Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:26 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica „Nu avem o politica de stat coerenta pentru protectia zonei costiere, stam cu mana intinsa la altii”

ro

19 Apr, 2011 12:40 763 Marime text

Ultima (deocamdată) măsură a guvernului, de a interzice orice fel de construcţie pe litoral în limita a 300 de metri de la apa mării, este apreciată de către unul dintre cei mai respectaţi specialişti în domeniul protejării zonei costiere ca fiind una incompletă. Nicolae Papadopol, directorul ştiinţific al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, ne-a declarat că o astfel de decizie confirmă, încă o dată, faptul că statul român nu este capabil să dezvolte o strategie coerentă privind protecţia zonei costiere.

În general, orice lucrare aduce atingere integrităţii zonei costiere, astfel încât, aparent, o astfel de măsură ar fi binevenită. Dar nu este o măsură întreagă, care să aibă în spate un efort financiar consistent, menit să rezolve cu adevărat problema", a declarat, pentru „Replica", profesorul Papadopol. „Din câte îmi dau seama, este o măsură provizorie, menită să evite accidentele care să ducă şi mai mult la distrugerea zonei costiere. Noi avem însă nevoie de măsuri serioase, pentru care nu avem niciodată bani, aşa că stăm cu mâna întinsă la alţii. Nu am văzut niciodată la noi proiecte de anvergură, în principal din cauza birocraţiei", consideră profesorul Papadopol. „A existat proiectul acela al japonezilor de la JICA, care oferea soluţii concrete foarte bune. A fost repede uitat, pentru că aşa e la noi, cei din trecut întotdeauna greşesc, numai noi, cei de la putere, facem ce e bine. Nu există la noi o coerenţă, o politică de stat care să aibă o gândire în perspectivă asupra lucrurilor", apreciază omul de ştiinţă.

300 de metri distanţa limită pentru construcţii - nici o explicaţie!

Profesorul Papadopol a spus că nu are idee ce anume a dat naştere la acest număr magic, „300", adică distanţa în metri de la apa mării unde nu se mai poate construi nimic. „Ar trebui să fie prevăzute în această lege cazurile speciale, de excepţie de la aplicarea interdicţiei de construire. Şi asta pentru că litoralul trebuie să arate cât mai frumos pentru turişti, avem tot interesul să ne dezvoltăm, să arătăm mai bine decât vecinii noştri de la sud. Eu consider că această limită, de 300 de metri, este un piculeţ cam mare", a opinat profesorul Papadopol. „Până la urmă, marea problemă pentru zona costieră a Constanţei, care se află într-un proces evident de distrugere, nu sunt aceste construcţii pe care le împiedică hotărârea de guvern, ci absenţa unei strategii serioase, pe termen lung. A fost, de exemplu, proiectul drumului de coastă, despre care am spus mereu că este o propunere excelentă. Nu era nimic rău, ieşit din comun, în acel proiect, oprit însă de guvernanţi. Şosele de coastă există peste tot în lume. Era evident faptul că nu s-ar fi putut construi acel drum dacă nu se trecea, mai întâi, la consolidarea falezei, ceea ce reprezenta pentru noi o rezolvare a problemei. Apoi, apariţia unor porturi turistice ar fi fost un lucru benefic pentru noi, pentru că, de asemenea, presupunea lucrări de întărire a coastei şi, în plus, am fi avut parte şi noi de un turism curat", a mai spus profesorul Nicolae Papadopol.

 http://www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii