Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:45 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Absolventii de liceu pregatesc dosarele pentru universitate

ro

15 Jul, 2002 00:00 505 Marime text

Bacalaureatul s-a incheiat, urmeaza admiterea la facultate

Universitatea "Ovidius" din Constanta au inceput inscrierile pentru cele 15 facultati * Data limita de inscriere este 16 iulie * Facultatea de Biologie va sustine primul examen pe 17 iulie * Pentru a se inscrie, candidatii vor scoate din buzunar sume cuprinse intre 400 si 600 de mii de lei * Taxele anuale variaza in functie de specializare, intre 300 si 400 de dolari * Absolventii premiati la olimpiade pot fi admisi fara examen * Probele sunt diferite de la o facultate la alta, insa nota de la bacalaureat ramane cea mai importanta * Pentru rromi exista 17 locuri fara taxa

Absolventii de liceu au putut rasufla usurati cand s-au vazut admisi la examenul de bacalaureat, insa greul abia acum incepe. Cei care doresc sa-si continue studiile la stat dispun de o oferta foarte diversificata. Acest lucru este valabil si pentru cei care au terminat o facultate si doresc sa-si aprofundeze cunostintele. Insa, nu toate locurile puse la dispozitie de Universitatea "Ovidius" sunt fara taxa, ci doar 1.700. Cu toate acestea, numarul locurilor subventionate de stat a crescut comparativ cu anul trecut.

La Universitatea "Ovidius" din Constanta au inceput deja inscrierile pentru cele 15 facultati existente. Cum la majoritatea liceelor au fost afisate rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, absolventii intocmesc dosarele necesare inscrierii. La inceputul saptamanii, cei mai multi, respectiv 57, depusesera dosarele la facultatile de Drept, iar la Stiinte ale Naturii - 51, dupa incheierea bacalaureatului numarul dublandu-se. Facultatea de Litere este cautata mai ales pentru profilul Franceza, taxa anuala fiind de 450 de dolari. Mai putin cautata este Facultatea de Jurnalism, care percepe o taxa de 450 de dolari pe an, pentru cele 30 de locuri fiind deocamdata numai sase inscrisi. Pentru intocmirea dosarului de inscriere, candidatii au nevoie de diploma de bacalaureat in original sau adeverinta de absolvire a 12 clase, copia legalizata a certificatului de nastere, adeverinta medicala, patru fotografii tip buletin si un dosar plic. Data limita de inscriere este 16 iulie, urmand ca pe 17 iulie sa fie sustinut primul examen la Facultatea de Biologie. Victor Ciupina, prorectorul universitatii, a declarat anterior ca, in acest an, pentru forma de lunga durata exista 1.015 locuri fara taxa si 1.205 la cele cu taxa. Cele patru colegii universitare dispun de 705 locuri, dintre care 300 fara taxa. Pentru cei care doresc sa continue studiile exista 135 de locuri pentru care nu se percep taxe si 215 cu taxa. Pentru rromi au fost scoase la concurs 17 locuri, iar pentru cei din Republica Moldova sunt rezervate 12. Taxele variaza intre 300 de dolari la Teologie Didactica si 450 de dolari, mai ales la facultatile nou infiintate. Pentru inscrierea dosarelor, candidatii scot din buzunar sume situate intre 400 si 600 de mii de lei. Daca ei vor fi admisi la facultatea dorita, vor trebui sa plateasca o noua taxa, cea de inmatriculare, care este de 300 de mii si care va achitata la inceputul fiecarui an de studiu. Candidatii mai putin norocosi care nu au ocupat locuri fara taxa vor plati, in maximum trei-patru zile de la afisarea rezultatelor, un sfert din taxa anuala.

Admitere fara examen pentru olimpici

Absolventii care au obtinut premii la olimpiade pot intra la unele facultati fara a mai sustine examenul de admitere. Insa, acest lucru depinde foarte mult de fiecare decanat in parte. Astfel, candidatii sunt admisi numai la specializarile pentru care au fost laureati la olimpiada. Un caz este cel al unei candidate ce a fost premiata in clasa a XI-a la limba latina, dar care nu a fost admisa fara examen la Facultatea de Litere specializarea latina-romana, pentru ca nu este olimpica la limba romana. Mai norocoasa s-a dovedit o alta candidata premiata la olimpiada de limba romana care a optat pentru Facultatea de Jurnalistica si care a fost acceptata. Desi la inceputul lunii se anuntase faptul ca anul acesta se vor sustine doar probe scrise, cu exceptia facultatilor cu profil tehnic, la Facultatea de Geografie are loc examen pe baza notei de la bacalaureat. La Facultatea de Litere se vor organiza probe eliminatorii, o proba scrisa ce reprezinta 90% din media de admitere la facultate, restul de 10 % reprezentand nota de la bacalaureat. O alta facultate, cea de Relatii Internationale, organizeaza examen la economie, iar rezultatul va reprezenta 80% din media finala. Restul se calculeaza cu media de la examenul de bacalaureat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii