eu, cel puţin, vreau să conduc serviciile decontrate. Cât sunt prefect, acesta este stilul meu de muncă.

Palaz, despre relaţiile cu Chiru şi Catană

Rep.: Care este relaţia dumneavoastră cu şeful Inspectoratului în Construcţii, Gigi Chiru? Aveţi vreo legătură cu „interdicţia" pe care acesta o are la un anumit post tv local, din câte se aude?
C.I.P.
: Nu, de unde, cum să pot eu să influenţez un anumit post tv local? Nu ştiu de ce spuneţi acest lucru... Nu, am o relaţie bună, avem o relaţie oficială, colaborăm destul de mult. E normal să apară la un moment dat animozităţi între conducătorii de deconcentrate şi şef, dar v-am spus - eu ştiu că domnul Gigi Chiru consideră că nu reprezintă un serviciu deconcentrat, dar totuşi este un serviciu public - mă interesează cum lucrează o instituţie care îşi desfăşoară activitatea în judeţul nostru. Mă intersează o colaborare în regulă cu instituţia dânsului şi eu zic că nu am avut probleme şi, de câte ori a avut solicitări, a răspuns şi nu am avut probleme. Tot dumneavoastră m-aţi întrebat acum câteva zile despre parcul eolian de la Cogealac, despre solicitarea dânsului de anulare a acelei autorizaţii de construire, dar ţinând seama de investiţiile care se fac în zonă în domeniul eolian, şi sunt susţinător al lor - vă daţi seama, vindem vânt -, la care adaug descentralizarea pe care o susţin, şi anume că acele autorizaţii ar trebui să fie eliberate de primar şi nu de Consiliul Judeţean, cred că banii care se vor vărsa la buget vor ajuta localitatea, de aceea nu mă grăbesc să iau o decizie pripită. Dar, vă daţi seama că, în condiţiile în care se dovedeşte că autorizaţia nu este legal emisă, nu ţin cont. Nici chiar de autorizaţiile eliberate de primar şi vor fi atacate în contencios, la fel ca şi cele ale CJC dacă se dovedeşte că nu sunt legal emise.
Rep.: Care este relaţia dumneavoastră cu şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa? Este adevărat că este una tensionată?
C.I.P.
: Nu, nu pot să spun că este o relaţie tensionată. Domnul Catană este nou numit în funcţie, avem o relaţie oficială. Poate în timp, pe măsură ce ne va permite timpul să ne cunoaştem, poate că şi presa va percepe altfel relaţia. Deocamdată eu consider că este o relaţie oficială între prefect şi Poliţie şi fiţi siguri că amândoi vom lucra, cel puţin eu sigur voi lucra, în sprijinul cetăţeanului şi pentru interesul cetăţeanului. Aşa sunt convins că şi dânsul ar trebui să lucreze tot în acest sens şi atunci sigur că drumurile noastre probabil se vor întâlni la un moment dat. Dar, nu pot spune că ştiu care sunt strategiile dânsului la momentul actual...
Rep.: Mă scuzaţi că vă întrerup, să înţeleg că nu aveţi încă un drum comun în ceea ce priveşte strategia pentru cetăţean sau nu aveţi o comunicare bună?
C.I.P.
: Nu, nu spun că nu avem o comunicare bună, dar nua m reuşit să ne întâlnim să punem la cale o strategie comună, asta vă spun sigur. Poate în următoarea perioadă se va întâmpla acest lucru, dar, la ora aceasta nu am reuşit - nu ştiu, poate timpul... - să punem în comun o strategie în slujba cetăţeanului. Asta nu înseamnă că Poliţia nu are o strategie în acest sens sau eu nu am o strategie în acest sens, doar că nu am reuşit să le punem în comun. Până acum nu au perceput acţiuni ale Poliţiei în dauna cetăţeanului, Doamne fereşte, departe de mine gândul ăsta pe piaţp. Oricum, vine iarna, va trebui să colaboreze cu mine, fiindcă eu sunt preşedintele Comandamentului pentru situaţii de urgenţă şi, după cum ştiţi, sunt destul de activ şi îmi place să mă implic şi voi avea nevoie de sprijinul Poliţiei. Aşadar, în următoarea perioadă va trebui să ne vedem.

Palaz nu poate evalua activitatea fostului prefect, dar a „rezolvat-o" în două săptămâni


Rep.: Vă rog să ne oferiţi, cât mai sincer şi totodată pe scurt, o evaluare a activităţii fostului prefect, Liviu Brăiloiu.
C.I.P.
: Vă spun sincer, nu am făcut o centralizare a evaluărilor foştilor prefecţi. Am lucrat cu ei, e normal, le-am fost subaltern, dar nu aş putea acum să fac o evaluare. Au fost doar 9 luni de zile. E foarte greu ca prefect, în 9 luni, să reuşeşti să pui în practică ceva ce ai în cap. M-aţi întrebat mai devreme ce neajunsuri am şi eu, şi v-am spus că am un an de mandat şi tot mi s-au părut puţine realizări. Domnul Brăiloiu a fost prefect 9 luni de zile, nu ştiu dacă ar fi reuşit să îşi pună în aplicare toate strategiile, nu am vorbit cu dânsul în acest sens. De aceea, m-aş abţine de la comentarii, pot să spun doar că nu au fost acţiuni care să fie percepute negativ pe „piaţă".
Rep.: Să reformulez: v-a lăsat un birou plin cu teancuri de documente nerezolvate, aveţi ceva să îi reproşaţi?
C.I.P.
: Da, au fost documente, dar nu neapărat nerezolvate. Probabil că tot din cauza timpului nu s-a reuşit să se finalizeze. Erau documente care trebuiau semnate şi dat drumul în circuit, atâta tot. Şi au fost prioritare pentru mine, au fost finalizate în maxim două săptămâni.

Cu cărţile pe faţă: primarul din Eforie i-a năşit copiii

Rep.: Legat de fratele fostului prefect, primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu, aveţi ceva să reproşaţi? Sunt probleme grave în Primăria Eforie?
C.I.P.
: Nu, nu am nimic să îi reproşez, a fost prezent la ziua mea, că mi-am serbat-o... chiar nu am ce să îi reproşez domnului primar de la Eforie. Nu mă ascund şi o spun: este naşul copiilor mei şi nu am ascuns niciodată acest lucru.
Rep.: Sunteţi susţinut de PDL şi aţi afirmat că, mai nou, sunteţi susţinut şi de partidul lui Gabriel Oprea. Parlamentarii PDL ne-au spus că sunt un pic deranjaţi de această declaraţie. Aveţi ceva să le transmiteţi parlamentarilor PDL?
C.I.P.
: Nu ştiu de ce ar fi deranjaţi. Atâta timp cât sunt un prefect al constănţenilor, nu înţeleg o astfel de afirmaţie. Şi am susţinerea UNPR. Nu văd de ce ar zice asta, eu cred că sunt prefect bun, am o colaborare bună inclusiv cu primari de la PSD, PNL, PDL...

Nu sunt aromân, Nicuşor Constantinescu este un preşedinte necăjit"

Rep.: Revenind puţin la Consiliul Judeţean Constanţa, la Nicuşor Constantinescu, vrem să îi daţi o replică privind afirmaţia dânsului cum că sunteţi „al doilea prefect aromân după Dănuţ Culeţu care îşi bate joc de majoritatea comunităţii din Constanţa".
C.I.P.
: Dumneavoastră ştiţi foarte bine: domnul Nicuşor Constantinescu Daniel, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, este un preşedinte necăjit şi atunci e normal să aibă o astfel de reacţie. Nu sunt macedonean, dar asta nu înseamnă că nu am o relaţie foarte bună cu macedonenii şi nu mă deranjează că spune acest lucru. Îmi pare rău că dânsul vede lucrurile în acest mod, şi anume să separe oamenii: că este machidon, că este ţigan, că este lipovean... Părerea mea este că e un precedent periculos să începi să faci aşa ceva îbn constanţa, ţinând seama că judeţul nostru cred că este judeţul cu cel mai mare mozaic etnic din ţară. Dacă aruncă pe piaţă astfel de vorbe, eu zic că nu este în regulă. Într-o Europă unită să începi să separi oamenii după etnii, eu zic că este un precedent periculos. Dânsul poate este preşedintele Consiliului Judeţean al unei anumite etnii sau cetăţeni sau grup de interese - nu ştiu dacă într-adevăr este aşa, dar aşa am auzit şi eu pe piaţă - dar e problema dânsului. Eu sunt prefectul tuturor, indiferent că sunt machidoni, că sunt ţigani, indiferent că sunt lipoveni... sunt... ce vrea dânsul, dar să fie sigur că sunt prefectul Constanţei şi că, fie că îi convine, fie că nu îi convine, eu sunt prefect.
Rep.: Concluzionând, luaţi în considerare să candidaţi în 2012 pentru consiliul Judeţean sau pentru altceva, ce vreţi dumneavoastră?
C.I.P.
: ... Pot să vă spun ceea ce ştiu şi ceea ce îmi doresc foarte mult până în 2012: în primul rând să fim sănătoşi şi în al doilea rând să fiu un prefect bun pentru constănţeni. Cred că este cel mai bun lucru. Dacă încercaţi acum să îmi luaţi o declaraţie în exclusivitate, nu veţi reuşi şi putem continua cu întrebările până mâine. Îmi doresc să am o relaţie bună cu toţi primarii din judeţ, să fiu un prefect bun pentru toţi cetăţenii, să nu încerc să separ lumea aşa cum o face Daniel Nicuşor Constantinescu. Dacă mă hotărăsc să îmi schimb cariera, sigur voi face o conferinţă de presă şi voi anunţa lucrul acesta. Sunt un tip deschis şi transparent.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii