Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:34 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Interventiile in premiera de la Spitalul Judetean, tinute la secret - Un pacient operat de medicii germani este la un pas de moarte

ro

12 Nov, 2010 12:03 1096 Marime text
Primul pacient operat miercuri de specialiştii germani veniţi la spitalul Judeţean Constanţa, ca urmare a unui parteneriat prin care medicii constănţeni urmau să înveţe tehnici noi, se zbate între viaţă şi moarte. Se pare că bolnavul care a necesitat trei by-pass-uri coronariene, intervenţie de revascularizare, folosită pentru a îmbunătăţi fluxul sanguin al inimii la pacienţii cu afecţiuni severe ale arterelor coronare, ar fi necesitat masaj cardiac extern în urma repetatelor preinfarcte suferite după operaţie. Valentin Apostol, care miercuri era extrem de emoţionat, având în vedere că era la prima operaţie, la momentul actual este conectat la aparatele Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Constanţa, iar starea sa de sănătate se pare că este critică.


Pacientul este menţinut în viaţă cu ajutorul unei inimi artificiale. Din câte se pare, operaţia nu a reuşit. Specialiştii germani îşi vor încheia activitatea la Constanţa şi vor pleca în Lahr/Baden, nu înainte de a preciza, vineri, într-o conferinţă de presă, anunţată pentru ora 12.30, ce tehnici noi i-au învăţat pe medicii constănţeni cu ocazia operaţiilor efectuate. Unul dintre pacienţii operaţi este însă la un pas de moarte, iar oficialii unităţii sanitare nu au dorit să facă precizări în acest caz. Surse medicale susţin că în toate fişele pacienţilor care au trecut timp de trei zile prin mâinile specialiştilor Centrului Cardiologic MediClinic din Lahr/Baden sunt menţionate numele medicilor constănţeni. Ne întrebăm însă cine va răspunde de eşecul medicilor germani dacă familia pacientului va dori să se adreseze instanţelor de judecată şi dacă se va constata că respectivii medici nu aveau voie să opereze într-un spital din România. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Colegiului Medicilor nu au reuşit să ne explice concret despre ce acorduri aveau nevoie medicii germani pentru a efectua intervenţii chirurgicale în Spitalul Judeţean. Se ştie doar că între Clinica de Chirurgie de Cardiologie din Constanţa şi Centrul Cardiologic MediClinic din Lahr/Baden-Germania există un parteneriat în baza căruia medicii constănţeni beneficiază de experienţa colegilor germani. Numai că un parteneriat nu ţine locul unui acord, susţin specialiştii. „Dacă sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, ei pot lucra în baza unor documente înregistrate la Colegiul Medicilor din România. Dacă nu sunt din comunitatea europeană, lucrurile sunt mult mai complicate. Dacă ne referim la medicii din Germania, ei pot opera la Constanţa doar dacă şi-au obţinut acordurile, dar nu ştiu concret care este situaţia în cazul de faţă", a declarat, pentru „Replica" de Constanţa, dr. Vlad Tica, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, aflat la o întâlnire internaţională la Bruxelles. Din informaţiile pe care le avem, va urma o anchetă pentru a se desluşi misterul în cazul constănţeanului Valentin Apostol. De menţionat că oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa nu au putut oferi date legate de caz, din simplul motiv că cei din conducerea Spitalului Judeţean nu i-au informat cu privire la eventualele probleme cu care se confruntă. Vom reveni.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii