Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:05 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Constantinescu - „Nu stiu daca mai candidez; nu ma intereseaza acest individ Palaz"

ro

18 Feb, 2011 07:52 1419 Marime text

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, susţine că nu s-a hotărât dacă va mai candida la viitoarele alegeri pentru şefia CJC. Acesta a declarat pentru „Replica" de Constanţa faptul că decizia sa nu depinde de Uniunea Social Liberală, ci de cum „va sta" în sondaje. Referitor la Primăria Constanţa, şeful CJC spune că dacă Radu Ştefan Mazăre va avea peste 60% în sondaje, „candidează, altfel nu".

Reporter: Prin înfiinţarea Uniunii Social Liberală credeţi că se va reuşi înlăturarea PDL-ului de la guvernare?
Nicuşor Daniel Constantinescu: Este o întrebare generică. Sigur că s-a constituit o alianţă la Tribunal cu „J" la poartă, în care să se ştie că până aici este opoziţia. Modul şi rapiditatea în care celelalte formaţiuni din Parlament vor trece lângă noi depinde de mulţi factori, nu neapărat de Uniune.
Rep.: Traian Băsescu le-a cerut pedeliştilor să ia o decizie în privinţa susţinerii Guvernului. Credeţi că soluţia PDL de a-l înlocui pe premierul Boc cu un independent este una bună?
N.D.C.: În condiţiIle în care nu există nici o măsură economică, luată de Guvernul Boc VII, VI, III, II, I se iau doar măsuri de tăiere şi de blocare a firmelor private, care formează 70% din bugetul României, şi a bugetului naţional, un Guvern despre care însuşi reprezentantul FMI recunoaşte că mărirea TVA a dus la încasări mai mici decât când era mai mic, atunci Boc poate să-şi dea demisia de o mie de ori, nu să aştepte să-l schimbe Băsescu.
Rep.: Cine credeţi că ar trebui să ocupe funcţia de premier?
N.D.C.: Nu e vorba de o persoană, ci de o voinţă politică. E ca în viaţă. Dacă nu mă înţeleg cu ăla, divorţez şi încerc cu altul. Nu stau ca nebuna o mie de ani să mă înjure, să mă bată doar de dragul de a sta. Încerc altă variantă. Orice variantă mai bună decât asta.
Rep.: Cum vedeţi alianţa PSD-PNL-PC, ţinând cont de faptul că s-a hotărât ca alianţa să aibă un singur candidat pentru primărie, respectiv pentru CJC. Este un lucru bun?
N.D.C.: Nu vreau să mă pronunţ legat de PNL-PC. Eu mă pronunţ în privinţa PSD, pentru că-l reprezint. Am fost primul dintre liderii organizaţiilor judeţene care am propus acum un an de zile această alianţă social-liberală pentru faptul că Traian Băsescu este preşedintele până în 2014 şi pentru că el este un preşedinte-jucător, considerând că nu va numi un Guvern şi un prim-ministru decât dacă va avea o majoritate care să nu poată, sub nici o formă, diminua ca minoritate cum se întâmplă azi. PSD şi PNL aveau 52% şi, prin metodele tradiţionale - şantaj, etcetera, au diminuat această majoritate şi au făcut o majoritate dintr-o minoritate. Tocmai din aceast lucru am propus ca această alianţă să fie făcută la Tribunal, să nu mai poată să o diminueze prin coruperea unor deputaţi, senatori.
Rep.: Ce părere aveţi despre acuzaţiile domnului Valentin Vrabie, primarul PSD din Peştera, care susţine că nu a avut sprijin din partea CJC în demararea proiectelor, ci doar de promisiuni?
N.D.C.: Nu mă interesează. Ştiu că la Peştera am făcut Căminul Cultural din localitate cu banii Consiliului Judeţean. Am cofinanţat toate proiectele în fiecare an, drumurile le-am făcut pe programul de pietruire cât am putut să fac. Restul ce să comentez? Eu cred că oamenii vor constata. Eu pot comenta ce spune un primar la supărare? Că toţi primarii sunt supăraţi la ora asta că nu au bani şi nu e vina mea.
Rep.: De ce credeţi că este atât de înverşunat domnul Valentin Vrabie la adresa liderilor Organizaţiei PSD Constanţa?
N.D.C.: Nu vreau să comentez.
Rep.: Ce credeţi că urmăreşte domnul Valentin Vrabie prin denigrarea activităţii dumneavoastră şi a domnului primar Radu Mazăre?


N.D.C.: Nu ştiu.
Rep.: Domnul Valentin Vrabie va fi exclus din partid, aşa cum susţine vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir?
N.D.C.: Să hotărască partidul, nu eu!
Rep: Veţi mai candida la şefia CJC?
N.D.C.: Nu ştiu dacă voi mai candida la Consiliul Judeţean. Decizia nu depinde de Uniunea Social Liberală, ci de cum voi sta în sondaje. Dacă oamenii din judeţ mă vor în continuare, candidez, altfel nu mă agăţ ca disperatul. Credeţi că funcţia asta este cel mai important lucru din viaţa mea? Îţi răspund: Nu!
Rep: Îl vedeţi pe prefectul Claudiu-Iorga Palaz un posibil contracandidat?
N.D.C.: Nu mă interesează acest individ Palaz.
Rep.: Referitor la Autostrada A2, prefectul susţine că societatea care ar trebui să se ocupe de realizarea tronsonului Cernavodă-Constanţa nu poate demara lucrările întrucât CJC întârzie să elibereze certificatul de urbanism pentru emiterea autorizaţiei de construire. Care sunt motivele pentru care se întârzie emiterea certificatului de urbanism?
N.D.C.: Mitrea a adus Autostrada la Cernavodă, în 2004. Un an mai târziu, ministrul Dobre a schimbat propunerea făcută de fostul ministru Mitrea atât ca traseu, cât şi ca lungime. După Dobre a venit Berceanu, care a schimbat ce a făcut Dobre. După Berceanu a venit Orban, care a schimbat traseele. După Orban a venit din nou Berceanu şi după Berceanu a venit Boagiu, care a schimbat şi ea traseu. În tot acest timp eu am eliberam certificate de urbganism şi autorizaţii de construcţii. Cum dracu' să nu-mi doresc Autostrada? Am eliberat 12 certificate de urbanism şi 7 autorizaţii de construcţii şi tot eu sunt cel care sunt acuzat că nu vreau să eliberez autorizaţii. Toţi miniştrii Transporturilor, indiferent de unde au fost, din 2005 şi până în prezent au schimbat varianta acestui ultim troson Cernavodă-Constanţa. Nimeni văd că nu întreabă cât a pierdut judeţul Constanţa din cauza acestor schimbări. România şi turismul din cauza acestor aberaţii şi cretinătăţii au pierdut sute de milioane de dolari. Ultima autorizaţie pentru tronsonul de 14 kilometri Cernavodă-Constanţa a fost eliberată de Berceanu. În decembrie 2009 s-a modificat legislaţia şi nu mai am compteneţă să semnez o autorizaţie pe o legislaţie modificată. Semnează ministrul Transporturilor. Adunci când am avut competenţă, am semnat.

Rep.: Pentru viitoarele alegeri, la Primăria Constanţa primarul Radu Mazăre rămâne singura soluţie viabilă? Despre domnul Nicolae Nemirschi ce părere aveţi?
N.D.C.: Dacă va avea peste 60% în sondaje, Radu Mazăre candidează, altfel nu.
Rep: Cum comentaţi decizia Ministerului Sănătăţii de a transforma unităţile sanitare din Eforie şi Agigea în secţii exterioare ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa?
N.D.C.: Spitalul de Oase nu se poate transforma în secţie exterioară a Spitalului Judeţean pentru că există un proiect european, declarat eligibil, Ambulatoriul la SOTRM, şi pierdem bani europeni. Este o prostie să-l desfiinţezi când ai bani europeni. De altfel, în lucru este o evaluare a SOTRM în vederea reabilitării. SOTRM a fost cea mai importantă Secţie Ortopedică din România. Nu este medic ortoped din România să nu ştie de Eforie. Dacă aveam acest capital vrem să-l reabilităm. Lucrăm la un studiu de fezabilitate pentru cele 11 hectare pe care vrem să facem o Secţie de Dezintoxicare pentru drogaţi, care nu există în România.
Rep: Să înţeleg că doriţi să menţineţi spitalul SOTRM ca unitate de sine stătătoare?
N.D.C.: Normal. Nu am comentat ce se întâmplă cu reorganizarea spitalelor, dar vă spun că mi se pare absurd când am un singur oraş nuclear la Cernavodă să desfiinţez un spital care are specializate pe accidente nucleare. Dacă nu aţi văzut ce s-a întâmplat la Cernobâl vă spun eu, că şi astăzi sunt urmări. Este o crimă să desfiinţezi într-un oraş nuclear un spital cu specific nuclear şi să-i duc pe potenţialii pacienţi la Medgidia unde nu există aşa ceva. Este o decizie pe care pe mine mă lasă perplex. Cred că atentează la siguranţa naţională. Toate aceste decizii sau propuneri de decizii, care sunt discutate în presă, cred că trebuie temeinic analizate. Sanatoriul de la Mangalia e pe profit şi toţi cetăţenii români vin şi se tratează aici. De ce să desfiinţezi un lucru care merge bine? De dragul că nu îmi convine mie un director? Dacă nu îmi convine de cineva atunci îl schimb, dar las instituţia să funcţioneze. Şi Grandul are nevoie de investiţii şi se impun proiecte cu fonduri europene. Câte proiecte pe bani europeni a făcut Ministerul Sănătăţii pentru Grand care este în subordinea sa? Vă spun eu: Nici unul!
Rep: Pentru evitarea transformării Spitalului Cernavodă în centru pentru vârstnici, primarul Mariana Mircea ar susţine varianta unei comasari a unităţii sanitare cu Spitalul Judeţean. Sunteţi de acord cu această soluţie?
N.D.C.: Am purtat o discuţie cu primarul Mariana Mircea, dar eu nu sunt de acord cu desfiinţarea Spitalului Cernavodă. Dacă se va lua o decizie aberantă în privinţa spitalului, am putea găsi ca variantă transformarea lui în secţie exterioară a Spitalului Judeţean. Consider că medicii trebuie să rămână acolo, pentru că există pericol de accident nuclear tot timpul.
Rep: Consiliul Judeţean susţine demersul Direcţiei de Sănătate Publică în vederea clasificării Spitalului Clinic Judeţean la cel mai înalt nivel de competenţă: „rang I"?
N.D.C.: Ca spital regional, da.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii