Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:37 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Apocalipsa DDA, negată de Finanţe!

ro

09 Sep, 2010 14:49 852 Marime text

Mult aşteptata şedinţă de Guvern în care urma să se reglementeze plata contribuţiilor sociale pentru cei care obţin venituri din drepturi de autor (DDA) s-a încheiat în... disculpe! Întrebat cine este responsabil pentru împovărarea jurnaliştilor şi actorilor cu un uluitor 35% din DDA începând de la anul, actualul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a găsit de cuviinţă să se disculpe de zor, aruncând "pisica majorării DDA" în curtea... unor grupuri de lucru! "Eu am discutat în Ministerul de Finanţe, sunt nişte grupuri de lucru, dar nu pot să mi-l însuşesc (proiectul - n.r.) ca ministru al Finanţelor. Nu este iniţiat de Minister", a declarat el. Astfel, proiectul privind dublarea CAS pentru persoane plătite prin DDA nu a fost iniţiat de Ministerul Finanţelor şi nu aparţine conducerii instituţiei, a afirmat Ialomiţianu, evitând să indice autorul/ii: au fost mai multe grupuri de lucru "şi din afara ministerului". În apărarea proaspătului ministru a sărit purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, care a transmis jurnaliştilor să nu se concentreze "pe subiectele acestea de cancan", legate de cine a înaintat sau nu respectivul proiect.

ÎN DEZBATERE PUBLICĂ, PE ŞEST! Amintim că, în 2 septembrie, adică ziua în care ministrul Finanţelor şi cel al Muncii au fost remaniaţi alături de alţi patru membri ai Cabinetului, a fost lansat în dezbatere, pe şest, un proiect de modificare şi completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal ce prevede că persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăti contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual. În proiect este prevăzut că noile contribuţii ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2011 şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011.

BOC CONFUNDĂ JURNALIŞTII ŞI ACTORII CU ŞOFERII. Intenţia Guvernului de a dubla contribuţiile pentru persoanele plătite pe drepturi de autor a fost criticată, sâmbătă şi duminică, de jurnalişti, actori, artişti, de Clubul Român de Presă, Patronatul Presei Române, sindicate, dar şi de reprezentanţi ai UDMR, PSD şi PNL. În replică, premierul Emil Boc a declarat că persoanele nemulţumite de noua modalitate de impozitare a DDA sunt cele care se foloseau abuziv de astfel de drepturi, pentru că de fapt intrau sub incidenţa legii, iar Guvernul nu a făcut decât să vegheze la respectarea legii. Concluzia? Premierul României confundă jurnaliştii şi actorii cu şoferii!

ŞI TĂCERE. Deşi sindicatele şi patronatele au declarat că au ajuns la un acord cu reprezentanţii Ministerului Muncii, potrivit căruia persoanele plătite pe drepturi de autor potrivit Legii 8/1996, respectiv cele care fac muncă de creaţie, să nu mai plătească CAS, ieri, asupra acestui subiect a planat tăcerea. Răspunsul definitiv ar fi trebuit să vină de la ministrul Muncii, Ioan Botiş, însă... Preşedintele UGIR-1903 Cezar Corîci a declarat, marţi seară, la finalul întâlnirii cu staff-ul tehnic al Ministerului Muncii, că sindicatele şi patronatele au convenit cu aceşti experţi ca pentru drepturile de autor în sensul Legii 8/1996 să nu se plătească contribuţii de asigurări sociale, iar pentru toate celelalte aşa-zise contracte de drepturi de autor, "care de fapt înseamnă evaziune", să se plătească. Purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon, a venit şi el, marţi, cu veşti bune: „am primit garanţii de la ministrul Muncii, Ioan Botiş, că nu va fi modificat din 1 ianuarie 2011 cuantumul contribuţiilor pe drepturi de autor, de la 16,5 la 35%". Şi peste acest subiect, ieri, a planat tăcerea!

SCUTIŢI DE... SĂNĂTATE. Singurele aspecte anunţate ieri de ministrul Muncii, Ioan Botiş, în legătură cu acest subiect se referă la celebra „reţinere la sursă" şi la scutirea de plata contribuţiei la sănătate. Astfel, plătitorii de venituri din drepturi de autor vor reţine, declara şi calcula contribuţiile de asigurări pentru pensii şi şomaj aferente beneficiarilor şi care vor fi aplicate începând de luni, 13 septembrie. El a arătat că în cazul angajaţilor care primesc salariul în mod constant şi realizează venituri ocazionale din drepturi de autor nu se vor plăti contribuţii de asigurări sociale. De asemenea, pentru persoanele care nu au o relaţie contractuală şi realizează exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor, contribuţiile vor fi aplicate pe o bază de calcul limitată la cinci salarii medii brute pe an, adică 91 de milioane, pentru care se va face regularizarea. Acelaşi sistem de plată se aplică şi pentru beneficiarii exclusiv de drepturi de autor în mod repetitiv. Firmele sunt obligate să depună lunar, până pe data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale. Baza de calcul a contribuţiilor plătite de către persoanele remunerate prin drepturi de autor va fi venitul brut minus cheltuiala forfetară de 20%, iar în cazul convenţiilor civile, contribuţiile vor fi calculate la nivelul total al venitului.

Ordonanţa 58 se va aplica şi pentru PFA care obţin venituri din drepturi de autor, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu: "persoanele fizice autorizate... ele obţin două categorii de venituri - venituri din drepturi de autor şi alte venituri. Dacă obţin venituri din drepturi de autor se aplică ordonanţa 58".

http://www.telegrafonline.ro/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii