Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:42 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica In timp ce statul roman asteapta ca Rompetrol Group sa-si achite datoriile istorice, Rompetrol Logistic, vanduta pe bucati unor galateni si lui Borcea

ro

20 Dec, 2010 11:53 2886 Marime text

Simbioză" ciudată între sindicaliştii de la Rompetrol şi noii patroni de la Rompetrol Logistic (RPL). Spunem asta pentru că, în cursul zilei de ieri, angajaţii RPL - compania de transporturi a Grupului Rompetrol ne-au adus la cunoştinţă că, începând cu data de 11 decembrie 2010, şefii lor sunt alţii - şi anume patronii de la Grup Feroviar Român, iar condiţiile de lucru s-au înrăutăţit considerabil. De asemenea, ne-au mai semnalat angajaţii, noii patroni nu respectă contractul colectiv de muncă. Reprezentanţii sindicatului de pe platforma Rompetrol Rafinare - Năvodari ne-au dat însă asigurări, ieri, că „totul este bine pentru angajaţi", după care au dat raportul mai departe, adică noilor patroni de la RPL, aşa încât aceştia să ne poată „servi" şi un comunicat de presă oficial cu privire la preluarea companiei de transport. Dar, cum întotdeauna există şi un „revers al medaliei", angajaţii au replicat: „Normal că liderii de sindicat spun că e bine, pentru că vineri spre sâmbătă, 17/18 decembrie, au fost la o petrecere dată de Grup Feroviar Român. Au fost "unşi„ bine şi nu le mai pasă de noi, care am cerut fie salarii compensatorii şi şomaj, fie să nu ne vândă. Ne-au dat ca pe oi. Credeţi că noi ceream şomaj de bine ce e cu noii patroni de la GFR?", spun angajaţii. Conform contractului de muncă de la Rompetrol Logistic însă, disponibilizarea unui angajat produce efecte nedorite angajatorului: minim 5 salarii compensatorii, aşa încât angajatorul preferă ca oamenii să-şi dorească să plece singuri, prin demisie.

În timp ce statul român aşteptă să-şi recupereze datoriile istoriceînregistrate la buget de Rompetrol Group, partea de transport pe calea ferată din cadrul Rompetrol Logistic a fost preluată de Grupul Feroviar Român SA, care îi are ca asociaţi pe Vasile Didilă, SC Grampet SA, deţinută de controversatul om de afaceri din Galaţi Gruia Stoica, Rapid Com SRL şi Turnoprest SRL. „Pe data de 11 decembrie a fost semnat protocolul pe Legea 67, adică cu preluare de activitate", au confirmat, pentru cotidianul „Replica", şi reprezentanţi ai sindicatului liber „Petrochimistul", din cadrul Petromidia. „Cei peste 200 de angajaţi nu sunt ameninţaţi de disponibilizări, deoarece, potrivit Legii 67, cumpărătorul este obligat să păstreze toţi angajaţii în aceleaşi condiţii de muncă şi cu aceleaşi drepturi", au mai spus liderii de sindicat. Cu toate acestea, angajaţii preluaţi de GFR au declarat, pentru cotidianul „Replica", că salariile nu corespund cu orele de muncă, orele suplimentare sunt mult mai mari decât cele prevăzute în contract, condiţiile de muncă sunt proaste - în sensul că atunci când pleacă în ţară cu vagoanele încărcate cu produse petroliere dorm pe bănci, în gări, fiindcă nu le este asigurată cazarea, iar noul angajator îi ameninţă mereu cu disponibilizarea. „Facem ore suplimentare peste cele din contract, dar nu suntem plătiţi pentru ele, plecăm de acasă cu zilele şi nu este normal. Nu ni se mai dau banii pentru cazare în avas, aşa încât, fiind fără un leu în buzunar, ajungem să dormim pe bănci, prin gări. Nu este normal aşa ceva", ni s-a plâns un angajat.

GFR forţează angajaţii preluaţi de la Rompetrol să demisioneze

Tot acesta mai susţine că, din cele stipulate în contractul colectiv de muncă, semnat în 2009 şi valabil până în 2012, se mai respectă doar asigurarea transportului din Constanţa către platforma Năvodari. În rest, nu se mai dau „tradiţionalele" prime pentru angajaţii care au copii, iar toate acestea au un sigur scop: „Vor să ne dăm singuri demisia, pentru că salariile stabilite conform contractului colectiv de muncă sunt mari comparativ cu cât plăteşte GFR alţi angajaţi care nu sunt preluaţi de la Rompetrol. Vor să ne forţeze să ne dăm siguri demisia, pentru că dacă ne dau ei în şomaj atunci au de achitat salarii compensatorii", a mai arătat angajatul. „De la data de 1 ianuarie 2011, noii patroni intenţionează să renunţe şi la firma de pază care însoţeşte vagoanele încărcate cu combustibil, şi-atunci probabil că, în momentul în care vom fi atacaţi de hoţi, vom fi puşi noi să plătim contravaloarea mărfii lipsă", a mai anunţat angajatul.

Cine sau ce este GFR?

În ultimii 5-6 ani, Societatea Grup Feroviar Român (GFR), care aparţine unor oameni de aceri din Galaţi, a pus mâna pe contracte de milioane de euro pentru repararea vagoanelor CFR. Grup Feroviar Român este parte a grupului Grampet, format dintr-o încrengătură extrem de complicată de firme înfiinţate în perioada 2000-2009. Toate gravitează însă în jurul companiei naţionale de căi ferate. Grupul este condus de controversatul om de afaceri din Galaţi, Gruia Stoica, şi de fratele acestuia (cel puţin aşa susţine presa centrală,m cert este că ambii sunt din acelaşi sat), Vasile Didilă. GFR a reuşit să obţină şi de la societatea Conpet SA (cu capital de stat) şi un contract de transport de petrol pe calea ferată în valoarea de 200 de milioane de lei noi (circa 50 de milioane de euro). Grupul este asociat în mai multe afaceri cu CFR Marfă, unul dintre ele fiind RSCO - Rolling Stock Company, prin care vreo 6.000 de vagoane şi 100 de locomotive ale CFR Marfă au fost reparate de grupul GFR. De altfel este interesant şi debutul în afaceri al lui Didilă şi Gruia. Aceştia s-au îmbogăţit făcând comerţ de fier vechi, de la dezafectarea uzinelor de la Tecuci, Mărăşeşti, Adjud şi Bârlad.

Şi Borcea vrea o bucăţică din Rompetrol Logistic

Dincolo de afacerea parafată între Rompetrol şi GFR, urmează ca şi partea auto a societăţii Rompetrol Logistics să fie înstrăinată. De data aceasta, către societatea Transpeco Logistics & Distribution SA, care îi are pe asociaţi pe dinamovistul Cristian Borcea, respectiv Corneliu George Gadoiu. „Mâine (azi - n.r.) urmează o nouă rundă de negocieri cu cei de la Transpeco, pentru că ei au vrut să preia societatea ca la piaţă", au mai precizat surse din cadul Sindicatului liber „Petrochimistul". Cristi Borcea, unul dintre acţionarii clubului de fotbal Dinamo, cunoscut şi pentru afacerile pe care le-a derulat în domeniul petrolier (prin grupul Crimbo), a bifat anul trecut afaceri de 20,3 milioane de euro în dreptul companiei Transpeco Logistics&Distribution, un business specializat în transportul produselor petroliere. Compania Transpeco Logistics&Distribution, în care Borcea deţine 50% din acţiuni, a lucrat anul trecut cu o marjă de profit brut de aproape 50%, deşi condiţiile de piaţă au fost potrivnice comerţului cu benzină şi motorină, vânzările de carburanţi scăzând cu circa 6%. „Transpeco Logistics & Distribution execută prestaţii de specialitate în întreaga ţară pentru marile societăţi româneşti de producţie şi comerciale în domeniul petrolier care sunt Petrom, OMV şi Rompetrol", spun reprezentanţii Transpeco Logistics&Distribution pe site-ul companiei. Vom reveni.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii