Telegraf Exodul businessului. Taxele şi birocraţia alungă firmele româneşti în Bulgaria
Telegraf: Exodul businessului. Taxele şi birocraţia alungă firmele româneşti în BulgariaCele mai multe companii româneşti din Bulgaria, respectiv 93, sunt înregistrate la Ruse, localitate aflată la doar 60 de kilometri sud de Bucureşti. Alte 93 de firme sunt înregistrate în capitala Bulgariei, Sofia, în timp ce la Varna activează 22 de societăţi autohtone. Culmea, românii sunt încă mici copii pe lângă greci, care au deschis aproape 2.100 de firme în Bulgaria, în primele cinci luni din 2011, Fiscul de la Sofia estimând că numărul se va dubla, până la finele anului. De ce un asemenea exod? „În primul rând, taxele sunt foarte mici. În al doilea rând, condiţiile administrative pentru înfiinţarea unei firme au fost reduse considerabil. Ţara este stabilă, din punct de vedere macroeconomic, mâna de lucru este ieftină, iar preţurile cerute pentru proprietăţi, chirii şi servicii de transport sunt foarte mici. Oficial, Bulgaria are cele mai mici taxe din Uniunea Europeană, impozitul pe venit fiind de numai 10%", spun autorităţile de la Sofia, opinia fiind împărtăşită şi de managerii români.
Cu ce ne putem lăuda noi? Să vedem... TVA de 24%, impozit de 16% şi promisiunea că taxele nu vor scădea nici în 2011, nici în 2012, nici în 2000-toamna. Şi asta nu e tot. Cum tot suntem într-o săptămână „textilă", am stat de vorbă cu reprezentanţii industriei uşoare din România, pentru a afla care sunt cele mai mari probleme din businessul de zi cu zi. „În industria prelucrătoare, principala problemă este incapacitatea de a suporta costurile de operare, din cauza faptului că instituţiile statului nu asigură o concurenţă loială. Majoritatea produselor textile de import intră în ţară prin evaziune şi se comercializează nefiscalizat. În al doilea rând, pe piaţă este o criză acută de lichidităţi, pe fondul creşterii datoriilor statului către firmele private", spune preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Uşoară, Maria Grapini.
Un rol important în gonirea firmelor din ţară îl are şi Fiscul, spun textiliştii, care reclamă abuzurile Gărzii Financiare şi incompetenţa vameşilor, printre degetele cărora intră ilegal în ţară milioane de textile ieftine, vândute la preţuri de nimic, cu care producătorii autohtoni nu pot concura. „Cei de la Gardă controlează numai producători, ignorând talciocurile, iar Fiscul face un abuz grav prin blocarea conturilor firmelor cu debite, indiferent de situaţia reală. De fapt, mare parte din datorii apar tocmai pentru că managerii nu reuşesc să-şi recupereze banii de la alţi datornici. De cealaltă parte, noi suntem forţaţi să plătim la timp şi să suportăm nişte costuri uriaşe, cum sunt cele la gaze, care vor creşte din nou, cu 30%", spune managerul unei firme de textile din Târgu Mureş, prezent la Constanţa, în această perioadă, la ediţia estivală a târgului Confintex .
Relaţia deficitară cu statul este „întreţinută" şi de birocraţia excesivă, de funcţionarii corupţi şi de incompetenţa celor care administrează fluxul de fonduri europene, mai spune preşedintele FEPAIUS. „Întâmpinăm obstacole majore la accesarea de bani europeni, în special pe axa de competitivitate a Programului Operaţional Sectorial, unde timpul de aşteptare trece de doi ani. Pe plan intern, producătorii sunt privaţi de acces când vine vorba de parteneriate public-private şi nu-şi pot vinde produsele către ministere, spitale, agenţii sau cămine", explică Grapini, care aminteşte şi de dezastrul din sistemul educaţional, care nu produce valori, ba mai mult, nu oferă nici oportunităţi de calificare sau recalificare. În concluzie, „leka nosht", România.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp