Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:27 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Turcii de la Aras au contrazis ipotezele Marinei Militare! Armata s-a facut de ras

ro

14 Dec, 2010 08:08 981 Marime text

La patru luni de la dispariţia scafandrilor Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas în apele Mării Negre, ieri dimineaţă, societatea turcească ARAS, care începuse încă de săptămâna trecută lucrările de scoatere a celor 22 de tone de combustibil din epava navei Medy, a găsit cadavrul unuia dintre cei doi. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii, reprezentanţi ai Autorităţii Navale Române şi scafandri de la Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM). Ultimii au coborât în adâncuri, pentru a aduce la suprafaţă trupul scafandrului descoperit de societatea ARAS, în epava navei Medy, în compartimentul maşini.

Ieri, familiile şi prietenii celor doi scafandri au trecut, din nou, prin chinurile unor veşti devastatoare. Prietena lui Cristian Zarafu, Veronica Gruia, a aflat de la presă că a fost găsit cadavrul unuia dintre scafandri. „Nu sunt în ţară, dar în cel mai scurt timp îmi iau bilet şi vin la Constanţa", a declarat, plângând în hohote, Vera. Aceasta a mai precizat că în cazul în care costumul este de culoare galbenă, înseamnă că este vorba despre Cristian Zarafu.

Cadavrul descoperit aparţine lui Cătălin Ispas

După mai multe ore de aşteptare şi frământări, nava Opal care a transportat cadavrul scafandrului găsit în compartimentul maşinilor de la nava Medy a ajuns în Dana 10 a Portului Constanţa. „După fizionomie şi echipamentul pe care îl purta se pare că este şi Cătălin Ispas, cel care era angajat la ISU Dobrogea. Vom face autopsia, vom stabili în mod concret cauza decesului. Vom colabora şi cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, pentru a vedea dacă evenimentul poate fi încadrat ca şi accident de muncă. Deci vom continua cercetările împreună. Din cele constatate până acum se pare că în butelie mai era oxigen. Scafandrul a fost găsit în sala maşini. Acum recuperăm înregistrările, pe care le vom analiza. Vom continua cercetările pentru găsirea şi celuilat scafandru, pe care sperăm că-l vom recupera", a declarat Ioan Ţucă, procurorul de caz. La rândul său, directorul Căpităniei Zonale Constanţa, Alexandru Mezei, a precizat faptul că, în condiţii normale, ar trebui să fie găsit şi corpul celui de al doilea scafandru, deoarece au coborât împreună. Avocatul familiei Ispas, care a dat în judecată autorităţile, a precizat că, având în vedere găsirea cadavrului, datele problemei se schimbă. „Acum avem elemente noi pentru acuzaţiile de ucidere din culpă", a spus avocatul Cătălin Filişan.

Marina Militară a insinuat că cei doi scafandri au vrut să fure barca

În cazul dispariţiei celor doi bărbaţi, Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas, s-a implicat şi Marina Militară, cu nava specializată în intervenţii cu scafandri „Grigore Antipa", aparţinând Centrului 39 Scafandri din cadrul Forţelor Navale. Scafandrii militari au coborât în epava navei Medy şi, după cinci zile de căutări, au dat verdictul: cei doi dispăruţi nu sunt în epavă. „După verificarea corpului exterior al epavei, punţilor, uşilor şi hublourilor, precum şi a proximităţii epavei cu scafandri, nu s-au descoperit elemente de echipament sau alţi indici de identificare a scafandrilor. Cu privire la starea structurii epavei s-au constatat următoarele: barca de salvare se afla în seara de 9 septembrie la poziţie (conform imaginilor filmate de scafandrii Hunter's, fixată orizontal în sistemul propriu la nivel punte bărci. Aceeaşi barcă a fost descoperită de scafandrii militari în poziţie verticală, prinsă doar în palancul pupă, cu coca din stăpunsă de braţul gruiului din vecinătate, datorită unei mişcări violente generate de flotabilitatea pozitivă a bărcii la eliberarea din motive necunoscute a legăturii prova", se spune în raportul NMS „Grigore Antipa". Ceea ce insinuează Marina Militară, după cum au declarat şi reprezentanţi ai autorităţilor portuare, este că cei doi scafandri ar fi încercat să ia barca de salvare prinsă pe corpul epavei. Ei ar fi fost loviţi de barcă atunci când aceasta s-a desprins de navă, iar teoria continua de maniera că cei doi ar fi fost luaţi de curenţii mării. Iată însă că această concluzie a Marinei Militare, cum că cei doi nu sunt în epavă, a fost contrazisă de scufundările angajaţilor firmei turceşti ARAS! Să fie oare mai pricepuţi scafandrii unei firme private decât cei ai Marinei Militare? Se pare că da.

Cătălin Ispas şi Cristian Zarafu, angajaţi pe baza unui act de colaborare

Imediat după dispariţia celor doi scafandri, anchetatorii au precizat faptul că firma Hunter's, deţinută de Jorj Unciuleanu, avea aviz pentru efectuarea activităţii de filmare a navei Medy. Cu toate acestea, la acea vreme, Paul Brânză, directorul Autorităţii Navale Române (ANR), declara că firma Hunter's trebuia să obţină, înainte de scufundări, un aviz de la instituţia pe care o manageriază. Mai mult, procurorul de caz a mai menţionat şi faptul că că cei doi scafandri lucrau la firma Hunter's în baza unor contracte de colaborare. „Cei doi scafandri lucrau pe bază de convenţii cu societatea. În această situaţie, ei erau cei care îşi stabileau momentul oportun de a intra în inerţie sau timpul cât stăteau în inerţie. În situaţia de faţă au operat cu echipamentul lor. Până nu vor fi găsiţi pentru a constata defecţiuni la echipamentele de scafandri şi pentru a lega alte elemente care să ne permită să facem o imagine mai clară cu privire la împrejurările în care a avut loc evenimentul propriu-zis, nu putem să ne pronunţăm dacă există vreo responsabilitate vizavi de eveniment şi în sarcina cărei persoane", declara, în luna septembrie, procurorul Vasile Balaican. Între timp, procurorul de caz a fost schimbat. Reamintim că, pe 9 septembrie a.c., angajaţi ai firmei Hunter's s-au deplasat în zona în care pe 1 septembrie s-a scufundat nava Medy, pentru a filma epava. Operaţiunea s-a încheiat cu succes o dată, a doua oară însă s-a transformat în disperare. Doi dintre scafandri - Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas - nu au mai apărut la suprafaţă. Cristian Zarafu a fost şef al echipei de scafandri de la Agenţia Română pentru Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, şi se angajase la Hunter's, iar Cătălin Ispas era angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea", pe 1 august fiind avansat la gradul de locotenent. Nava „Medy", sub pavilion Turcia, s-a scufundat pe 1 septembrie, fiind încărcat cu 3.247 de tone de fier vechi. Cargoul plecase din dana 115 a Portului Constanţa Sud Agigea, cu destinaţia Istanbul.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii