Telegraf Noi investiţii RAJA pe bani europeni
Telegraf:Noi investiţii RAJA pe bani europeniDacă în restul ţării fondurile europene nu par să prezinte interes pentru autorităţile locale, gradul de absorbţie a banilor pe care UE i-a pus la dispoziţia României fiind foarte mic, la nivelul judeţului Constanţa, numai anul trecut, conducerea RAJA SA Constanţa, împreună cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, a reuşit să atragă la Constanţa 264 de milioane de euro, în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu - Axa 1 „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată". Una dintre investiţiile pentru care RAJA SA a obţinut finanţare europeană este „Reabilitarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud", al cărei contract de realizare a fost semnat ieri, lucrarea având ca termen de finalizare luna februarie a anului 2013. Valoarea investiţiei este de 25 milioane de euro. „În urma realizării acestei investiţii, staţia de epurare Eforie Sud va deveni una dintre cele mai moderne staţii din România, prin introducerea treptei terţiare de tratare a apelor uzate", a declarat directorul SC RAJA SA, Felix Stroe. În urmă cu aproximativ zece ani, staţia de epurare din Eforie Sud a mai făcut obiectul unei investiţii finanţată cu fonduri europene, pe programul Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare (ISPA).
APE TRATATE FĂRĂ NITRAŢI. Din păcate, la acea dată, aplicant au fost autorităţile centrale, autorităţile locale şi SC RAJA SA având doar statut de beneficiari. Administrarea defectuoasă de la Bucureşti a dus la eşecul proiectului şi încheierea lucrărilor de reabilitare a staţiei. „Dacă implementarea proiectului s-ar fi făcut, la acea dată, aşa cum trebuia, adică consultând autorităţile locale şi conducerea SC RAJA SA, acum investiţia ar fi fost finalizată şi noi puteam utiliza fondurile acestea pentru noi proiecte", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu. Potrivit directorului societăţii constănţene, Felix Stroe, impactul social imediat al investiţiei va fi crearea de locuri de muncă. „În ceea ce priveşte impactul asupra mediului, după finalizarea investiţiei, apa rezultată în urma epurării va fi apă de izvor, fiind eliminat azotul (nitraţii) din procesul de tratare. Vom deversa în Marea Neagră apă de izvor, ceea ce va duce la îmbunătăţirea condiţiilor de îmbăiere", a declarat Felix Stroe.
FONDURILE EUROPENE, IMPOZITATE. Tot ieri, conducerea SC RAJA SA a semnat şi contractul de lucrări „Conducta de descărcare în Marea Neagră a Staţiei de Epurare Mangalia", parte componentă a proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa". Valoarea totală a proiectului este de 238.455.597 euro, din care SC RAJA SA asigură prin cofinanţare 68.329.905 euro, bugetele de stat şi bugetele locale asigură 25.518.854 euro, iar grantul UE este de 144.606.838 euro. Demn de reţinut este faptul că statul român percepe TVA din fondurile europene, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care multe autorităţi locale nu accesează bani de la UE. „La suma totală a proiectului, noi trebuie să plătim statului 46 de milioane de euro. Deci, deşi acesta contribuie cu aproximativ 22 milioane de euro, primeşte înapoi aproximativ dublu, câştigând 24 de milioane de euro", a explicat preşedintele CJC, adăugând că România este singurul stat care percepe TVA la investiţiile europene. Investiţiile cuprinse în proiectul „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa" vor dezvolta şi moderniza infrastructura de utilităţi publice de la nivelul celor două judeţe, în 23 de localităţi. Printe numeroasele lucrări cuprinse în proiect se numără şi reabilitarea staţiei de tratare Palas Constanţa, construirea unei staţii de clorinare şi racordarea la reţeaua de apă potabilă şi contorizarea a încă 6.058 de gospodării.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp