Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:17 06 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Alertă maximă - Otrava vine pe Dunăre!

ro

11 Oct, 2010 11:53 1080 Marime text

Direcţiile sanitar-veterinare din judeţele riverane Dunării au intrat în "alertă maximă" de sâmbătă, în contextul în care unda de poluare provenind din accidentul din Ungaria a ajuns în apele fluviului, deşi specialiştii Apelor Române estimează că în sectorul românesc nu vor fi probleme. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş Cheţan, a dispus ca veterinarii şi specialiştii direcţiilor sanitar-veterinare să intre "în alertă maximă". Este vorba despre judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Tulcea, dar şi Constanţa. Specialiştii de aici monitorizează parametrii fizico-chimici ai apei în cadrul laboratoarelor direcţiilor judeţene. De asemenea, preşedintele ANSVSA a dispus ca oamenii din teritoriu să monitorizeze permanent sănătatea peştilor, păsărilor şi animalelor din localităţile riverane Dunării. Rezultatele vor fi comunicate Direcţiei de Monitorizare şi Supraveghere Sanitar Veterinară din cadrul ANSVSA, precum şi la prefectura fiecărui judeţ. Veterinarilor li se alătură, în misiunea lor, şi specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

ALERTĂ ŞI LA CONSTANŢA. „Am primit sâmbătă de la ANSVSA măsurile ce trebuie luate în condiţiile stării de alertă. Autoritatea Naţională a dispus starea de alertă în judeţele de la izvorul Dunării şi până la vărsare", a declarat directorul DSVSA Constanţa, Gheorghe Dincă. El a adăugat că se vor monitoriza permanent calitatea apei, sănătatea peştilor, păsărilor şi animalelor domestice. „În zonele în care vor exista probleme, medicii veterinari care se află în relaţii contractuale cu noi vor interveni şi vor lua măsurile necesare. Vom colabora permanent cu Apele Române şi Ministerul Agriculturii", a precizat Dincă.

ANAR, OPTIMISTĂ. Apele Dunării nu vor ajunge poluate în România, susţin oficialii Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR). Într-un comunicat de sâmbătă al ANAR, specialiştii instituţiei susţin că, pornind de la informaţiile primite de la oficialii ungari prin sistemul de avertizare PIAC, au făcut mai multe calcule, în care au inclus şi debitele de diluţie, ajungând la estimarea că, la intrarea în România, apa Dunării va rămâne în parametrii de calitate admişi. ANAR susţine că monitorizările de Ph făcute din trei în trei ore în zona Baziaş, care au început în urmă cu mai multe zile, indică în continuare valori normale. "Partea română menţine legătura cu partea ungară şi cu cea sârbă privind propagarea undei de poluare", se arată în comunicatul ANAR. Specialiştii susţin că, de ieri, au început şi analizele pentru "indicatorii fizico-chimici generali", dar şi pentru "metale grele", în acest caz probele fiind recoltate din patru în patru ore. Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, declara, vineri, că din informaţiile primite de la specialiştii ungari rezultă că nu există un pericol de contaminare a apelor Dunării când unda de viitură din Ungaria va ajunge în România, cel mai devreme luni, la prânz.

REMEMBER. În 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta a ajuns sub o formă diluată în Raba, afluent direct al Dunării, apoi chiar în fluviu. Potrivit experţilor ungari, s-au deversat între 600.000 şi 700.000 de metri cubi de noroi roşu. În timp ce catastrofa ecologică produsă luni în Ungaria a provocat deja moartea a şapte persoane, rezervorul uzinei de alumină din Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, aflat la originea scurgerii de noroi toxic care ameninţă ecosistemul Dunării, riscă să cedeze complet din cauza unei noi fisuri în dig. Autorităţile ungare au ordonat evacuarea completă a satului Kolontar de teama unei a doua inundaţii cu noroi roşu toxic şi se pregătesc să adopte aceleaşi măsuri şi în cazul orăşelului vecin, Devecser, a declarat şeful serviciilor de combatere a dezastrelor, Tibor Dobson.

EXPERŢI EUROPENI. O echipă europeană de protecţie civilă formată din cinci experţi din Franţa, Belgia, Suedia, Austria şi Germania soseşte, azi, în Ungaria. Experţii vor ajunge la locul catastrofei împreună cu un ofiţer de legătură, trimis sâmbătă în Ungaria de Centrul de Informare şi Monitorizare al Comisiei Europene, care va avea rolul de coordonator. Ei vor ajuta la evaluarea impactului deversării de noroi alcalin asupra mediului, în special asupra terenurilor agricole, apei, inclusiv pânza freatică, florei şi faunei şi vor oferi soluţii pentru reducerea impactului negativ asupra mediului, dar vor evalua şi nevoile şi vor anticipa riscurile privind reabilitarea naturii, agriculturii şi terenurilor intravilane afectate de poluare.

AVERTIZĂRI. Ecosistemul Dunării este ameninţat de alte bombe cu ceas, a avertizat, sâmbătă, organizaţia World Wide Fund for Nature, după ce specialiştii au tras un semnal de alarmă privind scurgerea unui al doilea val de noroi radioactiv. În Ungaria şi în România, rezervoare similare cu cele ale fabricii de alumină de la Ajka, al cărei baraj s-a rupt lunea trecută, stochează noroi roşu. În Serbia, două rafinării sunt situate foarte aproape de râu, iar scurgerile de la acestea ar putea avea un efect devastator pe Dunăre. Greenpeace a avertizat, la rândul său, că, în urmă cu un deceniu, un baraj a cedat în Ungaria, deversând 100.000 de metri cubi de ape reziduale conţinând cianuri, în râul Tisa.

www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii