Telegraf Goana după cele mai mici preţuri
Telegraf: Goana după cele mai mici preţuriScumpirile produselor alimentare, care vin în valuri la început de an, obligă mulţi constănţeni să facă veritabile cercetări de piaţă şi să cumpere de unde găsesc marfă mai ieftină. Iar aceasta implică, în principiu, ocolirea magazinelor mici şi frecventarea pieţelor şi a supermarketurilor. În magazinele de cartier, pulpa de porc ajunge şi la 18 lei kilogramul, pe când în piaţă sau la mall plăteşti 14,80 lei pentru un kilogram. Carnea de pui este mai scumpă în cartier, depăşind nouă lei kilogramul, decât la hipermarket, 8,50 lei pe kilogram. Dacă fructele, legumele şi pâinea sunt cam la acelaşi preţ peste tot, cum ar fi merele, 3,50 lei kilogramul, cartofii, trei lei kilogramul, franzela, 1,20 lei, preţul la produsele lactate este mult mai mic în piaţă, comparativ cu cel afişat în magazine şi centre comerciale. În piaţă, brânza, dacă negociezi, o cumperi şi cu 15 lei pe kilogram, iar litrul de lapte îl iei cu 2,50 lei, pe când, în alte locaţii, brânza este şi 30 de lei kilogramul, iar litrul de lapte este patru lei. Uleiul, primul produs scumpit în februarie, în Constanţa, cel care anunţă şi majorarea costurilor celorlalte produse alimentare, conform producătorilor, poate fi găsit la magazinele din zona pieţelor la 6,20 lei litrul, pe când la magazine şi hipermarketuri el ajunge şi la 7,60 lei pe litru.
VÂNZĂRI SLABE ÎN AFARA HIPERMARKETURILOR. Comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în micile magazine de cartier sau în pieţe confirmă scăderea activităţii, după creşterile de preţuri din ianuarie, când cartofii s-au scumpit cu 12%, carnea cu 15%, iar laptele cu 20%. "Merge foarte prost. Lumea nu mai are bani. Sunt unele persoane care vin şi cumpără două ouă, doi cartofi şi o ceapă, că atât îşi permit pe moment", a declarat patroana unui magazin de cartier, care a dorit să rămână anonimă. În acelaşi timp, hipermarketurile sunt pline de clienţi, fiind clar că dispariţia magazinelor de cartier şi chiar şi a pieţelor cu marfa micilor producători este, în acest ritm, inevitabilă.
LA LIMITA EXISTENŢEI. Pentru categoriile defavorizate ale societăţii, în care intră, mai nou, orice bugetar, tânăr sau bătrân, fiecare creştere de preţuri este încă o împingere către limita existenţei. "Toţi banii mei se duc pe utilităţi, pe medicamente şi pe mâncare. Fiecare scumpire o consider un atentat la viaţa mea, pentru că nu îmi ajung banii. Identificarea magazinelor cu mâncare mai ieftină a devenit vitală în acest context", spune o pensionară, Maria Voinea.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp