Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:07 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Pronosticul primarului din Navodari

ro

27 Dec, 2010 14:33 1022 Marime text

Primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei, este convins că greul măsurilor adoptate de guvernanți se va resimți în 2011. „Ne așteaptă un an mai dificil decât 2010. În 2011 vom resimți măsurile proaste de austeritate luate de guvernanți: disponibilizările vor duce la o scădere a încasărilor la buget, iar banii nu au fost plasați în economia reală și nici în crearea de locuri de muncă. 2011 prevăd că va fi anul falimentelor pentru multe firme private, dar și administrații locale", este de părere Nicolae Matei.

Reporter: Cum se încheie anul 2010 și cum vede 2011 primarul din Năvodari?
Nicolae Matei
: În primul rând, aș vrea să subliniez următorul aspect: mediul administrativ și legislativ nu este stabil, iar 2011 mă va găsi repliindu-mă și la cadrul legislativ. Aici mă refer și la ordinea proiectelor care îmi sunt aprobate, pentru că nu toate depind doar de primar ori de Consiliul Local, depind și de Guvern ori alte instituții, respectiv de finanțări. De exemplu, anul 2010 îl închei cu bani mai puțini cu 20-25% față de 2009, lucru la care nu mă așteptam la începutul anului 2010.
Rep.: Dar, legat de proiecte, cum stau lucrurile?
N.M.
: Există probabilitatea să mi se aprobe lărgirea drumului Mamaia-Năvodari. Este un drum pe patru benzi, un proiect rezultat ca urmare a imensei munci depuse de mine, de angajații Primăriei Năvodari, alături de cei ai Primăriei Constanța. Este un proiect al Zonei Metropolitane, unde Primăria Năvodari este principalul „actor". Sper ca până la sfârșitul lui ianuarie 2011 circa 250 de mii-300 de mii de euro să îi consemnez în dreptul persoanelor fizice sau juridice care au fost expropriate pentru ca acest proiect să poată demara. Banii vor veni exclusiv de la bugetul local. Drumul este prins în Planul Integrat de Dezvoltare al Ministerului Dezvoltării și Turismului. În momentul de față, ne aflăm la partea finală de proiectare și sperăm să semnăm în februarie 2011 contractul de finanțare pentru acest drum și să organizăm licitația pentru execuția lui. Tot de la anul sperăm să demarăm proiectul de lărgire a podului Năvodari, până la intersecția cuPetromidia. De asemenea, continuăm asfaltările....
Rep.: Despre locuințele ANL ce ne puteți spune? Se anunțau la un moment dat și astfel de investiții...
N.M.
: Există 64 de astfel de unități locative aprobate prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, dar au fost alocați prea puțini bani. Motivul: fostul primar (n.r. - pedelistul Tudorel Calapod) s-a dus la fostul director al ANL, cu cineva care e angajat prin MDRT, consilier din câte am înțeles, care are și legătură cu orașul Năvodari, și au pus piedici. Acesta este riscul de a fi primar al unui partid care se află în opoziție cu actuala guvernare. În ritmul în care se construiesc ANL-urile la Năvodari, cu bani care se dau cu țârâita, blocurile vor fi gata peste 20 de ani. Au fost dați bani doar pentru fundația executată pe strada Pescăruș, iar pe strada Midiei, abia acum, după 2 ani, MDRT ne-a dat undă verde pentru alte 64 de locuințe.
Rep.: Care mai sunt relațiile dumneavoastră cu italienii de la Ecological Center? Mai sunteți în proces?
N.M.
: Da, pentru că în continuare nu permit deschiderea unui depozit de deșeuri toxice. Procesul intentat în acest caz de prefectul județului a fost strămutat la Bacău. În acest timp, până la pronunțarea verdictului, italienii continuă să mă hărțuiască cu tot felul de plângeri penale. Cu siguranță sunt încurajați de alte persoane care se află de fapt în spatele lor, ei fiind doar niște persoane puse la înaintare. Iar în spatele italienilor sunt din ce în ce mai convins că se află un grup de interese din Constanța. Altfel nu ar avea atâta obrăznicie și tupeu.
Rep.: Să revenim la proiecte. Ce se va întâmpla cu tabăra de copii din Năvodari și cu ideea de construire a unui spital?
N.M.
: Continuă procedurile de preluarea a 30% din acțiunile taberei. Urmează să semnăm documentele în acest sens. Cât privește Spitalul orășenesc Năvodari, este un proiect pentru care avem, încă de la începutul mandatului meu, acordul de principiu de la Ministerul Sănătății. Spitalul se dorește a fi, în aceste momente în care guvernanții nu doar că nu mai construiesc, dar și desființează spitale, o unitate ambulatorie de 60 de locuri. Mă gândesc, pentru ca acest proiect să devină realitate, și la posibiliatea realizării lui printr-un parteneriat public-privat. Un astfel de parteneriat ar urgenta lucrurile. În cazul unui astfel de parteneriat, orașul ar veni cu finanțare pentru partea de cazuri sociale care necesită tratament. Am, de altfel, discuții cu fouă consorții din Turcia, care au acționari și nemți și americani, care ar fi interesați de proiect.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii