Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:37 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Mii de monede antice, oprite inainte sa ajunga pe piata neagra - Jefuitorii de comori antice, descoperiti intr-un dosar de braconaj arheologic

ro

18 Nov, 2010 12:28 920 Marime text

Acţiuni de amploare într-un mega-dosar de braconaj arheologic. Zeci de mascaţi au descins, ieri, simultan, în 17 locaţii din Constanţa, 9 în Bucureşti şi 2 în Hunedoara. Toate percheziţiile domiciliare au avut ca scop destructurarea unei grupări specializată în activităţi de trafic intern şi internaţional cu bunuri arheologice şi monede antice, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, sustrase din siturile arheologice.

Până în prezent, în urma percheziţiilor din Capitală au fost ridicate aproximativ 9.800 monede antice (greceşti, dacice, romane şi bizantine) şi medievale, din bronz, argint şi aur; 600 piese arheologice: vase din ceramică, statuete, obiecte de podoabă; ustensile casnice; soluţii şi ustensile pentru curăţat piesele arheologice; cât şi un detector de metale. În cauză au fost audiate zeci de persoane împotriva cărora s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuare a unor săpături în siturile arheologice de către persoane fizice sau juridice neautorizate, furt calificat şi tăinuire. Surse judiciare spun că hoţii acţionau cu detectoare de metale în siturile din zona Mangaliei, Albeşti şi munţii Orăştie din judeţul Hunedoara. Liderul grupării, cunoscut sub apelativul „Bibicu", domiciliază în Bucureşti, însă deţine un adevărat palat în satul constănţean Cotul Văii. Între jefuitorii de vestigii s-ar număra, mai spun surse din cadrul Poliţiei, şi un profesor. În urma percheziţiilor la Constanţa, poliţiştii au „colecţionat" peste 200 de monede antice. Ele vor ajunge la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa. „În Cotul Văii nu este insula comorii să găseşti astfel de obiecte peste tot. Oriunde în Dobrogea se găseşte orice, începând de la aur şi până la tinichele. În mod normal, o confiscare de genul acesta trebuie să ajungă la Muzeul de Istorie. Încă nu am fost informat ce anume s-a găsit, câte obiecte sau care este valoarea acestor obiecte", a declarat, pentru „Replica" de Constanţa, Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie. Cert este faptul că ancheta a fost coordonată de poliştii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, iar peste 20 de persoane sunt vizate într-un dosar intrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii