Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:09 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Căldura, cu până la 60% mai scumpă

ro

11 May, 2011 08:39 732 Marime text

FACTURI UMFLATE. Veştile proaste vin pe bandă rulantă. După ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ne-a anunţat că rata inflaţiei are toate şansele să crească precum Făt Frumos, iar şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, ne-a spus că nu avem nicio şansă de a ni se reduce contribuţiile sociale, Boc şi cei de la FMI ne-au mai pregătit una, care, din păcate, îl va lovi pe român şi mai mult acolo unde-l doare: la buzunare. La ordinul celor de la FMI, sau cel puţin aşa s-a lăsat să se înţeleagă, Guvernul s-a angajat să elimine contribuţia guvernamentală pentru subvenţia la energia termică, în perioada imediat următoare, intenţie anunţată în urmă cu câteva luni atât de premierul Emil Boc, cât şi de preşedintele Traian Băsescu. Ca urmare a acestui lucru, contravaloarea facturii pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60%, în funcţie de capacitatea primăriilor de a acoperi diferenţa din surse proprii. Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale. Confirmarea acestui lucru a venit şi din partea şefului misiunii FMI în România, care a declarat că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate. Potrivit reprezentantului FMI, eliminarea subvenţiilor în acest an pentru căldură va avea efect şi asupra inflaţiei, care ar putea urca şi până la 6%, peste cea mai recentă prognoză a BNR. În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecare primărie.

PRIMĂRIILE, ÎN CORZI. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, ieri, că anularea cotei de subvenţie pentru energia termică din partea Guvernului „este o lovitură dată românilor, mult mai dură decât reducerea salariilor, tăierea alocaţiilor pentru copii sau chiar desfiinţarea unor spitale".

 

CONTINUAREA ACORDĂRII SUBVENŢIEI DE CĂTRE PRIMĂRIE FACE CA, LA CONSTANŢA, TARIFUL PERCEPUT PENTRU GIGACALORIE SĂ CREASCĂ DE LA 180 DOAR LA APROXIMATIV 250 LEI

 

„La iarnă va fi o dramă atunci când va veni factura la întreţinere pentru populaţie. Subvenţia vine din două părţi, 55% din partea administraţiilor publice locale, bani pe care Primăria Constanţa i-a alocat mereu în ultimii zece ani. Cei 45% din partea Guvernului sunt fonduri pe care în niciun caz nu avem de unde săl e acoperim. Discutăm aici de zeci de milioane. Dacă ar fi să dăm noi şi banii pe care trebuia să-i aloce Guvernul ar însemna să blocăm oraşul. Oricum, acei bani (n.r. - cota de subvenţie de 45% a Guvernului) erau daţi pe criterii politice. Spre exemplu, acum trei săptămâni s-a dat o ordonanţă de urgenţă prin care s-a dat subvenţia pentru oraşele Cluj, Arad, Braşov, în proporţie de 80%, iar pentru Constanţa, de 22%, fiindcă Băsescu este al nostru, este constănţean. Eu sunt în proces cu ei pentru restul de subvenţie. De la anul însă, va fi o dramă", a declarat Radu Mazăre, care a reiterat că dacă Primăria ar trebui să pună cota de subvenţie a Guvernului, atunci ar însemna ca în Constanţa să nu se mai asfalteze, să se stingă lumina în oraş sau să nu se mai ridice gunoiul. În total, restanţa Guvernului faţă de Constanţa la subvenţia la încălzire este de 42,5 milioane lei. Eliminarea cotei de subvenţie pentru energia termică a fost criticată, ieri, şi de primarul Mangaliei, Claudiu Tusac. „Este cea mai degradantă hotărâre pe care Guvernul Boc poate să o ia. Dacă Executivul a hotărât acest lucru, este clar că românii sunt condamnaţi la frig sau chiar la moarte", a spus Tusac, care adăugat că administraţia locală de la Mangalia abia are puterea să-şi plătească partea sa de subvenţie. „Oare acest Guvern şi-a pus întrebarea ce vor face românii de acum încolo?", a întrebat retoric Tusac.

 

Boc dă iar din gură...

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că Guvernul intenţionează să taie subvenţiile doar celor care au venituri mari şi că nu e firesc ca oameni cu salarii de 100 de milioane de lei vechi să primească acelaşi sprijin din partea statului ca şi un cetăţean cu un venit de doar zece milioane lei vechi. Premierul a mai susţinut, la Galaţi, că aceasta nu este o solicitare a FMI, ci o solicitare de bun simţ a românilor!!! A mai înşiruit vreo cinci minute de cuvinte semi inteligibile despre planuri de viitor, bun simţ şi alte fraze dintr-acelea standard pe care le repetă la infinit. La toate astea se pretează un singur comentariu: "Siiigur! Vor fi tăiate "doar subvenţiile celor bogaţi" la fel cum s-au mărit salariile profesorilor. Sau cum nu au scăzut lefurile bugetarilor...Sau pensile... ş.a.m.d."

http://www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii