Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:19 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apel catre Curtea de la Strasbourg

ro

11 Nov, 2002 00:00 1767 Marime text

Un profesor universitar crede ca are dreptate, cu toate ca Justitia este de alta parere

Hristu Culetu a dat in judecata, in luna iunie 1999, Universitatea "Ovidius" * Justitia a dat castig de cauza institutiei universitare * Profesorul a declarat ca obiectul cererii sale inaintate catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg il constituie repunerea sa in drepturi "deoarece consider ca cele doua decizii prin care mi s-a respins contestatia sunt netemeinice si nelegale"

Cotidianul ZIUA de Constanta va prezinta cazul unui profesor universitar care a apelat la ultima sansa de a-si face dreptate: Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Dat fiind faptul ca este vorba despre un conflict de munca, Tribunalul a fost ultima institutie care a putut sa se pronunte in acest caz. Tribunalul a dat castig de cauza Universitatii "Ovidius", cu care profesorul se afla in conflict. Decizia universitatii a fost declarata irevocabila, fapt pentru care profesorul nu a avut dreptul de a sustine nici un examen de promovare in functie, iar mai bine de un an i-a fost desfacut contractul de munca.Deoarece in timpul reexaminarii din toamna anului 1998, la disciplina Electrodinamica si teoria relativitatii, nu a cerut sa fie prezenta si comisia de reexaminare a Universitatii "Ovidius" Constanta, profesorul de fizica Hristu Culetu a fost sanctionat, de catre Consiliul profesoral al universitatii, prin desfacerea contractului de munca si ridicarea dreptului de a avansa in functie pe o durata de trei ani. "Reexaminarea a inceput la ora 8.00, conform programului afisat la secretariat, fara comisia de reexaminare, deoarece nu a existat nici o reclamatie a vreunui student care sa nu fi fost multumit de nota primita in examinarea anterioara", a declarat profesorul, motivand astfel lipsa comisiei. Acesta a mai afirmat faptul ca seful de catedra, conferentiar doctor Petre Petculescu, i-a cerut anularea examenului pe motiv ca acesta trebuia sa inceapa la ora noua dimineata, si nu la opt. "Avand certitudinea ca ora de incepere era ora opt, nu am acceptat sa reincep examenul cu alte subiecte la ora noua, fapt pentru care mi s-a cerut sa parasesc sala de examen", a continuat profesorul de fizica Hristu Culetu.

Trei ani de stat "pe bara"

Pe fundalul acestui conflict de munca, profesorul Hristu Culetu a dat in judecata, in luna iunie 1999, Universitatea "Ovidius". Justitia a dat castig de cauza institutiei universitare, fapt pentru care profesorul de fizica a depus o contestatie, dar nu a fost acceptata. Conform declaratiilor acestuia, decizia rectorului Universitatii "Ovidius", Adrian Bavaru, a fost declarata irevocabila, in cadrul sedintei publice din data de 22 ianuarie 2001. Astfel, timp de trei ani, profesorul Hristu Culetu nu a avut dreptul de a sustine nici un fel de examen si nici sa-si depuna dosarul pentru a fi avansat in functie, iar in perioada iunie 2000 - decembrie 2001 nu a mai profesat, fiindu-i desfacut contractul de munca cu universitatea.

CEDO, ultima solutie

Dat fiind faptul ca decizia conducerii Universitatii "Ovidius" Constanta a fost declarata irevocabila si fiind vorba despre un conflict de munca, profesorul Hristu Culetu a apelat la Curtea Europeana a Dreptului Omului (CEDO) de la Strasbourg. Comunicarea, din care reiesea faptul ca dorea sa inainteze Curtii Europene o cerere, a fost inaintata pe 2 aprilie 2001 si inregistrata cu un numar provizoriu. Pe 13 februarie 2002, Curtea Europeana a Drepturilor Omului i-a trimis un raspuns favorabil la cererea anexata, iar dosarul a primit numarul 5515/2002. Profesorul Hristu Culetu a specificat, in cerere, si motivele pentru care a apelat la Curtea de la Strasbourg. Printre acestea, a mentionat ca nu a avut parte de un proces echitabil, asa cum se specifica in articolul 6, alineatul I al Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor sale Fundamentale: neacceptarea de catre justitia constanteana exceptiei de tardivitate, deoarece "de la perioada cand au fost savarsite pretinsele abateri si pana la data emiterii sanctiunii a trecut mai mult de o luna, de fapt, chiar mai mult de sase luni", a mai specificat profesorul Hristu Culetu in cererea sa.

Procesul a durat prea mult

Un alt motiv invocat in cererea sa catre Curtea Europeana de la Strasbourg l-a constituit faptul ca "procesul nu s-a judecat intr-un termen rezonabil, durand aproape un an si jumatate (septembrie 1999 - ianuarie 2001)", precum si faptul ca nu mai poate dispune de un recurs civil, deoarece este vorba despre un conflict de munca, Tribunalul fiind ultimul organ judiciar care s-a putut pronunta in acest caz. Profesorul Culetu a declarat ca obiectul cererii sale inaintate catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg il constituie repunerea sa in drepturi, "deoarece consider ca cele doua decizii prin care mi s-a respins contestatia sunt netemeinice si nelegale". Profesorul universitar a mai precizat faptul ca doreste ca statul roman sa ii plateasca daune morale pentru ca "a fost stricata imaginea publica a unui cadru didactic". In prezent, cazul profesorului universitar Hristu Culetu este pe rol, Curtea Europeana a Drepturilor Omului urmand a se pronunta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • TAMBA ELENA 24 Jun, 2013 08:32 am 3 ani de cand un vecin cu oile imi strica recolta de pe jumate de hectar pamant,ma m judecat cu el si nu mia platit nimic despacubiri.va rog da timi un sfat.
  • rupa ioana 26 Mar, 2013 18:20 de 15 ani am acte la primarie si nu ma baga nimeni an seama am 7 copii si nu am unde locui cu ei rog ajutatima va multumesc