Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:04 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avem căldură în apartamente Cum va veni factura la întreţinere?

ro

21 Nov, 2012 02:53 3654 Marime text
caldura_RADET.jpgÎncepând cu 1 noiembrie, în casele constănţenilor s-a încălzit: RADET a început furnizarea agentului termic. Dar bucuria căldurii din case va fi umbrită, peste o lună, când administratorii vor începe să afişeze facturile la întreţinere, care vor include şi gigacaloria furnizată în noiembrie.

Ţinând cont de faptul că preţul gigacaloriei a rămas la fel ca şi iarna trecută, adică 341,91 de lei, mulţi dinte noi vom rămâne cu buzunarele ceva mai goale. În Constanţa, 85.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Jumătate din populaţia racordată la acest sistem plăteşte 338 de lei. Pentru restul constănţenilor, în funcţie de venituri, facturile la căldură sunt compensate prin ajutoare acordate atât de către Guvern, cât şi de către Primăria Constanţa.

Cât au plătit iarna trecută constănţenii la întreţinere?

Spre exemplu, o familie care are un apartament de trei camere în blocul J9 din zona Gării Constanţa a plătit, pentru luna noiembrie 2011, suma de 1.189 de lei, din care 889 de lei numai pentru agentul termic. O altă familie din acelaşi bloc şi care locuieşte tot într-un apartament de trei camere a achitat o factură de 1.146 de lei. Din această sumă, 820 de lei reprezintă plata pentru căldură. Constănţenii care locuiesc într-un apartament de două camere în Poarta 6, pe strada Brizei, bl. FA 2, au plătit, în luna noiembrie 2011, 456 de lei, din care 270,95 lei pentru căldură. Şi cei care locuiesc în zona Abator se plâng de facturi uriaşe. Astfel, o familie care locuieşte într-un apartament de două camere pe şoseaua Mangaliei, la blocul M.G. 7, a plătit pentru luna noiembrie 653 de lei, din care numai pentru căldură 403 lei. Constănţenii care locuiesc pe bulevardul Aurel Vlaicu au plătit în luna noiembrie facturi cuprinse între 250 de lei şi 598 lei. Astfel, o familie care locuieşte într-un apartament de două camere în blocul AV 26 a achitat în luna noiembrie 514 lei, din care suma de 338 de lei reprezintă agentul termic. Şi în zona Casei de Cultură facturile au „explodat" în luna noiembrie. Spre exemplu, o familie care locuieşte într-un apartament de două camere pe aleea Violetelor nr. 13, a avut de plată 513 lei, din care suma de 254 de lei reprezintă costul agentului termic. Familiile care locuiesc în zona Eden, strada Soveja, bloc 36B, au achitat în luna noiembrie facturi cuprinse între 274 de lei şi 650 de lei. Spre exemplu, pentru un apartament cu trei camere, o familie a scos din buzunare 596 lei, din care pentru agentul termic 404 lei.

Repartitoarele - o soluţie bună, dar costisitoare

Pentru apartamentele necontorizate, calculul se face la pauşal şi fără subvenţie. Pentru apartamentele contorizate, aceste valori sunt diferite, mai ales că numeroşi constănţeni au ţinut repartitoarele mai mult închise, ajutaţi fiind şi de temperaturile plăcute de afară. În cazul lor, consumul individual este zero, dar vor fi taxaţi pentru căldura pe părţile comune. La un bloc cu repartitoare şi izolaţie termică proprietarii plătesc între 83 şi 255 de lei pentru un apartament cu două camere, între 121 şi 226 de lei pentru 3 camere şi între 121 şi 583 de lei pentru un apartament cu 4 camere. La un bloc fără repartitoare şi fără izolaţie termică factura este de 259 de lei pentru două camere, 314 lei pentru 3 camere şi 457 de lei pentru 4 camere.

Locuitorii oraşelor au plătit mai puţin pentru căldură

Iarna trecută, locuitorii din Constanţa, Arad, Oradea, Piteşti, Timişoara, Piatra Neamţ şi Galaţi au plătit mai mult pentru agentul termic. Vina aparţine consiliilor locale, care au decis majorarea tarifului la căldură. Un preţ apropiat de cel de la Constanţa au plătit locuitorii Aradului. Arădenii care au venituri medii nete pe membru de familie mai mari de 1.100 de lei scot din buzunare 307 lei pentru o gigacalorie. La Oradea preţul agentului termic a crescut de la 193 de lei la 235,52 de lei. Piteştenii au plătit 245 de lei pentru agentul termic, nemţenii - 298,5 lei, gălăţenii - 247,73 lei, iar timişorenii - 252 de lei. Există însă şi oraşe din ţară în care preţul este mult mai mic decât la Constanţa. Spre exemplu, bucureştenii au plătit iarna trecută 170 de lei. La Iaşi, populaţia a achitat pentru o gigacalorie 185 de lei cu TVA. La Cluj, căldura nu s-a scumpit, clujenii plătind iarna trecută 165 de lei pentru căldură. La Craiova, locuitorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au scos din buzunare câte 194 de lei pentru o gigacalorie, indiferent de venituri. La Ploieşti, consilierii locali au decis în septembrie anul trecut majorarea preţului la gigacalorie de la 140 de lei la 160 de lei. Diferenţa de la 160 de lei şi până la 244 de lei, cât reprezintă preţul de producere a agentului termic, a fost suportată de bugetul local. La Braşov, preţul gigacaloriei a fost iarna trecută de 191,73 lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii