Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:25 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Alarmant! Numărul real al şomerilor, ascuns de guvernanţi - Economia creşte, locurile de muncă scad!

ro

26 Jan, 2011 12:24 616 Marime text
Şomajul reprezintă, în continuare, o problemă, în ciuda creşterii economice înregistrate în 2010 la nivel mondial. Potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite, şomajul este în creştere printre tineri, atingând cote alarmante. Statisticile date publicităţii arată că peste 1,5 miliarde de oameni - jumătate din forţa de muncă globală - sunt vulnerabili în faţa şomajului, neavând siguranţa locului de muncă. Deşi, în 2010, s-a înregistrat o creştere robustă a economiei, prognozele Fondului Monetar Internaţional indicând posibilitatea de creşteri economice şi în acest an, refacerea economică nu a afectat în niciun fel problema şomajului apărută ca urmare a celei mai dure recesiuni din economia globală, de după cel de-al doilea Război Mondial. Cifrele oficiale ale şomajului s-au situat în jurul cifrei de 205 milioane în 2010 însă, mai mult ca sigur, consideră oficialii ONU, acestea sunt subestimate, de vreme ce mulţi dintre aceia care ar căuta un loc de muncă au renunţat la a mai căuta, iar milioane de oameni lucrează cu jumătate de normă, căutând totuşi un loc de muncă cu normă întreagă. La doar 6.2 procente, rata şomajului globală nu este atât de alarmantă, însă datele globale indică unele trenduri îngrijorătoare. Deşi economiile dezvoltate din Occident reprezintă doar 15 procente din capacitatea totală de lucru a planetei, în această zonă s-a înregistrat o creştere de 55 de procente la şomaj, între 2007 şi 2010. Îngrijorătoare sunt estimările cu privire la şomajul din rândul tinerilor - persoane cu vârstă între 15 şi 24 de ani - care caută în mod activ un loc de muncă.

ŞOMERII ROMÂNI, ASCUNŞI DE GUVERNANŢI. Anul trecut a existat o uşoară reducere a şomajului în rândul tinerilor, de la 79.6 milioane la 77.7 milioane însă rata şomajului pentru tineri se păstrează în continuare la 12.6 procente. Dacă ar fi să ne luăm după datele oficiale, România se numără printre puţinele state din lume unde rata şomajului a scăzut. Potrivit Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), în decembrie 2010 rata şomajului la nivel naţional a fost de 6,87%, în scădere faţă de 6,95%, în noiembrie, la sfârşitul anului fiind înregistraţi 626.960 de şomeri. „Economia privată se mişcă foarte bine, s-au creat locuri de muncă. Au început lucrurile să se mişte", a declarat preşedintele ANOFM, Silviu Bian. La nivelul judeţului Constanţa, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă au anunţat că rata şomajului a scăzut, ajungând, de la 6,3% în decembrie 2009, la 5,7% în decembrie 2010. În medie, rata şomajului în 2010 a crescut (6,1%) faţă de anul precedent (4,5%). Din păcate, scăderea numărului de şomeri nu înseamnă neapărat că cei care au ieşit de pe listele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă s-au şi angajat. O demonstrează o analiză dată publicităţii chiar de reprezentanţii ANOFM, la jumătatea anului 2010, potrivit căreia, în 2009, doar aproximativ 285.000 de şomeri şi-au găsit un loc de muncă. Peste 10.000 de români au ieşit din listele ANOFM după ce s-au pensionat.

AU GĂSIT LOCURI DE MUNCĂ ? De asemenea, 7.500 de şomeri au plecat în străinătate, iar 600 au murit. Restul şomerilor au fost scoşi din evidenţa ANOFM pentru că nu şi-au reînnoit cererea pentru un loc de muncă (420.000), nu s-au prezentat la viză (18.000), au refuzat nejustificat să se încadreze sau să urmeze cursuri de formare profesională (1.600) sau au intrat în detenţie (18). Peste 12.000 de persoane, dintre care 7.700 femei, au scăpat de şomaj intrând în concediu de maternitate sau paternitate. Însă, în timp ce la nivel global sunt căutaţi şomerii reali, în România aceştia sunt ignoraţi, considerându-se că nu există. „Nu cred că putem vorbi de şomeri mai puţini pe hârtie. Prin modificările aduse în domeniu, cred că am dat o altă perspectivă celor ce se duc la agenţiile de şomaj. O parte, cu siguranţă, au găsit locuri de muncă", declara, la începutul anului, ministrul Muncii, Ioan Botiş.

www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii