Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:35 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost sau nu scriitorul Ovidiu Dunăreanu colaborator al Securităţii?

ro

09 Nov, 2012 00:00 5080 Marime text
OvidiuDunareanu.jpgPreşedintele Uniunii Scriitorilor Români filiala Dobrogea a fost racolat de Securitate şi a semnat cu numele conspirativ „Tiberiu". Curtea de Apel Bucureşti decide că nu a fost colaborator al Securităţii

Ovidiu Dunăreanu, pe numele adevărat Ovidiu Petcu, preşedintele Uniunii Scriitorilor Români Filiada Dobrogea, refuză să lămurească publicului larg legăturile sale cu fosta Securitate, deşi s-a judecat cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Pe rolul instanţelor de judecată s-a aflat un dosar în care (CNSAS) a cerut magistraţilor să decidă dacă Ovidiu Petcu a fost sau nu colaborator al Securităţii.

Mai multe persoane au adresat o cerere consiliului prin care să se verifice dacă acesta a avut sau nu legături cu fosta Securitate. Conform notei de constatare S/D/I/3110/ 29.10. 2009, scriitorul a fost „recrutat în calitate de colaborator la data de 14.06.1977 sub numele conspirativ de Tiberiu, în scopul supravegherii informative a membrilor şi a atmosferei de lucru a cenaclului literar Ovidius, la aceeaşi dată semnând şi un angajament olograf".

CNSAS a arătat că sunt îndeplinite condiţiile impuse de legiuitor pentru a se putea constata calitatea invocată: informaţiile furnizate Securităţii, indiferent sub orice formă, să se refere la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar aceste informaţii să vizeze îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Cu ochii pe un legionar

Pe parcursul perioadei de colaborare, cel care semna cu numele de Tiberiu a semnalat în scris organelor de securitate „aspecte de specific din mediul persoanelor cu preocupări literare. Unul dintre membrii cenaclului, cunoscut ca descendent legionar, sugerează subtil că unele dintre discuţiile pe care acesta le poartă sunt „cu o anumită tentă de fereală, pe şoptite".

Curtea de Apel îl absolvă de orice vină

Ce decide Curtea de Apel Bucureşti? Deşi recunoaşte faptul că Ovidiu Petcu a fost recrutat de Securitate sub numele conspirativ de Tiberiu, nu se poate stabili calitatea lui de colaborator al Securităţii. „Curtea are în vedere că prin art. 2 lit b din OUG 24/ 2008 colaborator al Securităţii este definit ca fiind „persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile şi atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului". Şi, conchide instanţa, nu se poate reţine întrunirea cumulativă a condiţiilor rezultate din acest text de lege.

Contactat telefonic, Ovidiu Dunăreanu a refuzat să vorbească despre acest subiect, precizând faptul că acest episod din viaţa sa va apărea în următoarea carte care va apărea în preajma Crăciunului.

Cine este Ovidiu Dunăreanu

Ovidiu Petcu este prozator, publicist literar.Pseudonimul i-a fost pus de Ştefan Bănulescu şi Sânziana Pop, (pe care îi consideră naşii lui literari), în anul 1970, când a debutat în revista „Luceafărul" (31 ianuarie) în cadrul rubricii „Cei mai tineri autori". Cu el a semnat tot ce a scris şi publicat de atunci până în prezent.

S-a născut la 21 februarie 1950 în Arad, unde părinţii săi s-au aflat pentru scurt timp. Copilăria şi adolescenţa şi le petrece pe malul Dunării, în comuna Ostrov, judeţul Constanţa.

Primele versuri şi crochiuri de povestiri datează din anii şcolii generale şi ai liceului, încurajat de profesoara de limba şi literatura română, Constanţa Vlăsceanu, care-l publica la „Gazeta de perete" a şcolii.

Debutul editorial se produce târziu, în anul 1990, cu grupajul de proză scurtă „Grădina lui Ieronim".

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1996, filiala Dobrogea ; Membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor din România (2001-2009); Preşedinte al filialei Dobrogea a U.S.R. (2005-2009); Membru în colegiul de conducere al filialei Dobrogea (din 2009). Are 13 volume publicate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii