Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:33 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Start la sezonul pentru meditaţii! . Universitãþile, lãsate CU BãNCILE GOALE Apocalipsa candidaţilor la studenţie

ro

05 Jul, 2011 12:04 746 Marime text

Rezultatele obţinute de elevii români la sesiunea din vară a Bacalaureatului au şocat întreaga ţară, examenul din acest an fiind cel mai slab din ultimii 20 de ani. Din păcate, fenomenul are toate şansele să se repete şi în sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat, în condiţiile în care nici una din părţile implicate în procesul educaţional (elevi, cadre didactice, părinţi şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei) nu pare dornică să-şi asume responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat. Ca de fiecare dată când ceva merge prost în România, fiecare încearcă „să arunce pisica" în curtea celuilalt: elevii dau vina pe profesori şi minister, profesorii aduc acuzaţii ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, iar reprezentanţii ministerului dau vina pe părinţi profesori şi elevi. Ceea ce puţini îndrăznesc să afirme este că întreaga societate din România se face vinovată pentru starea actuală a sistemului de Educaţie. „Toţi am contribuit la crearea situaţiei actuale din sistemul de învăţământ, iar prin toţi mă refer, în special, la adulţi. Copiii sunt singurii care nu au nicio vină. Cine acuză copiii pentru rezultatele proaste de la bacalaureat nu s-a uitat în oglindă", a declarat preşedintele Asociaţiei Judeţene de Părinţi, Adrian Topor.

`• PRINCIPALUL VINOVAT: CLASA POLITICĂ • În primul rând, o mare parte din vină aparţine clasei politice, mai exact tuturor conducerilor Ministerului Educaţiei. Lipsa unui cadru legislativ coerent, care să stea la baza procesului educaţional şi-a pus amprenta asupra educaţiei generaţiilor din ultimii ani. De nenumărate ori, atât profesorii cât şi elevii şi părinţii s-au plâns de faptul că programa este prea încărcată şi manualele sunt prea stufoase. Nu s-a făcut nimic în acest sens. S-a modificat, însă, în repetate rânduri, modul de evaluare al elevilor. Unde a dus lipsa de implicare a clasei politice? La un procent de promovabilitate, la nivel naţional, de 44,47% la examenul de Bacalaureat din 2011. Din păcate, prin faptul că ani la rând au acceptat (sau, mai grav, au cerut) bani din partea candidaţilor la examenul de maturitate pentru a le facilita obţinerea unei note de trecere, profesorii (o parte din ei) se fac la fel la fel de vinovaţi de rezultatele slabe înregistrate în acest an. Reducerile drastice ale salariilor cadrelor didactice decise de guvernanţii în ultimii doi ani scuză doar parţial comportamentul profesorilor, având în vedere faptul că practica banilor puşi în plic pentru profesori, protocolul de la Bac şi telefoanele date pentru a se interveni pentru elevul X există de mult mai mulţi ani. „Atât timp cât profesorii primesc bani la Bacalaureat pentru a trece anumiţi elevi, să nu se plângă că nu sunt respectaţi. De ce să-i respecte elevii sau să înveţe dacă ştiu că pot da bani pentru a obţine notele de care au nevoie?", a spus Adrian Topor.

www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii