Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:06 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu „Băncile nu sunt societăţi de binefacere, ci afaceri"

ro

10 Feb, 2011 11:57 641 Marime text
CINE HUIDUIE PE CINE?• Când se întreabă în România dacă este cineva „de huiduit", toată lumea arată cu degetul băncile, ca şi cum acestea ar fi societăţi de binefacere şi nu business-uri, spune guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. În viziunea sa, bancherii, conduşi de Asociaţia Română a Băncilor (ARB), ar trebui să facă mult mai mult pentru a-i înţelege pe clienţi. „De multe ori, când ieşim noi să explicăm ceva, este prea târziu - curentul s-a format deja împotriva băncilor", a spus Isărescu. În România, băncile au făcut tot posibilul să NU le înţeleagă populaţia, pornind de la notele de subsol din contracte, tipărite cu caractere mici de tot, invers proporţionale cu penalizările şi comisioanele ascunse pe care le reglementau. Mai pe româneşte, bancherii sunt „huiduiţi" acum pentru furt, înşelătorie şi fraudă, motiv pentru care singurul sfat financiar de bun-simţ pe care ar putea să îl dea ar suna cam aşa: „Nu vă împrumutaţi de la bănci".

FOCUS PE IMM-URI. Într-un sector financiar-bancar ideal, în care băncile urmează indicaţiile BNR, planul pentru perioada următoare ar fi actualizarea strategiilor şi planurilor de afaceri şi îndreptarea atenţiei spre IMM-uri, consideră Isărescu. „Băncile trebuie să transforme IMM-urile în parteneri adevăraţi. Asta este o muncă grea, care se înscrie la fidelizarea clienţilor. Până acum, singura fidelizare a fost acordarea de dobânzi mai mari clienţilor cu venituri mari. Asta e o formă de business, nu de apropiere a clienţilor", spune şeful BNR, care atrage atenţia şi asupra lipsei de implicare a băncilor în domeniul fondurilor europene. Potrivit spuselor lui Isărescu, „faptul că o bancă îşi sugrumă clienţii pentru a-şi recupera banii înseamnă cel mult stabilitate bancară şi nicidecum financiară". „Un client sugrumat se adaugă la un alt client sugrumat şi, la nivelul întregii economii, rezultatul poate să fie cu totul altul decât percepe o bancă", explică oficialul băncii centrale. În prezent, datele BNR arată că creditarea a ajuns la nivelul maxim şi nu se vor mai acorda masiv credite noi, până când cele vechi nu vor fi rambursate.

EDUCAŢIE FINANCIARĂ ÎN LICEE. De cealaltă parte a baricadei, reprezentanţii ARB sunt de părere că criza generată de OUG 50 este pe cale să se închie, iar oamenii vor veni la bănci cu încredere. „Ne vom concentra pe promovarea unei relaţii cât mai corecte şi de încredere între bănci şi clienţi. În contextul disputelor şi discuţiilor nesfârşite care au avut loc pe baza prevederilor OUG 50, educarea financiară a populaţiei este o necesitate obiectivă, pe care o discutăm. În acest sens, vom avea două-trei acţiuni de informare, într-un viitor foarte apropiat. În prezent, există planuri de introducere în liceu a unor cursuri specifice de informare", a declarat Radu Gheţea, preşedintele ARB.

www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii