Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:23 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Deşi nu au cui să dea credite - Bancherii cresc dobânzile şi ignoră mesajele BNR

ro

27 Jan, 2011 12:35 623 Marime text
REVENIRE ÎN 2011. „Alterarea condiţiilor economice a dus la o decelerare puternică a creditului neguvernamental, mai ales pe componenta împrumuturilor în lei pentru persoane fizice. Foarte multe persoane au intrat în incapacitate de plată, motiv pentru care credite noi se dau extrem de greu. Din cauza numărului mare de credite neperformante, bancherii au înrăutăţit condiţiile în care dau drumul la bani. Din păcate, nici pe partea companiilor lucrurile nu stau mai bine. Aici ar trebui făcute eforturi de reluare a creditării. Pe lângă menţinerea locurilor de muncă, patronii şi-ar putea asigura fondurile de salarii, iar oamenii ar începe să consume", spune consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. El este de părere că anul 2011 va aduce o uşoară reluare a creditării, mai ales pe segmentul companiilor, întrucât foarte puţine persoane fizice se mai încadrează în noile criterii impuse de bănci. „În cazul populaţiei, cei care s-au putut îndatora s-au cam îndatorat. De aceea a scăzut atât de mult soldul creditului neguvernamental acordat populaţiei", precizează Vasilescu.

MĂSURILE BNR, FĂRĂ EFECT. Mai exact, volumul creditelor acordate în 2010 a coborât cu 3%, la 209,29 miliarde lei, potrivit datelor băncii centrale. Creditele în valută au crescut cu 8,3%, în timp ce împrumuturile în lei au coborât cu 10,1%. În ultima lună a anului trecut, soldul împrumuturilor în lei acordate persoanelor fizice a scăzut cu 7,5% faţă de 2009, la 35,9 miliarde lei. În acelaşi timp, creditele contractate de firme au crescut cu 1,3%, la 41,4 miliarde lei. Creditarea în valută a avansat cu 7,8%, în cazul populaţiei, şi cu 11,9%, în cazul firmelor. BNR a luat mai multe măsuri pentru a determina băncile să reia creditarea, încă din 2009, cum ar fi flexibilizarea condiţiilor în care se calculează gradul maxim de îndatorare, modificarea regimului de provizioane pentru creditele cu restanţe mai mari de 90 de zile şi aplicarea unui tratament favorabil pentru creditele reeşalonate. Efectele se lasă însă aşteptate, fapt care întăreşte convingeera unor analişti economici că băncile nu iau în seamă BNR, întrucât au ordine venite din afară, de la băncile-mamă.

COMISIOANE ELIMINATE, DOBÂNZI MAJORATE. În cele mai bune cazuri, unele bănci s-au aliniat la noile norme privind comisioanele de analiză şi administrare a contractelor de creditare. Spre exemplu, Raiffeisen Bank a renunţat la aceste comisioane, în cazul creditelor de consum fără ipotecă, majorând în schimb dobânzile. Aceeaşi tactică a fost folosită şi de Garanti Bank, care a eliminat comisioanele creditelor garantate cu ipotecă, dar a mărit dobânzile cu 0,12 - 0,3 puncte procentuale. Bancpost a transformat comisionul de analiză, de 1 - 2% din suma solicitată, în taxă fixă, de 1.500 lei, pentru împrumuturile în monedă naţională, şi de 400 euro, pentru cele în valută.

www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii