Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:50 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BAC liniştit, candidaţi cu probleme speciale, clase fără camere video (galerie foto)

ro

07 Jun, 2011 00:00 2861 Marime text
prima_zi_Bac_-_examen_Bacalaureat__18_.jpgPeste 7.700 de elevi au intrat de ieri în focul examenelor de bacalaureat. Timp de trei zile, în 51 de centre de evaluare, cei 7.734 de candidaţi vor susţine prima probă a examenului, proba A, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Ziua de ieri a început cu emoţii pentru cei care au deschis examenele. Cu toate acestea, elevii susţin că emoţiile s-au evaporat, după ce au tras biletul. „Am avut un text la prima vedere, pe care a trebuit să-l comentez. Mie mi-a căzut un articol dintr-un ziar. Al doilea subiect a fost să vorbesc despre idealurile din viaţă. Nu a fost greu. Cu siguranţă, voi lua calificarea cea mai înaltă", ne-a declarat Alexandru, elev la Colegiul Naţional de Arte Regina Maria. De altfel, la acest colegiu trei elevi vor susţine examenele de bacalaureat în condiţii speciale. „Avem trei elevi care vor susţine examenele ajutaţi de profesorii de sprijin. Este vorba despre un elev nevăzător, unul autist şi un alt elev hipoacuzic. Ei vor primi subiecte pentru elevii cu dizabilităţi şi vor avea cu 10 minute în plus pentru pregătire", ne-a povestit Nicoleta Heroiu, directorul Colegiului Regina Maria. De altfel, şi la Liceul Teoretic Ovidius un elev va susţine examenele acasă. „Un elev a avut un accident rutier, vineri a fost operat, iar acum se recuperează. El va susţine examenele acasă", ne-a anunţat Cristina Anghel, directorul Liceului Teoretic Ovidius. Alţi doi elevi sunt „cazuri speciale" la Liceul Teoretic IN Roman. Potrivit directorului unităţii şcolare, Daniela Flonder, este vorba de un elev hipoacuzic şi altul cu dizabilităţi locomotorii. În urma susţinerii probelor de competenţe, elevii vor fi notaţi cu unul dintre calificativele: „nivel mediu", „avansat" sau „experimentat".

Elevii prinşi cu copiuţe vor sta pe tuşă două sesiuni

Pentru a evita orice neregulă care ar putea duce la eliminarea candidaţilor de la examenele de bac, directorii liceelor au afişat la loc vizibil regulile care trebuie respectate. Astfel, candidaţilor li se interzice intrarea în sala de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, dar şi cu telefoane mobile sau orice dispozitiv electronic care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Nerespectarea dispoziţiilor de mai sus duce la eliminarea elevului din sala de examen, indiferent dacă dispozitivele respective au fost folosite sau nu. Mai mult, cei care vor fi prinşi copiind vor fi daţi afară din concurs şi nu vor mai avea posibilitatea să se înscrie la examen timp de două sesiuni.

La Constanţa, examenele de bac nu vor fi monitorizate video

Cu toate că Ministerul Educaţiei a cerut ca examenele de bacalaureat din acest an să fie monitorizate cu camere video, acest lucru nu poate fi pus în aplicare în toate unităţile şcolare din judeţul Constanţa. „Examenul va fi monitorizat video în măsura în care acest lucru va fi posibil. La ora actuală, unităţile şcolare din judeţ au montate camere video pe holuri şi în curtea şcolilor, nu şi în sălile de clasă. Ministerul nu a făcut nicio precizare legată de o eventuală susţinere financiară pentru montarea de camere video în săli. Dar ne dorim ca măcar în cazul probelor scrise să existe în săli camere video", a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, camerele video ar fi utile în încercarea de a demonstra frauda, în cazul în care ar existat suspiciuni sau reclamaţii în acest sens. Revenind la prima sesiune de bacalaureat 2011, amintim că între 8 şi 10 iunie se va desfăşura cea de-a doua probă a examenului, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Pentru că în prima şi a doua zi de Rusalii (12-13 iunie) nu se lucrează, prima zi a probei D de evaluare a competenţelor digitale se va desfăşura în data de 10 iunie. În luarea deciziei s-a ţinut cont şi de dificultatea probelor pe care absolvenţii de clasa a XII-a le vor susţine începând cu data de 20 iunie, până pe 23 iunie, proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C (înţelegerea textului audiat şi probă scrisă). Examenul de bacalaureat continuă cu probele scrise, în data de 27 iunie susţinându-se proba E - Limba şi literatura română - scris, 28 iunie - proba F - Limba şi literatura maternă, 29 iunie - proba obligatorie a profilului. Pe data de 1 iulie va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate pe 3 iulie. Cei nemulţumiţi de rezultatele obţinute vor putea depune contestaţii în data de 4 iulie, între orele 8.00 şi 12.00. Rezultatele finale vor fi afişate la 8 iulie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii