Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:35 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Nicio surpriză - Profesorii, furaţi din nou de minister

ro

15 Nov, 2010 12:11 926 Marime text

Legile României nu înseamnă nimic pentru guvernanţi. Un exemplu în acest sens îl reprezintă actul normativ prin care se reduc veniturile bugetarilor cu 25% şi care micşorează şi indemnizaţia de concediu a cadrelor didactice, deşi, potrivit legislaţiei în vigoare, aceasta nu ar trebui să fie afectată. Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP), indemnizaţia se calculează în funcţie de salariul din ultimele trei luni ale anului şcolar. Pentru că reducerile salariale au intrat în vigoare după încheierea anului şcolar şi legea nu se aplică retroactiv, indemnizaţiile nu ar fi trebuit să fie afectate. În ciuda acestui lucru, guvernanţii au găsit de cuviinţă să încalce legile ţării şi să opereze reducerea şi în acest caz. „A fost declanşată acţiunea în instanţă privind reducerea indemnizaţiilor de concediu reduse ilegal. Aşteptăm să vedem ce va decide instanţa", a declarat consilierul juridic al SLSIP, Emilian Avrămescu. El a declarat că vor fi deschise şi alte acţiuni, una dintre acestea privind neacordarea decontului cadrelor didactice care fac naveta în mediul rural, obligaţie prevăzută de legislaţia în domeniu. Chiar dacă vor câştiga şi instanţa se va pronunţa definitiv şi irevocabil în favoarea cadrelor didactice, nu există garanţii că acestea îşi vor primi banii.

INSTANŢELE, IGNORATE DE GUVERNANŢI. Cel mai concludent exemplu îl constituie actul normativ adoptat de Executiv în ultimul trimestru al anului 2008, prin care salariile din Educaţie erau majorate. Susţinut, la acea dată, atât de preşedintele Traian Băsescu, cât şi de actualul premier Emil Boc (la acea dată era numai preşedintele PD-L), actul normativ nu a mai fost pus în aplicare după alegerile de la începutul anului 2009, actuala conducere motivând că nu sunt fonduri. Prin urmare, singura cale prin care dascălii puteau obţine mărirea salarială promisă înaintea alegerilor a fost acţionarea în instanţă a conducerilor unităţilor şcolare, pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare.

La nivelul judeţului Constanţa, potrivit SLSIP, au fost deschise peste 250 de acţiuni împotriva unităţilor de învăţământ, pentru neplata salariile majorate. „În acest moment, aproximativ 95% din acţiunile intentate sunt rezolvate. Avem hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii în favoarea cadrelor didactice. De asemenea, în aproximativ jumătate din cazuri, hotărârile date de instanţe sunt irevocabile", a declarat Emilian Avrămescu. El a precizat că au fost formulate recursuri de către reprezentanţii unităţilor de învăţământ constănţene, o parte dintre acestea fiind, încă, în curs de soluţionare. În ceea ce priveşte recursurile care au fost soluţionate, până în prezent, instanţa a decis în favoarea dascălilor. Dar, pentru că hotărârile judecătoreşti nu înseamnă nimic pentru guvernanţi, este mai mult ca sigur că profesorii nu îşi vor vedea banii prea curând. „Guvernul a adoptat, în 2010, o ordonanţă de urgenţă prin care amână plata drepturilor salariale câştigate în instanţă până prin 2012", a precizat Emilian Avrămescu.

www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii