Telegraf Propuneri. "Aceeaşi "Sănătate" cu altă pălărie"... Spitale desfiinţate la Constanţa!
Telegraf: Propuneri. "Aceeaşi "Sănătate" cu altă pălărie"... Spitale desfiinţate la Constanţa!Propunerile privind desfiinţarea/comasarea unor spitale, mai puţin eficiente, au fost făcute şi la Constanţa, ieri fiind prezentată lista ce a fost înaintată Ministerului Sănătăţii (MS). Se ştie, de ceva timp, că nu toate unităţile sanitare din judeţul Constanţa oferă pacienţilor o asistenţă medicală de înaltă performanţă, asta şi din cauza dotărilor precare, dar, în unele situaţii, şi în lipsa unui personal bine pregătit sau, pur şi simplu, în lipsa cadrelor medicale. În judeţul nostru, ca în multe alte judeţe din ţară, conducerile direcţiilor de sănătate au tot "tras" de existenţa unor aşa-zis spitale, unde, trebuie să recunoaştem, nu toată lumea avea curaj să se ducă să se trateze sau să se consulte. Cu alte cuvinte, cei mai mulţi locuitori cu potenţial financiar au fugit ca "dracul de tămâie" de micile spitale. Mai mult decât atât, nu de puţine ori, la adresa spitalelor mici din judeţe, au fost lansate comentarii de genul "dacă te duci acolo mori cu zile" sau "ăia n-au aparate, n-au medici, n-au nimic". Puţini sunt managerii acestor unităţi sanitare care au reuşit să realizeze ceva pentru respectivele spitale, puţini sunt cei care au reuşit să transmită încredere celor care le-au trecut pragul.
ÎN LOC DE DEZVOLTARE... Pe de altă parte, în România - în timp ce în multe ţări există tendinţa dezvoltării asistenţei medicale, chiar şi în localităţi mici, astfel încât comunităţile de acolo să nu supraaglomereze spitalele mari, care sunt deja asaltate de pacienţi - spitalele mici sunt desfiinţate/comasate. Şi, de fapt, doar cu numele. În plină criză financiară, se încearcă "câştigarea" unor bani de pe urma persoanelor care sunt disponibilizate, în rest neschimbându-se nimic. Clădirile rămân, personalul medical, de asemenea, aparatele de o sută de ani, la fel. Localnicii vor trăi, fără doar şi poate, aceeaşi neîncredere în ceea ce priveşte unităţile sanitare din ograda lor. Cu certitudine vor merge, în continuare, la spitalele cu renume şi, în niciun caz, nu vor alerga spre fostele spitale, mai nou, secţii exterioare. Sănătatea din România este mult prea bolnavă pentru a putea să salveze, de fapt, spitalele care nu mai erau rentabile.
DESFIINŢĂRI/JUSTIFICĂRI. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa n-a avut de ales şi s-a aliniat, la rândul său, cerinţelor, aşa că a dat startul propunerilor. A propus desfiinţarea Spitalului de Ftiziologie Agigea Constanţa şi reorganizarea, prin comasare, ca secţie externă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. „Spitalul de Ftiziologie Agigea este un spital de tip pavilionar şi îşi desfăşoară activitatea în cinci clădiri: trei cu obiect de activitate medical (tuberculoză osteoarticulară, pneumoftiziologie, pneumoftiziologie, bloc operator) şi două clădiri cu caracter administrativ (o clădire sediu administrativ şi o clădire bloc alimentar). Prin această comasare se reduc cheltuielile administrative şi se eficientizează decizia managerială", este de părere directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina. De asemenea, în cele două clădiri foste administrativ eliberate se poate organiza un centru special pentru bolnavii cu tuberculoză multidrog rezistentă (MDR), cu 25 paturi. De menţionat că distanţa între Spitalul de Ftiziologie Agigea şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa este de aprox. 9,5 km. Pe lista spitalelor desfiinţate se află Spitalul Orăşenesc Cernavodă. Dr. Dina a precizat, de asemenea, că şi în acest caz se vrea reorganizarea sa prin comasare ca secţie exterioară a Spitalului Municipal Medgidia, sau reprofilarea lui în spital de cronici.
„Spitalul Orăşenesc Cernavodă este la o distanţă de doar 22 km de Spitalul Municipal Medgidia. De asemenea, am luat în calcul şi faptul că Spitalul Orăşenesc Cernavodă este mai slab dotat din punct de vedere tehnic şi al resurselor umane, ceea ce nu conferă o mare siguranţă actului medical, iar pe de altă parte, un număr semnificativ de pacienţi sunt dirijaţi deja către Spitalul Municipal Medgidia sau Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa", a adăugat reprezentantul MS în teritoriu. Nu în ultimul rând, dr. Dina a ţinut să precizeze că Spitalul Municipal Medgidia a beneficiat, în 2010, de finanţare pentru renovări şi modernizări în valoare de aprox. 4.500.000 lei, iar Consiliul Local Medgidia şi primăria din localitate, sunt dispuse să se implice în continuarea modernizărilor la acest spital. Un ultim spital propus pentru desfiinţate este Spitalului de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud şi reorganizarea sa ca secţie externă Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, cu păstrarea numărului de paturi. „Spitalul se află la aprox. 18 Km distanţă de municipiul Constanţa, deci se poate ajunge rapid. Unitatea sanitară îşi desfăşoară activitatea în două pavilioane care necesită reparaţii capitale şi în prezent nu este eficientă din punct de vedere financiar. De asemenea, dotarile sunt la nivel minim şi comasarea cu Spitalul Judeţean de Urgenţă ar permite şi implicarea Facultăţii de Medicină cu fonduri pentru dotări cu aparatură modernă", a mai declarat directorul executiv al DSPJ. Prin desfiinţările spitalelor menţionate, potrivit conducerii DSPJ, circa o sută de persoane vor fi disponibilizate. De menţionat că analizele efectuate la nivelul judeţului nostru, deocamdată, nu în toate cazurile şi la nivel de autorităţi locale, sunt acceptate şi alte propuneri. Autorităţile din Sănătatea locală au luat în calcul faptul că judeţul nostru este "poartă" către o serie de afecţiuni infecţioase, aşa că au decis păstrarea, în forma actuală, a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, mai ales că unitatea are în alcătuire şi o secţie de terapie intensivă, absolut necesară unui asemenea spital.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp